Fostul presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) Marius Oprea, in prezent director al departamentului de investigatii speciale din cadrul aceleiasi institutii, a pledat ca martor in favoarea fostului ofiter de Securitate Nicolae Paraschiv in procesul pe care acesta din urma il are cu CNSAS, scrie Revista 22.

Marius OpreaFoto: Hotnews

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a stabilit ca, in calitate de ofiter al Securitatii, Nicolae Paraschiv a facut politie politica, verdictul fiind contestat in instanta de Paraschiv.

Celebrul "vanator de securisti" Marius Oprea a venit pentru a depune marturie in favoarea fostului ofiter de Securitate in procesul CNSAS-Paraschiv, desi in 2004 el era cel care il acuza pe acesta ca s-a ocupat de cazul Liviu Baves, studentul brasovean care si-a dat foc pe partia de schi in semn de protest fata de sistemul comunist, scrie Revista 22. "Este o rusine ca astfel de oameni sa ocupe, dupa 15 ani de la Revolutie, functii atat de importante in societate", spunea in 2004 Marius Oprea despre Paraschiv, care era la vremea respectiva consilier local din partea PSD la Primaria Brasov, in timp ce Oprea era consilier PNL. Paraschiv este si acum secretar al Primariei Brasov din partea USL.

Marius Oprea a venit ca martor al lui Nicolae Paraschiv la cererea acestuia, au declarat pentru Revista 22 surse din CNSAS, procesul fiind in faza administarii probelor. Oprea a declarat, potrivit surselor citate, ca doar angajatii Directiei a 6-a de Cercetari Penale din fosta Securitate ar trebui adusi in instanta de catre CNSAS, restul fiind "plevusca". In opinia lui Oprea, Paraschiv si-a facut "doar datoria".

In momentul de fata, printre "plevusca" se numara sefi ai Securitatii precum Tudor Postelnicu, Iulian Vlad si alti 2000 de ofiteri adusi de CNSAS in fata instantei.

Ulterior, Marius Oprea a declarat pentru Revista 22 ca a fost citat ca martor de catre Paraschiv si ca nu putea sa nu se prezinte la proces, deoarece primea amenda. "Din punctul meu de vedere, nu cred ca se poate sustine, in comparatie cu alti ofiteri de Securitate pe care vad ca CNSAS nu-i aduce in fata instantei, acuza ca Paraschiv ar fi savarsit acte grave de incalcare a drepturilor si libertatilor omului, inclusiv prin natura atributilor din cadrul Securitatii", a afirmat el.

Marius Oprea a mai spus ca din 2004 incoace a fost contactat de Paraschiv, cu care a discutat indelung pe tema activitatii lui din Securitate si ca "expertiza lui mi-a fost de folos, a fost unul care mi s-a spovedit indelung, mi-a povestit despre activitatea Securitatii".

Marius Oprea este membru PNL si un cunoscut adversar al presedintelui Basescu, o carte despre acesta fiind lansata in vara lui 2012, in fata casei din Mihaileanu. Cartea a fost scoasa de editura trustului Intact, care ii apartine lui Dan Voiculescu, fragmente fiind publicate si in Jurnalul National, mentioneaza Revista 22.