Specialistii maghiari lucreaza la o noua "Istorie a secuilor". Manualul din care copiii secuilor invata ca romanii le-au fost slugi devine "carte de lectura". Manualul auxiliar folosit la materia optionala de istorie a secuilor, despre care specialistii au spus ca-i invata pe copii ca romanii le-au fost "slugi", va fi reeditat sub forma unei "carti de lectura" pentru publicul larg, insa fara modificari de fond, spun autorii. Specialistii maghiari sustin ca se lucreaza acum la o noua "Istorie a secuilor", mai "detaliata", "calea de iesire din acest impas". Dupa controversele din primavara pe textele din manualul auxiliar "Istoria secuilor", aparut anul trecut la initiativa Consiliului Judetean Harghita ca material auxiliar pentru materia optionala cu acelasi nume predata la clasele a VI-a si a VII-a in scolile in limba maghiara, acesta va fi reeditat ca o carte de lectura pentru publicul larg. Insa modificarile care vor fi facute sunt mai mult de forma, mai exact de corectare a unor formulari nefericite, autorii sustinand ca nu se vor aduce modificari de fond continutului noului material, menit de aceasta data sa informeze mai degraba decat sa educe stiintific, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Competitia pentru gazele de sist se incinge in jurul Romaniei. Cu doua zile in urma, Ucraina semna impreuna cu Chevron un acord de exploatare a gazelor de sist din doua regiuni situate in vestul tarii, care se poate ridica la o valoare de 10 miliarde dolari, dupa ce, in septembrie, "semnase un acord aproape identic pentru campurile din bazinul Donului cu Shell. In aceeasi zi, la Varsovia, "ministrul de Externe polonez, Radek Sikorski, pleda in discutiile cu secretarul de stat, John Kerry, "pentru "deblocarea exportului american de gaze naturale catre Polonia. Si tot in aceeasi zi, in Parlamentul de la Bucuresti se discuta o propunere de lege care interzice exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica, anuntaRomania Libera.

Jiri Sitler, ambasadorul Republicii Cehe in Romania: "CEZ are de recuperat milioane de la Posta Romana". Diplomatul vorbeste despre investitiile cehe in Romania si sustinerea tarii sale pentru integrarea Romaniei in spatiul Schengen. D-le ambasador, cum ati caracteriza relatiile bilaterale comerciale din ultimul an, comparativ cu anii precedenti, de cand ati sosit in Romania, s-a inregistrat o imbunatatire? In 2009, volumul schimburilor comerciale a scazut, din cauza crizei economice, un lucru care s-a petrecut peste tot in lume. Dupa aceea, relatiile economice s-au redresat si acum am ajuns la cifre mai mari decat inainte de criza, iar trendul este unul pozitiv. Anul trecut, volumul schimburilor comerciale a fost de 2,2 miliarde de euro, iar anul acesta, desi nu stim inca totalul, pentru ca nu s-a incheiat 2013, se pare ca va fi vorba despre o cifra mai mare. Integral inEVZ.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, ataca taxele guvernului: impozitul pe benzina - "neputinta", cresterea salariilor si pensiilor - "furatul caciulii". Taxa de 7 eurocenti pe litrul de combustibil reprezinta "expresia unei neputinte", atat timp cat exista alte surse de finantare neexplorate suficient, indexarea accizei cu inflatia reprezinta "un nonsens economic", putand conduce la o spirala inflationista, iar cresterile de pensii si salarii sunt precum "furatul caciulii". Pe scurt, astfel a caracterizat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, invitat la Gandul LIVE, noile masuri anuntate de Guvern pentru anul viitor si convenite in negocierile cu FMI. "Nu suntem in situatia sa putem sa dam cresteri salariale pentru ca economia nu produce. Suntem intr-un cerc vicios. Pentru a da cresteri salariale modeste, suntem nevoiti sa punem niste taxe, adica punem o frana economiei care oricum nu performeaza foarte bine", suna avertismentul lui Ionut Dumitru, scrieGandul.

DW: Semnificatia afilierilor europene. Afilierea partidului Noua Republica la Alianta Conservatorilor si Reformistilor Europeni, din care fac parte si conservatorii britanici, provoaca critici la Bucuresti. In cadrul unei emisiuni de televiziune, eurodeputatul Cristian Preda a sugerat ca alianta dintre partidul condus de Mihail Neamtu si partidul premierului britanic David Cameron ar fi nepotrivita din perspectiva intereselor romanesti. Ciudat a fost insa nu atat reprosul, oarecum previzibil, cit faptul ca a venit din partea unui membru PPE. a explicam. Dreapta din Romania a fost mereu stinghera in cadrul grupurilor europene de dreapta. Subiectul migratiei a blocat dialogul si a creat distante inevitabile. In cadrul Parlamentului European devenise vizibil ca deputatii PDL din Romania nu sunt pe aceeasi lungime de unda cu multi dintre colegii lor tot mai reticenti fata de ridicarea totala a restrictiilor de pe piata muncii, anuntaDeutsche Welle.

Povestea dronelor spusa de oamenii care traiesc dedesubtul lor. Razboiul dronelor e unul foarte obscur. Operat de piloti de fotoliu din niste baze clandestine din vestul Americii, Predatorii si Reaper-ii zboara peste Afganistan, Yemen si Pakistan la inaltimi unde sunt invizibili si unde primesc comenzi de la CIA sa ucida tinte importante cu precizie laser aproape chirurgicala, desi acestea se afla la mii de metri dedesubtul lor. Dar, din cauza locurilor de aterizare si din cauza ca programul e operat in secret, precizia si efectele lor nu sunt usor de verificat. Multi ani politicienii americani au declarat o cifra a deceselor civile mult mai mica, desi au existat destule rapoarte independente care au oferit estimari mult mai sumbre. Ultimul raport, intocmit de ONU si de Amnesty International: 58 de civili ucisi in Yemen si noua sute de civili ucisi in Pakistan. Intr-un discurs din luna mai, presedintele Obama a spart in sfarsit tacerea din jurul dronelor si a recunoscut ca au fost cazuri de civili ucisi - nu a spus cati - dar a promis ca programul va fi mult mai transparent. "Aceste morti ne vor bantui cat vom trai" a adaugat presedintele, informeazaVice.com.

Sclavi in Irak: cum au ajuns 50 de romani cu pusca la cap in Orientul Mijlociu. In jur de 50 de barbati din Iasi au cazut prada unor afaceristi din judet care le-au promis ca vor munci in conditii avantajoase in Irak. Ajunsi in celalalt capat al lumii, romanii au locuit in corturi, au mancat ce au putut si au fost la un pas sa fie impuscati. Una dintre victime s-a imbolnavit de hepatita de tip C in timpul experientei. Sedere de cosmar pentru aproximativ 50 de romani din judetul Iasi care timp de mai multe luni au trait in Irak, temandu-se in fiecare clipa pentru viata lor. Victimele au fost racolate de doi oameni de afaceri din municipiul Pascani, Ciprian si Maria Catargiu, ce le-au promis ca vor castiga sume importante in tara asiatica muncind in constructii. Cei doi afaceristi au fost trimisi in judecata marti, 5 noiembrie, fiind acuzati de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism de trafic de persoane, scrieAdevarul.

Procurorul Angela Nicolae, arestat pentru coruptie, despre seful sau,Tiberiu Nitu: "Omul potrivit la locul potrivit". Magistratul Angela Nicolae, arestata pentru coruptie in dosarul "Mafia carnii", se lauda, in interceptari, ca are mare influenta asupra procurorului general al Romaniei, Tiberiu Nitu. Intr-o convorbire inregistrata la data de 28 mai 2013, procurorul Angela Nicolae, seful Biroului Relatii Internationale din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, spunea despre numirea lui Tiberiu Nitu ca procuror general: "In sfarsit, a venit omul potrivit la locul potrivit!". Potrivit documentelor DNA ajunse la magistratii care au decis, printre altele, si arestarea ei preventiva, Angela Nicolae se lauda, in convorbirile interceptate, ca este foarte apropiata de procurorul general Tiberiu Nitu. Ea povestea cum statea la masa cu procurorul general, care o chema frecvent pentru a o consulta, cum o numea el "sefa". De altfel, in interceptari Angela Nicolae spunea "Sunt sefa la Parchetul General! Rezolv eu!". Din convorbirile interceptate ar rezulta ca Nicolae si-a construit o aura in jurul relatiei ei cu procurorul general. Era fericita ca are o "mare influenta" asupra lui Tiberiu Nitu, anuntaRomania Libera.