Lupta crancena la varful Institutului Cantacuzino, aflat in moarte clinica. Ce se intampla cu productia de vaccinuri. La scurt timp dupa ce a castigat in instanta suspendarea ordinului de revocare, directorul general a fost demis in baza altui ordin de ministru. Intre timp, a fost numit un interimar, iar activitatea de productie a vaccinurilor este aproape paralizata. In afara de vaccinul antigripal, despre care s-a anuntat ca va fi produs in 400.000 de doze anul acesta, "Cantacuzino" nu mai scoate niciunul din celebrele sale preparate. Agentia Medicamentului i-a retras autorizatiile de productie in 2010, pe motiv ca nu indeplinea normele de productie. Sub semnul intrebarii e si vaccinul antigripal de anul acesta. Surse din cadrul Institutului ne-au declarat ca unele echipamente necesare productiei de ser nu ar fi fost inca instalate, potrivit EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

Cancerul ucide de doua ori mai multi romani in 2012 decat in 2009. Care sunt explicatiile specialistilor. In Romania, numarul deceselor cauzate de cancer s-a dublat in ultimii ani, arata o analiza publicata in Jurnalul European de Cancer. In anul 2012, rata deceselor cauzate de cancer a fost de 388 de cazuri la suta de mii de locuitori, de doua ori mare decat rata din anul 2009, cand se inregistrau 182 de cazuri la suta de mii de locuitori. Din cauza problemelor de finantare a programului national de oncologie, mii de bolnavi sunt nevoiti sa astepte intre doua si sase luni de zile pentru a primi tratamentul medicamentos. In plus, lista medicamentelor gratuite si compensate nu a mai fost actualizata de mai bine de sase ani, ceea ce inseamna ca bolnavii de cancer din tara noastra nu pot avea acces la tratamentele noi, care ii pot ajuta in lupta crunta cu boala, scrie Romania libera.

Parlamentul european a respins o propunere privind liberalizarea avortului. In Parlamentul European se duce o lupta ideologica de o importanta covarsitoare pentru modul in care se vor defini in viitor societatile Europei. Marti s-a consumat un nou episod in jurul Raportului Estrela. Deputata socialista din Portugalia, Edite Estrela, a prezentat o propunere de rezolutie cu privire la sanatatea si drepturile reproductive, care extinde, in esenta, practica avortului definindu-l, implicit, ca pe unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Chiar daca o rezolutie a PE nu creaza automat obligatii ale statelor membre, gruparile consevatoare au intrevazut in aceasta initiativa un avans amenintator al progresismului radical. In cadrul comisiei de specialitate, unde a fost dezbatuta propunerea in cursul lunii septembrie, deputata crestin-democrata din Slovacia, Anna Zaborska, a formulat o opinie separata prin care atrage atentia asupra reversului liberticid al initiativei Estrela si a cerut respingerea ei, scrie Deutsche Welle.

Cum au disparut faliile seismice de la Rosia Montana din avizul dat de Institutul Geologic. "Atunci era zapada, nici nu putea sa vada nimeni ca exista sau ca nu exista". Stefan Grigorescu, fostul director de la Institutul National de Geologie, care a dat aviz pozitiv pentru proiectul Rosia Montana, a sustinut, intr-un interviu pentru Gandul, ca documentul favorabil dat RMGC a avut la baza, in parte, documentatia pusa la dispozitie de companie, echipa de geologi care a fost in vizita la Rosia Montana in decembrie 2011 neputand sa vada daca sunt falii seismice pentru ca "atunci era zapada, nici nu putea sa le vada nimeni ca exista sau ca nu exista". "Astia(RMGC-n.r) au facut in trei ani, in patru ani studiile alea de la dosar, noi nu puteam sa le facem in trei, patru zile", a declarat Grigorescu, cel care a semnat avizul favorabil. Mai mult, a spus el, specialistii de la Institut au ratat o vizita in teren, in septembrie a aceluiasi an, vizita organizata de RMGC, pe motiv ca, "dintr-o eroare de comunicare", invitatia a ajuns la Stefan Marincea care "a confiscat-o el".

Cum va arata Casa Poporului: "Gradinile Romaniei", muntele si Delta se vor intalni in centrul Capitalei. Opt proiecte de reamenajare a spatiului din fata Palatului Parlamentului au fost depuse la Camera Deputatilor pentru concursul care va desemna castigatorul pe 11 octombrie. Primele trei proiecte selectate de juriu vor fi premiate cu 10.000, 7.500 si, respectiv, 3.000 de lei, dar nu vor fi automat selectate pentru lucrari. Pe scurt, proiectele depuse sunt pentru transformarea spatiului din partea frontala a Palatului Parlamentului "intr-un spatiu urban de calitate, astfel incat sa corespunda exigentelor contemporane si valorii culturale a locului". In acelasi timp, potrivit descrierii depuse pe site-ul Camerei Deputatilor, concursul urmareste selectarea unui proiect care sa se integreze armonios in ansambulu Palatului Parlamentului, ambientarea peisagistica a acestei zone, precum si crearea unei zone cu functiuni complexe care sa permita readerea spatiului catre public, scrie Adevarul.

Incognito. Cum m-a descurajat Primaria sa adopt un maidanez. Campania de adoptie a cainilor fara stapan din Bucuresti pare, la o luna de la declansarea acesteia, o gluma proasta: doar 1 la suta din maidanezi au fost adoptati pana acum. Un reportaj incognito al ziarului Romania libera arata o parte din cauzele acestui esec. "Hai, luati-o pe asta!", imi zice medicul veterinar al adapostului, aratandu-mi prima cusca de la intrare. In cusca de nici un metru sunt doua cateluse, una cu blana bej, intinsa pe un panel si alta in picioare, atat de slaba incat ii pot numara coastele. Vazand conditiile in care sunt tinute animalele, intreb de sterilizare si deparazitare. "Luati-o pe asta, e proaspat castrata!", imi raspunde ostil medicul veterinar, privindu-ma nerabdatoare cu ochiul stang, caci dreptul era acoperit de un bandaj imens. Incerc sa ii spun ca vreau sa vad si alti caini, dar medicul veterinar nu cedeaza. Imi spune ca pot lua cainele pe loc, doar cu buletinul si imi pregateste deja o foaie de adoptie...