Premierul Victor Ponta l-a acuzat miercuri pe presedintele Traian Basescu ca a vandut interesele Romaniei la Bruxelles, in 2012, atunci cand a negociat, "fara niciun mandat", Tratatul european de guvernanta fiscala, care limiteaza deficitul bugetar la 3% din PIB. Insa pe 8 mai 2012, cu ocazia votului in Camera Deputatilor pe tratatul fiscal, premierul a votat in favoarea reglementarilor, potrivit Evenimentul Zilei.

EVZ arata ca nici Ponta, care si pe atunci detinea functia de premier, nici ceilalti deputati social-democrati nu au votat impotriva Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare, acordul trecand de camera cu 237 de voturi in favoare si 2 abtineri. Tratatul fiscal a trecut fara probleme si de Senat, camera in care USL avea aproape 50%.

Premierul Victor Ponta a lansat miercuri, in deschiderea sedintei de Guvern, un nou atac la adresa presedintelui Traian Basescu acuzandu-l ca a tranzactionat la Bruxelles interesele Romaniei pentru a-si pastra "niste prietenii personale in caz de nevoie".

"Fonduri europene avem mai putine in 2014-2020 pentru ca asa a negociat presedintele tarii, fara niciun mandat. Spun aceste lucruri pentru ca am vazut o decizie de astazi a Curtii Constitutionale a Romaniei. Problema nu este cine merge la Consiliu, merge presedintele, merge prim-ministrul, problema este daca acolo te bati pentru Romania sau daca acolo vinzi Romania ca sa iti pastrezi tu niste prietenii personale in caz de nevoie. Ori eu cred ca presedintele a vandut interesele Romaniei si cand a negociat deficitul si cand a negociat fondurile europene, despre agenda digitala banuiesc ca nu a deschis gura la Consiliul European pentru ca nu stia", a declarat Ponta.