Ministul Energiei, Constantin Nita: Exista interese externe in blocarea americanilor de la Chevron. Ministrul Energiei, Constantin Nita (57 de ani), crede ca exista interese externe in blocarea explorarii Chevron de la Pungesti, amintind ca aceasta companie a incheiat, intre timp, un contract ferm in Ucraina. In ceea ce priveste reluarea negocierilor cu Rusia pentru eliminarea intermediarilor din importul de gaz catre Romania, Nita recunoaste ca "a incercat", dar ca "din pacate" nu a reusit sa reia negocierile. In privinta interconectarior prevazute de UE cu ￯statele vecine, ministrul Energiei nu prea are cu ce sa se laude: in vreme ce Bulgaria nu e interesata, reteaua de electricitate spre Ungaria e blocata din cauza unor procese de proprietate si ultimii 8 stalpi nu pot fi montati, iar reteaua spre Republica Moldova ar trebui sa fie gata peste doi ani. Un interviu cu ministrul Energiei in Romania Libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Liderii USL din teritoriu isi cer partea la marea imparteala a bugetului pe 2014: "Pentru ce am facut anul acesta, nici eu nu m-as vota". In prag de campanie si cu promisiunile neonorate de la centru, liderii din teritoriu ai USL cer bani de la Guvern. Dupa austeritatea din 2013, cand majoritatea fondurilor trimise de la Bucuresti in teritoriu a fost consumata pentru plata arieratelor, uselistii ii cer lui Ponta sa inceapa sa-si respecte promisiunile din timpul campaniei electorale. Pentru aceasta, ei vor mai multi bani pentru investitii, pentru ca "oamenii sa vada beneficiile guvernarii USL". Chiar daca Guvernul a promis o majorare a capitolului investitii in bugetul pentru 2014, liderii din teritoriu sunt in continuare circumspecti. Mai mult, ei sustin ca nu stiu cum se vor imparti acesti bani si ca Guvernul nu a comunicat destul pe aceasta tema cu autoritatile locale. Integral in Gandul.

Culisele ratarii privatizarii CFR Marfa, partea I. Dedesupturile unei proceduri din care a pierdut statul si a unui proces de la inceput viciat. Imaginile din octombrie 2012 au smuls un zambet amar romanilor care asistau la circul privatizarii OLTCHIM. Cateva luni mai tarziu incepe o noua privatizare demarata cu tam-tam: privatizarea CFR Marfa. Compania fanion a transportului feroviar din Romania era intr-o situatie fara iesire. Sufocata de pierderi si datorii, CFR Marfa era si ea in pragul falimentului. Pentru a-i putea fi sterse datoriile facute in ani de capuseala, Comisia Europeana si institutiile financiare internationale au cerut privatizarea. Compania care a castigat licitatia nu a cumparat pana la urma nimic. Totusi, a avut acces la informatii inestimabile. Presiuni, miscari indelung pregatite, infruntari intre varfurile politicii romanesti si dedesubturile procedurii, intr-o ancheta Stirile Pro Tv.

Raport ANSVSA: Aproape un sfert din fructele si legumele de pe piata romaneasca contin urme de pesticide. Un raport al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, pentru anul 2012, arata ca aproape un sfert din fructele si legumele de pe piata, de productie romaneasca sau din import contin urme de pesticide. Citricele turcesti si merele romanesti contin cele mai multe pesticide. Din cele peste 3.000 de probe analizate, 25% contineau reziduuri de pesticide, iar aproape 10% dintre ele aveau cantitati de substante toxice peste limita admisa de lege, aflam din Cotidianul.

Daune de 15.000 de euro obtinute in instanta de o focsaneanca muscata de caini. Femeia a fost muscata acum aproape doi ani de patru caini de paza ai unei societati prin curtea careia femeia trecea pentru a ajunge la locul de munca. In urma cu doi ani, focsaneanca Carmen Mihaela F. a fost atacata de cainii de paza ai unei societati din oras si muscata de mai multe parti ale corpului, traume in urma carora a fost internata pentru o perioada mai lunga in spital, la Sectia de chirurgie plastica. Si astazi, femeia urmeaza tratamente medicale, pentru inlaturarea urmelor adanci lasate asupra sa de coltii cainilor, scrie Adevarul.

UE vrea sa aiba propriul serviciu de informatii. Uniunea Europeana trebuie sa isi faca propriul serviciu de informatii pana in anul 2020, a declarat comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, pentru cotidianul elen "Naftemporiki". "Agentia pentru Securitate Nationala a Statelor Unite trebuie sa fie contrabalansata", a adaugat aceasta. Viviane Reding a facut apel la statele membre UE sa colaboreze pentru infiintarea unui serviciu comun de securitate, scrie Capital.

Arhitectura RMGC. E adevarat ca locuintele oferite de RMGC in schimbul caselor de la Rosia Montana sunt mai bune decat blocurile comuniste, dar ele evoca aceeasi uniformitate depersonalizanta. In cadrul audierilor din 10 octombrie din comisia parlamentara speciala, arhitecta Viorica Curea, presedinta Uniunii Arhitectilor, a facut o obervatie demna de toata atentia: "Am fost la Rosia Montana intamplator (...) si am vazut valoarea inestimabila a acelor locuri in ce priveste arhitectura cladirilor, arhitectura asezarilor de acolo. (...) Parte din locuitori au fost stramutati, li s-au cumparat casele, au fost stramutati intr-o periferie a orasului Alba Iulia: In lungul strazii, aceste cladiri noi, ca niste anexe de santier, lipsite de orice identitate, cu campul alaturi. Imaginile pe care le mai avem inca in situl lor natural in comparatie cu infatisarea caselor oferite la schimb este de fapt imaginea autodistrugerii personalitatii unei culturi, a identitatii fiecarui individ". Continuarea pe Deutsche Welle.

Scolile de soferi anunta scumpiri pentru obtinerea permisului de conducere in baza unui ordin suspendat. Un ordin dat de Relu Fenechiu, care intra in vigoare maine, a fost suspendat de Curtea de Apel Suceava. In baza lui, scolile de soferi au anuntat ca vor majora tarifele. Vestea scumpirii scolilor de soferi i-a luat prin surprindere atat pe instructorii auto, cat si pe cei care viseaza sa isi obtina permisul de conducere, anunta Evenimentul Zilei.

Reportaj din comuna unde "Basestii" si-au cumparat pamant: "Aicea fura toti, bre! Si primaru', si secretara". La Fundulea, iesi de pe A2, faci un cerc si-o iei spre Nana. E o zi superba de noiembrie, cu o lumina calda, aburinda, asternuta peste campul nesfarsit. O mare de verde, despicata de hectare "lungi" de brazde negre, uleioase. Cat vezi cu ochii: grau, ovaz, rapita. Da' rapita e moft; sa vezi drumul: un DJ pornit exact din asfaltul autostrazii, care se afunda in mocirla, se ineaca in balti largi, se impleteste in sleauri lungi, de clisa, ca apele prin vaduri, se lipeste de roti, de talpi, de table; nasti spontan injuraturi despre mama pamantului, despre rudele drumului, despre originile consiliilor judetene si civilizatiilor europene. .. Ma rog, tot ce-ti poate trece prin cap, pret de 19 km de raliu "crossover", parcursi cu 10 km la ora. Continuarea in Gandul.