Traseul de la scoala la meserie, la capatul caruia patronii se plang de lipsa de mestesugari. Dezvoltarea invatamantului profesional in Romania se poate face indeplinind doua conditii esentiale: in primul rand, trebuie ca, intr-un timp relativ scurt, perceptia majoritatii parintilor, dar si a elevilor sa se schimbe in ceea ce priveste scolile profesionale. In al doilea rand, firmele trebuie sa se implice, sa realizeze ca investitia, in formarea, inca de pe bancile scolii, este solutia pentru a avea personal calificat. Cel putin asta spun specialistii din Ministerul Educatiei, consilierul Stelian Fedorca si inspectorul de specialitate Felicia Sandulescu, dar si reprezentantii firmelor care deja au investit masiv in scolile profesionale din Brasov si Satu Mare. Acestia au participat saptamana aceasta la o dezbatere organizata de Camera de Comert Romano-Germana pe aceasta tema, incercand sa puna pe agenda publica necesitatea revitalizarii invatamantului profesional, noteaza Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Domeniul Varanului de pe Laguna Albastra. Vecinii complexului de lux al familiei Voiculescu, din comuna ilfoveana Corbeanca, dezaproba cererea mogulului de a desfiinta "Evenimentul zilei". Domeniul de aproape 40.000 de metri patrati are un buncar urias. Ferite de ochii curiosilor, intre o padure si un lac, se ridica, semete, trei corpuri de cladire, cat un mic cartier de vile. Acolo, in comuna Corbeanca, judetul Ilfov, pe o strada cu nume parca predestinat visurilor exotice ale unui mogul- Laguna Albastra - se afla imensa proprietate a lui Dan Voiculescu. Zeci de case ale muritorilor de rand, care locuiesc in satul invecinat, Ostratu, ar incapea intre gardurile de ciment, de 2,5 metri inaltime. Pe cei aproximativ 38.000 de metri patrati sunt, insa, "doar" trei cladiri mari, cam cat o sala de sport fiecare, ridicate pe cate doua nivele, deasupra solului.

Chiul in masa la birourile parlamentare. Alesii primesc 10.000 de lei pe luna pentru cabinetele din teritoriu. Chiulul din plen continua si la cabinetele parlamentare, acolo unde alesii ar fi trebuit sa fie ieri la munca. In fond, primesc pana la 10.000 de lei lunar ca sa aiba un loc pentru audiente. Insa reporterii Digi24 au gasit pustiu in multe dintre aceste birouri, iar in cateva cazuri lipsea chiar si un program afisat. Sunt si situatii in care parlamentarii impart sediile cabinetelor cu filialele partidelor, dar asta nu ii impiedica sa incaseze integral sumele pentru intretinere si pentru plata angajatilor. Crin Antonescu e scump la vedere in colegiul unde, alaturi de Liviu Dragnea, a castigat alegerile. Chiar liderul liberal recunoaste ca trece pe la biroul sau parlamentar mai rar decat si-ar dori.

Desemnarea noului director adjunct al ICR Viena, Mihaela Baston-Ciobanu, starneste noi controverse. Avizarea favorabila in functia de director adjunct al ICR Viena a Mihaelei Baston-Ciobanu, care este "utilizator elementar al limbii germane", este "abuziva si incorecta", spune Ilinca Macarie, care precizeaza ca ea a ocupat prin concurs aceasta functie in anul 2013. Candidata propusa de presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Lilian Zamfiroiu, pentru functia de director adjunct al ICR Viena, Mihaela Baston-Ciobanu, a primit miercuri avizul comisiilor de cultura si de politica externa din Senat. Desemnarea a fost considerata de presa una controversata, intrucat Mihaela Baston-Ciobanu cunoaste limba germana la nivel "elementar", potrivit CV-ului depus la comisii, si a refuzat sa raspunda in limba germana intrebarilor adresate de jurnalisti, informeaza Gandul.

Harta tragediei. De ce nu au iesit oamenii in strada si atunci cand s-au taiat padurile? Intrebarea e pusa, retoric, tot mai des si pare sa aiba o anumita eficacitate persuasiva. Intr-adevar, de ce atatia oameni cu pasiuni ecologice sau indragostiti de peisaj au ramas indiferenti la o catastrofa mai mare decat Rosia Montana? Nu cumva pentru ca ratiunile lor adevarate sunt altele? Nu cumva pentru ca sunt subiectii unei simple pulsiuni imitative (vezi fascinatia occupy sau indignados) sau pentru ca dau expresie unui oportunism politic? Raspunsul e dezamagitor de simplu. Daca guvernul ar fi trimis in parlament un proiect de lege prin care suprafete intinse de padure erau concesionate unei companii private in scopul taierii lor cu un profit minim pentru statul roman si in paguba proprietarilor de terenuri, atunci putem presupune ca ar fi iesit in strada de zece ori mai multe persoane, noteaza Deutsche Welle.

Istorie "zguduitoare": cele mai puternice cutremure care au inspaimantat Romania. Romania este afectata episodic de cutremure a caror sursa majora este zona epicentrala Vrancea. Aici se produc seisme la adancimi de la 60 la 180 de kilometri, ce se resimt pe arii intinse. Regiunea Vrancea este sursa celor mai puternice cutremure din tara, care de multe ori se manifesta prin urmari distrugatoare. In fiecare secol au loc doua-trei evenimente majore, cu magnitudinea de peste 7 grade Richter, care au fost resimtite pe arii foarte intinse, atat in Europa Centrala, cat si in Sudul si Estul continentului nostru, anunta Adevarul.

Comunicarea de partid intra pe Facebook, dar moare cu liberalii de gat. La Oltenita, nimeni nu da Like. In timp ce Victor Ponta si Crin Antonescu isi imparteau covrigii impacarii in fata camerelor de televiziune, in salile si pe holurile Palatului Parlamentului tropaiau vineri sute de social-democrati din toata tara, veniti la Consiliul National si incalzindu-se, de dimineata, la "Atelierele Viitorului" - reuniuni tematice coordonate de responsabilii de domenii din PSD. Nebagat in seama de presa si nici chiar de Victor Ponta, Atelierul de Comunicare a reunit o unealta de forta a oricarui partid, sub obladuirea vorbitorului sef al PSD, Catalin Ivan: oamenii care "dau pe goarna" in teritoriu, catre presa locala si popor, realizarile marete de prin birourile de la Bucuresti, informeaza Gandul.

Marea dezamagire. Intelectuali americani, de talia reputatului istoric Fritz Stern si-au exprimat public atitudinea reprobatoare fata de spionarea de catre NSA a aliatilor europeni, a germanilor in special. Cu 75 de ani in urma, in ultima clipa, cu doar o luna inaintea pogromului din 8 noiembrie, din cinic supranumita "noapte de cristal", familia lui Fritz Stern parasea Europa, indreptindu-se spre America. Intelectuali evrei de cultura germana, convertiti la protestantism, parintii viitorului istoric au avut clarviziunea necesara spre a se salva la timp de urgia ce avea sa vina. Fritz Stern nu s-a despartit in spirit si nici in fapta de limba si cultura germana, iar dupa 1945 a devenit unul din cei mai vajnici, sinceri si convinsi promotori ai relatiilor americano-germane. Acest angajament confera o pondere suplimentara, un ecou mai larg judecatilor critice la adresa Americii, emise in contextul scandalului NSA si al episodului "ascultarii" pina si a telefonului cancelarei Angela Merkel, noteaza Deutsche Welle.

Studiu: Harta importurilor din magazinele romanesti. Lapte si ulei - mai mult din import, in schimb carnea, ouale, mezelurile si painea - preponderent din Romania. Astfel arata "harta" produselor alimentare din supermarket-urile de la noi, potrivit unui studiu al Consiliului Concurentei. Cercetarea a vizat o serie intreaga de produse alimentare comercializate in perioada 2009-2012, pentru a se vedea evolutia provenientei acestora. Asa s-a constatat ca laptele si uleiul au ajuns pe primul loc in topul importurilor din galantarele noastre. Vestea buna, cel putin pentru consumatori, este ca importurile provin, in cea mai mare parte, din Uniunea Europeana, informeaza Romania Libera.