Cum a contribuit revista "Nature" la imaginea de savant de renume mondial a Elenei Ceausescu. Prestigioasa revista "Nature" scria in 1978, in plin Razboi Rece, despre calitatile academice indiscutabile ale Elenei Ceausescu. Trei decenii mai tarziu, aceeasi publicatie descopera plagiatul premierului Ponta, declanseaza un scandal urias in Romania si scrie ca aceeasi Elena Ceausescu era analfabeta. Cum poate fi explicat articolul din 1978 care dezinforma o lume intreaga in legatura cu sotia dictatorului roman? "Vizita oficiala in Marea Britanie efectuata de catre presedintele Nicolae Ceausescu si sotia acestuia, care a avut loc saptamana trecuta, a fost extraordinara in sensul implicatiilor stiintifice. Doctor Elena Ceausescu este un om de stiinta cu drepturi depline...", scrie Romania libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum ia Guvernul Ponta un salariu minim din bugetul fiecarei familii de romani in 2014. Romanii vor scoate anul viitor mai multi bani din buzunar pentru a-si acoperi costurile traiului de zi cu zi. Schimbarea metodei de calcul a accizei va duce direct la o majorare a pretului carburantilor, dar va atrage si scumpiri in lant ale produselor alimentare. Factura la carburanti va creste in 2014 cu aproape 470 de lei, potrivit calculelor Gandul, iar cea pentru produsele alimentare cu circa 200 de lei. Si fumatorii vor fi afectati de schimbarea modului de calcul al accizei, acestia fiind nevoiti sa dea cu 10 bani in plus la un pachet de tigari, al carui cost mediu este de 14 lei. In total, fata de 2013, cheltuielile romanilor, per familie, ar creste cu 712 lei, ceea ce se apropie de actualul nivel al salariului minim de 800 de lei, scrie Gandul.

Harta spagii: cat, cum, unde si de ce platim. Mita pe care o achitam difera de la zona la zona si de la o institutie la alta. Cele mai mari sume se platesc in marile orase, iar procurorii, judecatorii si chirurgii par a fi cei mai "scumpi". In perioada 2003-2007, compania medicala americana Stryker a efectuat 192 de plati catre oficiali romani in schimbul obtinerii sau prelungirii unor contracte publice, se arata intr-un raport publicat recent de Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare din Statele Unite. Platile ar fi totalizat 500.000 de dolari si ar fi fost inregistrate drept sponsorizari acordate pentru participarea respectivilor oficiali la conferinte medicale, scrie Capital.

2.000 de lei, pretul unui copil. Vanzarea se face cu complicitatea asistentelor de la maternitate. Copii vanduti ca la piata. In Romania, tara europeana cu pretentii de stat civilizat, sunt oameni care isi vand copiii abia nascuti, pe bani cu care bogatii isi cumpara o friptura de vita, intr-un restaurant pretentios. Iar statul pare ca nu stie, nu vede si nu face nimic. Digi24 va arata cat valoareaza viata Georgianei, un copil de o luna, intr-un reportaj realizat cu camera ascunsa. Parintii ei au vandut-o reporterilor, fara regrete, cu 2.000 de lei, cu mijlocirea asistentelor care au adus-o pe lume. "Nu va cer marea cu sarea. Cu 20 de milioane o dau", relateaza Digi24.

Guvernatorul BNR, despre bugetul pe 2014 si noile taxe convenite cu FMI: "Probabil ca vom schimba doar balanta riscurilor de la una echilibrata la una usor in crestere". Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, este de parere ca impactul in inflatie al noilor taxe si impozite anuntate de Guvern va fi unul "limitat undeva la 0,2%", fiind de parere ca nu va exista o "avalansa de scumpiri". Oficialul BNR a precizat ca erau de asteptat unele corectii, fie pe partea de venituri, fie pe partea de cheltuieli, insa Guvernul a hotarat sa recurga la ambele masuri, scrie Gandul.

Relu Fenechiu joaca tare in continuare! Isi angajeaza secretara sa gestioneze banii europeni. Calina (29 de ani) va avea un salariu de minimum 3.000 de lei si va administra milioane de euro. Chiar daca a fost condamnat la executarea unei pedepse de cinci ani de inchisoare, Relu Fenechiu joaca tare in continuare! Cel putin la Iasi, acolo unde si-a pastrat functia de sef al filialei judetene a PNL. Dupa ce a ajuns ministru, si-a angajat toti protejatii in posturi cheie din aparatul birocratic central si local. Ultima miscare a lui Fenechiu este angajarea secretarei sale pe un post caldut in cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) Iasi, scrie EVZ.

Taxa de autostrada - ce modele au germanii. In vreme ce Germania abia acum analizeaza posibilitatea introducerii unei taxe de drum pentru autoturisme, alte tari se pot lauda cu experienta indelungata la acest capitol. In 1997, cand austriecii au introdus vigneta, noua taxa a intampinat opozitie. Intre timp, lumea s-a obisnuit cu ea. "In cele din urma, scopul conteaza, asa ca se ajunge si la un anumit grad de acceptanta", afirma Bernhard Wiesinger, purtator de cuvant al Automobil Clubului OAMTC. Banii incasati din vanzarea vignetei sunt investiti in intretinerea soselelor. Austria ar putea trece drept un model pentru Germania, scrie Deutsche Welle.

Cine este de vina pentru miliardul de euro pierdut de Romania. Neregulile descoperite in contractele pe bani europeni ne pot costa scump, dupa cum a recunoscut recent chiar ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Printre cei care se fac vinovati de astfel de nereguli se numara vicepremierul Liviu Dragnea sau asfaltatorul rasfatat cu bani publici Nelu Iordache. "Romania va trebui sa dea Comisiei Europene, pentru deficiente in sistem, peste un miliard de euro", datoria "imensa" fiind preluata de catre bugetul de stat si aparand, automat, la deficit in raportul FMI, a declarat zilele trecute ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, scrie Romania libera.

Resetare cu ceva griji in relatia Romania-Rusia. Lauren Goodrich, analista Stratfor specializata pe Eurasia, ofera o perspectiva mai clara asupra intereselor Moscovei in vecinatatea Romaniei, in cadrul unui interviu acordat "Foreign Policy Romania". Ce am putea astepta de pe urma unei relatii mai apropiate cu Rusia? Gaze mai ieftine, deschidere pentru produsele romanesti? Romania este una dintre tarile Europei Centrale si de Est in care Rusia investeste in mod activ, in cadrul strategiei actuale a Kremlinului de a-si extinde prezenta si influenta economica in regiune, profitand de problemele cu care se confrunta Uniunea Europeana, scrie Adevarul.