Un alt scandal sta sa izbucneasca in politie. Senatorul Dian Popescu vrea sa-l dea jos din functie pe comisarul care l-a bagat in arest. De mai bine de un an de zile comisarul sef Viorel Caragea, seful Inspectoratului de Politie al Judetului Gorj este supus unor anchete si verificari ca urmare a mai multor sesizari depuse la diferite foruri de fosti colegi, actuali colegi din politie, oameni de afaceri si chiar parlamentari. De altfel, inca de la numirea sa in fruntea IPJ Gorj in anul 2009, Caragea a fost luat "la ochi" de pretendentii la scaunul de sef. Ministrii de Interne Traian Igas, Ioan Rus, dar si Radu Stroe au trimis in control comisii care au constatat ca ofiterul si-a facut datoria si nu a comis abuzurile rclamate. Dupa rezultatele si verdictele deloc satisfacatoare pentru cei care au dorit si doresc "capul lui Caragea" date de IGPR, Ministerul de Interne, precum si de alte organe abilitate, nemultumitii au apelat la Parlamentul Romaniei. Asa se face ca opt fosti sau actuali ofiteri cu functii de conducere in cadrul Inspectoratului de Politie al judetului Gorj au fost audiati, marti, de o comisie parlamentara, la Bucuresti, intr-o sedinta secreta, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Fenechiu si cei 4.000 de kilometri de autostrada. Cum arata proiectul care ar scumpi litrul de benzina cu 10 eurocenti. Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a scos din sertar un proiect privind construirea unei retele de autostrazi in Romania similara cu cea a Ungariei. Proiectul prevede accizarea suplimentara a carburantilor incepand cu 2014. Declaratia recenta a premierului Victor Ponta, potrivit careia "analizeaza" cresterea pretului carburantilor cu aproximativ 50 de bani a starnit discutii aprinse. Reactiile negative sunt generate de faptul ca Guvernul ia in calcul taxarea suplimentara a soferilor pentru construirea unei retele de autostrazi, inainte de a fi epuizat resursele bugetului de stat sau cele disponibile prin fondurile nerambursabile ale Uniunii Europene. Potrivit proiectului adus de Relu Fenechiu in Parlament, in calitate de deputat PNL, s-ar putea construi 4.016 kilometri de autostrada in Romania pana in 2027 prin scumpirea carburantilor cu 10 eurocenti incepand cu 2014 si prin taxarea, suplimentar, a traficului greu per kilometru parcurs pe drumurile nationale sau pe autostrazi, anuntaAdevarul.

Firma lui Bill Gates, campioana la contracte cu statul roman. Compania FCC Construccion se numara printre primele societati comerciale care au castigat cele mai multe licitatii cu statul, se arata in comunicatul Institutului pentru Politici Publice (IPP). Reamintim faptul ca, recent, magnatul Bill Gates, cel mai bogat om din lume, a achizitionat 6% din capitalul social al companiei Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), cea mai mare firma de constructii din Spania. Astfel, aceasta firma, alaturi de SC Expert Petroleum SRL s i SC Alstom Transport SA se situeaza pe primele locuri la capitolul contracte cu statul. Topul primelor celor 20 de companii private, campioane la castigat licitatii, acopera 24% din valoarea totala a achizitiilor derulate in 2012. In Romania, FCC a finalizat reabilitarea a 150 de km de drumuri nationale (doua tronsoane din drumul national DN 1C (Cluj -Livada, respectiv Livada - Dej), precum si DN6 Timisoara - Lugoj si DN 66 Filiasi - Rovinari), informeazaRomania Libera.

DW: Politica romaneasca pe Bursa din Toronto? In ambianta protestelor legate de Rosia Montana a ramas mereu pe planul al doilea dimensiunea bursiera a acestei afaceri. Desi se stie ca Gabriel Resources este listata la Bursa din Toronto, dezbaterea s-a centrat pe partea tehnica a exploatarii, efectele de mediu, patrimoniul rural sau arheologic, pierzandu-se, de regula, din vedere implicatiile speculative. Cu alte cuvinte cineva castiga sau pierde in functie de cum evolueaza increderea in sansele proiectului. Se stie ca in 2009 cand presedintele Traian Basescu, aflat in campania pentru alegerile prezidentiale, a facut declaratii de sustinere a proiectului, actiunile au crescut foarte mult si, de altfel, este usor de urmarit corelatia dintre evenimentele semnificative de la Bucuresti si evolutia actiunilor Gabriel la bursa canadiana. Mai recent declaratiile din 2012 ale primului ministru Victor Ponta impotriva proiectului au condus, dimpotriva, la o scadere semnificativa. Ulterior, dupa ce guvernul a trimis legea privind exploatarea miniera la Parlament, actiunile au cunoscut din nou un reviriment, pentru a scadea iarasi in urma demonstratiilor de protest, scrieDeutsche Welle.

Am stat de vorba cu cel mai rau famat pirat al Somaliei. Daca ati mai citit articole despre piratii somalezi, probabil ati observat ca un nume apare in ele in mod repetat: Mohammed Abdi "Gura Mare" Hassan. Doar ca intre timp a fost prins. Am vorbit cu el acum vreo doua luni si m-am gandit ca acum e momentul potrivit sa scot materialul la iveala. Hassan sau "Afweyne", cum era cunoscut inainte, a jefuit cea mai mare nava din istorie, o nava cisterna saudita de 100 de milioane de dolari, pentru care a primit 3 milioane de dolari ca s-o returneze. Parintele fondator al pirateriei din Africa, Hassan a ajuns la stiri in ianuarie, cand a tinut o conferinta de presa pentru a-si anunta retragerea din joc. In ciuda acestui lucru, Interpolul inca il urmareste si acum cateva zile, domnia lui in lumea pirateriei a luat sfarsit oficial. Integral peVice.com.

Coruptie in familie. Si-au bagat copiii la puscarie ca sa nu imparta spaga cu strainii. Demnitari, inalti functionari sau magistrati folosesc din ce in ce mai des rude apropiate in "combinatiile" ilegale. Parintii, fiii sau fratii sunt persoane de incredere si nu ar turna niciodata la DNA, astfel secretul "moare" in familie, iar mita nu se imparte cu strainii. Ultimul caz instrumentat de procurorii DNA este al Angelei Nicolae, procuror- sef al Biroului de Relatii Internationale si Programe din Parchetul General. Femeia a fost arestata pentru 29 de zile alaturi de fiu sau, Daniel Nicolae. Cei doi sunt acuzati ca au primit 7.000 de lei spaga de la Rami Ghaziri, unul dintre afaceristii implicati in "Mafia Industriei Alimentare", informeazaEVZ.

Locotenentii lui Ceausescu. Spionul Bodnaras l-a facut presedinte, Maria Ghitulica baga groaza-n Iasi. Dictatorul Nicolae Ceausescu a avut, de-a lungul anilor in care a condus tara, oameni de incredere, care-i executau ordinele fara cracnire si care-l idolatrizau, in majoritatea oraselor tarii. "Adevarul" va propune o radiografie a retelei de incredere a fostului dictator si ce s-a intamplat cu ei dupa caderea regimului comunist. Unul dintre oamenii apropiati dictatorului Nicolae Ceausescu ar fost chiar fostul generalul-maior Constantin Olteanu. Fost ministru al Apararii, ultimul primar al Bucurestiului, secretar in Comitetul Central (CC), dar si insarcinat de Ceausescu sa faca din echipa Steaua o invingatoare, Olteanu a publicat, dupa 1989, sute de pagini cu memoriile sale in care isi detaliaza cariera militara. In 1989, pana la Congresul al XIV-lea, Constantin Olteanu a fost secretar al Comitetului Central pe probleme de propaganda. Dupa Congres, si-a mentinut functia de secretar al CC, dar in coordonarea relatiilor internationale, scrieAdevarul.

Fostul sef al Dracula Park reprezinta statul la Tarom. Dupa ce Consiliul de Administratie al Tarom a refuzat ieri sa discute o prelungire a mandatului lui Christian Heinzmann la sefia companiei, ceea ce echivaleaza cu destituirea acestuia, soarta managerului belgian ramane la mana Adunarii Generale a Actionarilor, formata din 6 functionari, majoritatea fideli ministrului Ramona Manescu. Consiliul de Administratie al liniei aeriene nationale Tarom (CA Tarom) nu a discutat marti dupa-amiaza o prelungire a mandatului belgianului Christian Heinzmann la sefia Tarom, ceea ce echivaleaza, cel putin deocamdata, cu incetarea mandatului acestuia incepand cu data de 19 noiembrie. Mandatul initial avea o durata de 4 ani. In urma unor discutii purtate de acesta cu CA Tarom, condus de bancherul Dan Pascariu, Heinzmann a fost de acord cu reducerea duratei mandatului la un an, anuntaRomania Libera.