Toti medicii rezidenti vor primi o bursa in valoare de 100 - 150 de euro impozabil, a declarat marti seara ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, care a adaugat ca si profesorii debutanti vor beneficia de o crestere salariala "mai substantiala decat rata inflatiei".

Chitoiu si Campeanu, la Sinteza zileiFoto: Captura Antena 3

Profesorii debutanti vor beneficia de o "crestere salariala mai substantiala decat rata inflatiei", respectiv peste 2,2 puncte procentuale, a spus Chitoiu, la Antena 3.

"Va fi substantial mai mare", a precizat ministrul Finantelor.

In ceea ce priveste medicii rezidenti care lucreaza in spitale din subordinea Ministerului Sanatatii sau a autoritatilor publice locale, acestia vor beneficia de o bursa echivalenta cu 100 - 150 euro impozabil.

Cifrele definitive vor fi stabilite saptamana viitoare, a mentionat Daniel Chitoiu.

Acesta a explicat ca anvelopa totala pentru cresterea salariilor este de 500 milioane lei, dintre care 220 milioane lei vor fi alocati pentru majorarea salariului minim pe economie si diferenta de 280 milioane lei pentru medicii rezidenti si profesorii debutanti.

Impactul bugetar pentru bursa acordata medicilor rezidenti este cuprins intre 80 si 120 de milioane lei, care variaza in functie de se acorda o bursa de 100 sau 150 euro, a explicat ministrul Finantelor.

La finalul emisiunii, dupa ce a fost expus un caz social timp de aproape o ora, Mihai Gadea l-a intrebat pe Daniel Chitoiu daca isi da demisia in cazul in care CAS nu va scadea cu 5% in 2014.

"Demisia pot sa mi-o dau oricand, este pe masa", a raspuns Chitoiu, dupa care a adaugat: "Ce mi-am asumat fac".

"CAS va scadea cu 5% in semestrul II din 2014", a adaugat ministrul Finantelor, care a precizat ca Memorandumul convenit cu FMI prevede ca "obiectivul prioritar al guvernului este de a scadea CAS pentru crestere economica, creare de locuri de munca si reducerea evaziunii fiscale si a muncii la negru, dar asigurand un impact bugetar neutru".

Si Mircea Badea i-a adresat intrabari ministrului, interesandu-se daca ii verifica cineva si pe "tiganii din Timisoara" si mafia imobiliara care tine prima pagina a ziarelor.

"Institutia care trebuia sa-i verifice pe tiganii respectivi era Garda Financiara", a raspuns ministrul, dar angajatii acestei structuri preferau sa verifice magazinele "oneste" unde cautau sa speculeze diverse greseli.

Acesta a fost si unul dintre motivele pentru care s-a desfiinta Garda Financiara, a spus Chitoiu, adaugand ca noua structura are ca rol "sa reduca evaziunea fiscala nu numai unde e ascunsa, dar unde o vedem cu ochiul liber zi de zi", asa cum este cazul complexului Europa sau al Portului Constanta.

"Ne intereseaza sa recuperam imediat prejudiciile", a continuat ministrul Finantelor, subliniind ca obiectivul noii structuri create este ca in "prima jumatate de an de functionare (...) sa aduca intre 700 milioane si un miliard de euro in plus la bugetul de stat".