Subiectele Zilei: Primarii, a treia exceptie de la ordonanta care ingheata salariile in 2014. Dragnea: Sunt toate sansele sa aiba o mica crestere; Cum scorneste "Daily Mail" stiri cu invazia romanilor. Jurnalistii britanici au fabricat o poveste cu romi, saracie si "caprele vecinilor"; Pe urmele lui Felix si a "banilor rosii" din decembrie 1989
Primarii, a treia exceptie de la ordonanta care ingheata salariile in 2014. Vicepremierul Dragnea: "Sunt toate sansele sa aiba o mica crestere". Dupa profesorii debutanti si medicii rezidenti, primarii ar urma sa fie a treia categorie de bugetari exceptata de la inghetarea salariilor in 2014. Vicepremierul Liviu Dragnea a explicat pentru Gandul ca "sunt toate sansele" ca primarii "sa aiba o mica crestere la salariu", in 2014, chiar daca un proiect de ordonanta de urgenta initiat de Ministerul Finantelor mentine salariile bugetarilor la acelasi nivel pentru inca un an, fara a face vreo mentiune speciala pentru acestia. Singurele categorii prevazute pana in acest moment in textul aflat inca in lucru la Guvern sunt medicii si farmacistii rezidenti, scrie Gandul.
Cum scorneste "Daily Mail" stiri cu invazia romanilor. Jurnalistii britanici au fabricat o poveste cu romi, saracie si "caprele vecinilor". Jurnalistii englezi au publicat un articol prin care arata ca satenii din Sacosu Turcesc asteapta ziua de 1 ianuarie 2014 pentru a invada Marea Britanie si a le sufla locurile de munca. Povestea din "Daily Mail" pare un scenariu fabricat la Londra si doar ilustrat cu fetele romanilor. Articolul, documentat in comuna Sacosu Turcesc (judetul Timis), este o ampla ancheta sociala facuta de jurnalistii britanici, axata, insa, pe o comunitate mica de romi. Concluzia englezilor: comunitatea este una saraca si plina de cersetori in Occident, dar si reprezentativa pentru cei care vor rupe granitele Romaniei, de anul viitor, luand calea Marii Britanii, scrie Adevarul.
Nepotismul, o lege nescrisa in Palatul Parlamentului. Aproape 20 de parlamentari au fost descoperiti pana acum in conflict de interese de catre Agentia Nationala de Integritate, cei mai multi pentru ca si-ar fi angajat rudele la propriile cabinete. Deputatii si senatorii aflati in astfel de situatii se adauga altor cateva sute de alesi locali incompatibili cu functia detinuta. Legile care amendeaza incompatibilitatile si conflictele de interese limiteaza coruptia, castigarea de venituri necuvenite. Faptul ca ANI a descoperit atat de multe stari de incompatibilitate si conflicte de interese demonstreaza ca tendinta alesilor este de a realiza venituri nelegale, scrie Romania libera.
Remus Vulpescu: "Bugetul de mita la Hidroelectrica era de 7 milioane de euro". Denuntator in dosarul spagii de 1,4 milioane de euro de la Hidroelectrica, Remus Vulpescu sustine ca, in realitate, "bugetul de mita" era de 7 milioane de euro, suma urmand sa fie incasata in patru ani, iar socoteala sa se faca pe formula 1 euro pe megawatt. Banii, sustine Vulpescu, ar fi urmat sa vina in baza unor contracte de comision, incheiate de firme offshore. Exista un buget de mita de aproape 7 milioane de euro. Nu este o spaga, la Hidrolelectrica vorbim de o mita in sensul cel mai penal al cuvantului. Se discuta de un euro pe megawatt, era vorba de o cantitate totala de 7 milioane de megawatti pe patru ani", a declarat Remus Vulpescu pentru Gandul.
Procuroarea care a primit spaga in miei, oi si vaci, voia sa renoveze Biserica din Gheorgheni. "Nu sunt atat de proasta!" Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis vineri sa o suspende pe Izabella Majeczki din functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Gheorgheni (Harghita), acesta fiind arestata pentru luare de mita. Procuroarea-sefa Izabella Majeczki a ajuns celebra dupa ce a primit de la doi ciobani, tata si fiu: doua vaci, trei oi, si doi miei pentru a inchide un dosar. Iubitul Izabellei, Toma-Carol Szabo (61 de ani), cel care intermedia aceste spagi, a primit intredictia de a parasi tara si de a se intalni cu procuroarea sau alti martori, scrie EVZ.
Ce spitale publice mari din Romania si ce medici sunt acuzati de malpraxis. Doar cateva cazuri de malpraxis au fost confirmate pana acum in instanta din Romania. Medicul Naum Ciomu, medicul Traian Ursu si medicul Mihail Stoica se numara printre cei care au primit sentinta definitiva pentru vatamare corporala din culpa. Majoritatea cazurilor se judeca insa in instanta de ani de zile, pacientii sau supravietuitorii lor asteptand uneori si 11 ani o sentinta definitiva in cazul medicilor acuzati ca i-au mutilat. Ministerul Sanatatii vrea, cel putin declarativ, printr-un un proiect de lege de modificare a malpraxis-ului sa simplifice procedura de solutionare a cazurilor de malpraxis, scrie Economica.net.
Antropologia descentralizarii. Guvernul va asuma saptamana viitoare raspunderea asupra proiectului descentralizarii care marcheaza, orice s-ar spune, o reforma fundamentala. In unele cercuri occidentale, subsidiaritatea este calificata, adesea, ca un principiu "de bun simt". Dar nu e deloc de la sine inteles ca peste tot in lume este perceputa ca atare. In Romania cu siguranta ca nu e "de bun simt", fiind o veritabila revolutie. Aici o multime de politicieni si ziaristi se intreaba inca daca nu cumva descentralizarea va antrena o catastrofa, daca nu va spori coruptia, daca educatia nationala nu se va prabusi, daca in general societatea nu va fi cuprinsa de haos samd, scrie Deutsche Welle.
Legenda celui mai batran stejar din sud-estul Europei, plantat dupa marea invazie tatara, la umbra caruia s-a odihnit Stefan cel Mare. Legenda spune ca stejarul secular din Cajvana, batran de peste 800 de ani, a fost plantat dupa ce satul a fost nimicit in timpul marii invazii tatare din 1241. Batranii povestesc ca insusi Stefan cel Mare s-a odihnit la umbra stejarului si tot atunci a dat numele localitatii Cajvana. Orasul sucevean Cajvana este celebru in Moldova pentru numarul mare de locuitori plecati la munca in strainatate si pentru casele impozante care au fost construite in ultimii ani. Adevaratul simbol al localitatii este insa un arbore, scrie Adevarul.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid