Cum a mascat presedintele TVR o risipa de 6 milioane de euro din banii televiziunii publice. Societatea Romana de Televiziune (SRTv), care detine posturile publice TVR, va cheltui 6,3 milioane de euro pentru cumpararea a 140 de autoturisme noi, desi are datorii uriase catre stat si in ciuda faptului ca in februarie a disponibilizat aproape 700 de persoane pentru a acoperi pierderile financiare. In luna mai, conducerea societatii a considerat ca situatia nu mai e asa grava si a decis inlocuirea parcului auto, pe motiv ca autoturismele au "norma de casare indeplinita, au un parcurs intre 200.000 si 500.000 de kilometri". O astfel de actiune costisitoare presupunea un acord obligatoriu din partea Consiliului de Administratie (CA), si cum presedintele director general al societatii, Claudiu Saftoiu, si oamenii sai se temeau ca nu-l vor obtine, au apelat la o smecherie, scrie Romania libera.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

DW: De cine depinde eliminarea vizelor americane. E ciudata perseverenta autoritatilor romane de a ascunde opiniei publice adevarul privitor la vizele de calatorie in SUA. Nici Europa nu pare incantata de libera circulatie si da impresia tot mai des ca nu stie cum sa faca sa restranga libertatile acordate prin tratate. Reticenta SUA este de aceeasi natura. Sistemul american de acordare a vizelor este un mecanism alimentat de temerea autoritatilor americane ca solicitantul de viza nu intentioneaza sa se mai intoarca in tara de origine. Cu cat sunt mai mai multi aceia care sunt in ochii americanilor suspecti de imigratie, cu atat orizontul de a intra in Programul Visa Waiver se indeparteaza. Ar fi trebuit deja sa fie clar pentru toata lumea ca o tara caracterizata de o migratie masiva nu are sanse de a obtine prea curand eliminarea vizelor, scrie Deutsche Welle.

STENOGRAME Dosarul "Reteaua carnii". Fiul procurorului Angela Nicolae: "Va rog din suflet, ajutati-ma. Eu sunt singur acasa si nu am bani". Angela Nicolae, procuror sef la Parchetul General si fiul ei Daniel, acuzati de trafic de influenta in dosarul in care este anchetata cea mai mare evaziune fiscala cu un prejudiciu de peste 70 de milioane de euro, au fost arestati. In referatul de urmarire penala, anchetatorii arata cum magistratul si fiul ei cereau fara jena mita administratorilor de firme pe care pretindeau ca-i protejeaza. Procurorii arata ca, pe 11 iunie 2013, Angela Nicolae i-ar fi cerut lui Rami Ghaziri, prin intermediul fiului sau, suma de 2.000 de lei pe care ar fi primit-o, tot prin intermediul fiului sau, pe 12 iunie. "Buna seara domnu Rami ma scuzati ca va deranjez dar saptamana trecuta m-ati trimis la Alina in legatura cu ziua mea. Mi-a zis sa vb pe luni. Luni nu mi-a raspuns. Sii va roaga mama ca s-a imprumutat de la o colega cu 20 mil vechi si maine trebuie sa-i de-a anapoi pt ziua mea. Va antreaba daca se poate so ajutati daca se poate...", citeaza Adevarul.

Fost ministru al Sanatatii, implicat intr-un caz de malpraxis. Moartea Talidei, o tanara de 15 ani, diagnosticata tardiv cu meningita, a ajuns in instanta, printre cei acuzati de musamalizare aflandu-se si fostul ministru Ladislau Ritli. Acuze grave din partea mamei unei adolescente care a murit in Spitalul Municipal din Oradea, anul trecut, fiindca nu i s-ar fi administrat tratamentul corespunzator pentru meningita: medicii s-au coalizat ca sa musamalizeze cazul. La initiativa EVZ, cazul a fost preluat, pro bono, de o casa de avocatura din Bucuresti. "Am obtinut deja o solutie de incepere a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa, in forma agravanta. Exista indicii temeinice ca fapta a fost savarsita de medicii din Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Municipal Oradea. Drumul este lung si anevoios, tinand cont si de imprejurarea ca unul dintre medicii in legatura cu care s-a solicitat demararea activitatilor specifice este tocmai fostul ministru al Sanatatii Ladislau Ritli", a declarat avocatul Cristian Winzer pentru EVZ.ro

Marea descentralizare. Toti sefii institutiilor din teritoriu vor fi "eliberati din functie" pana la 1 ianuarie 2014. Iohannis: "Este un lucru natural si necesar". Toti sefii institutiilor care urmeaza sa fie cuprinse in procesul de descentralizare urmeaza sa fie eliberati din functie pana la 1 ianuarie 2014, iar dupa aceasta data urmeaza sa aiba loc noi concursuri pentru sefia directiilor judetene. Prevederea este cuprinsa in proiectul legii descentralizarii pentru care guvernul Ponta urmeaza sa-si asume raspunderea luna aceasta. Practic, sefii deconcentratelor urmeaza sa fie eliberati din functie, ei urmand ulterior sa fie reconfirmati de consiliile judetene sau sa isi piarda functia. Sefii din teritoriu sustin ca vor organiza concursuri pentru toate aceste functii, dar ca toti sunt obligati sa isi depuna mandatul, scrie Gandul.

Un nou razboi al gazelor intre Kiev si Moscova: Ucraina acuzata de neplata a aproape 900 milioane de dolari. Gigantul rus Gazprom a acuzat marti Ucraina de neplata unei sume de 882 milioane de dolari, ceea ce ar putea genera un nou conflict pe subiectelor gazelor intre Moscova si Kiev, in momentul in care fosta republica sovietica spera sa semneze in curand un acord de asociere cu Uniunea Europeana. "Suntem extrem de ingrijorati de situatia actuala legata de plata de catre Ucraina a gazelor naturale ruse livrate", a declarat presedintele concernului rus, Aleksei Miller, citat de Interfax. Patronul Gazprom a explicat ca Ucrainei i s-a dat un termen pentru a plati factura de 882 milioane de dolari pentru gazele livrate in luna august si ca acest termen a expirat la 1 octombrie. 'Situatia este foarte serioasa, intrucat contractul prevede ca, in caz de incalcare a conditiilor de plata, se trece la un sistem de plata in avans', a adaugat Miller, potrivit aceleiasi surse, citeaza Capital.ro

Gigi Becali, mutat la Poarta Alba. Ce conditii va avea in penitenciar si cu cate persoane va imparti celula. Gigi Becali a fost mutat, marti, de la Penitenciarul Jilava la Penitenciarul Poarta Alba, dupa ce Administratia Nationala a Penitenciarelor i-a aprobat cererea depusa in acest sens in urma cu doua luni. Daca la Jilava avea doar doi colegi de celula, la Penitenciarul Poarta Alba Gigi Becali va imparti camera cu inca 19 detinuti. Gigi Becali a fost ajuns la Poarta Alba marti seara, fiind transportat la Sectia exterioara de la Valu lui Traian. Omul de afacer va avea avea in continuare regim de detentie semideschis, ceea ce presupune ca va putea sa se deplaseze in incinta penitenciarului fara escorta, va putea face sport sau sa munceasca, potrivit romaniatv.net.