Troita a fost amplasata chiar in locul unde, pe 16 octombrie, satenii din Pungesti au oprit inaintarea utilajelor celor de la Chevron, care vroiau sa instaleze prima sonda de explorare a gazelor de sist, precizeaza Monitorul de Neamt.
Dupa sfintirea troitei, un preot din Pungesti a tinut sa le explice oamenilor ce importanta are simbolul sfant care va marca locul protestelor. "Aceasta cruce inchipuie starpirea si inmormantarea duhului Satanei care a dat tarcoale pe-aici. Am inmormantat pe Satana in chip simbolic. Cui i-ar placea sa vina dihania asta aici, sa scoata fum, vuiet puternic, sa se miste pamantul? Este o paine in plus? Aceasta este otrava vremurilor noastre", a spus preotul, potrivit Adevarul.
Ziarul mentioneaza de asemenea ca este vorba despre o troita ce provine din cimitirul Manastirii Petru Voda, care a stat la capataiul martirilor din miscarile de rezistenta anticomuniste precum parintele Stefan Marcu si sotia Elena (simbolul miscarii anticomuniste din muntii Vrancei), parintelui Gheorghe Calciu, poetului Radu Gyr, Tudor Popescu, Mihail Dumitrescu sau preotul Atanasie Stefanescu.
Astfel, gestul de solidaritate cu protestatarii care s-au opus exploatarii gazelor de sist a fost girat si de urmasul parintelui Justin Parvu, staretul Manastirii Petru Voda, Hariton Negrea, declarand: "Manastirea noastra a daruit aceasta sfanta troita locuitorilor din comuna Pungesti in semn de pretuire pentru statornicia cu care isi apara glia stramoseasca. Biserica, in calitatea ei de mama a neamului romanesc, a fost, este si va fi totdeauna alaturi de poporul care sufera si trebuie indrumat".
- Manastirea Petru Voda s-a implicat masiv si in dezbaterile legate de pasapoartele biometrice. Monahul Filotheu Balan, prezentat drept purtator de cuvint al staretului de la acea vreme Justin Pirvu (unul dintre cei mai influenti monahi ortodocsi, decedat in 2013), a participat la o dezbatere in Parlament pe aceasta tema si a avut in permanenta pozitii extrem de dure la adresa influentei occidentale in Romania (vezi aici video). Insusi Justin Pirvu a respins pasapoartele biometrice si gazele de sist in iesiri publice, iar informatii din zona bisericii arata ca Filotheu Balan a avut o influenta semnificativa asupa lui Justin Pirvu in ultimii ani ani de viata ai acestuia.
Suna medieval, dar atitudinea clerului reprezinta un ajutor neasteptat pentru tinerii ecologisti romani. As zice ca tinerii au strins in suflet mult mai multe pasiuni decit cea pentru ecologie.
Daca as fi in locul guvernantilor, m-as teme de aceste pasiuni. As satisface macar partial doleantele protestatarilor ecologisti, cu toata transparenta, fara smecherii juridice, caci tinerii si-ar da imediat seama. Le-as recunoaste victoria la timp. As salva guvernul pe moment.
In strada au iesit tinerii care au invatat in sanul familiei ca pentru a ajunge cineva in viata trebuie sa te inveti carte si cand au ajuns adulti au vazut ca sunt luati la misto de o societate intreaga care se bazeaza doar pe combinatii, pile si relatii! Tinerii aceia nu pot fi considerati ecologisti doar pentru ca vor ca anumite probleme care sunt de interes national (economic, cultural si de mediu) sa fie facute ca toate celelalte de pana acum. Asta a fost scanteia prin care au simtit ca pot schimba ceva in tara asta, atata tot - din pacate numarul a aratat ca sunt prea putini - restul oamenilor preferand sa ramana indiferenti.
Daca avem norocul sa se schimbe ceva in bine in tara asta va fi doar datorita lor, a celor carora le pasa, de nu se va schimba nimic, vinovati vor fi toti romanii care au ramas in fata televizoarelor chiar si atunci cand 10 000 de oameni le strigau la geam sa iasa in strada!