Dragnea si Constantin au luat crema bugetului, pentru investitii electorale. Ministrul Dezvoltarii si cel al Agriculturii primesc cresteri importante de buget la anul, banii avand ca destinatie castigarea cat mai multor voturi.Chiar daca si in 2014 fondurile alocate la buget pentru investitii vor fi mai mici decat in acest an, pentru cele doua ministere se gasesc bani pentru proiecte care trebuie sa aduca sustinerea electoratului. Potrivit planului de buget pentru anul viitor, sumele care le vor fi alocate in acest sens sunt incomparabil mai mari, chiar si cu sute de procente, decat banii pe care i-au primit in 2013, scrie EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cat e rata la un credit ca cel luat de Ioana Basescu si de ce venituri e nevoie. Fiica cea mare a presedintelui Traian Basescu si-a luat teren agricol cu un credit de 4,8 milioane de lei de la banca de stat CEC. Cat e rata la un astfel de imprumut in oferta CEC si care este nivelul veniturilor necesare. Ioana Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu, a luat, in 9 septembrie 2013, un credit in lei de la CEC Bank, in valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpara un teren de 290 hectare din judetul Calarasi, imprumut garantat cu soldurile prezente si viitoare ale unui cont deschis la CEC si cu terenul agricol achizitionat, scrie Economica.net.

Santiere care "se desfasoara conform graficului". Imaginea marilor lucrari inghetate din Capitala. Apropierea iernii nu ii sperie pe constructori care nu se grabesc sa incheie lucrarile la unele pasaje sau strazi din Capitala. In loc sa traga tare pe ultima suta de metri, pe santiere domneste linistea in timp ce pe soferi ii apuca disperarea. "Se munceste, la foc automat, dar noaptea, nu ziua" - vine raspunsul oficialilor care promit ca termenele nu vor fi amanate. Soseaua Pantelimon si Iancului sunt doua artere unde lucrarile bat pasul pe loc, scrie StirileProTv.

Banii trimisi acasa de romanii plecati afara au atins minimul ultimilor noua ani. Sumele transferate in tara de romanii de peste hotare s-au ridicat in primele noua luni ale anului la mai putin de 2,6 miliarde de euro, atingand nivelul minim al ultimilor noua ani. Criza care persista in tarile cu largi comunitati de romani si somajul ajuns la cote alarmante in aceste state isi fac in continuare simtite efectele negative si la noi in tara. Sumele trimise in Romania de cei care muncesc peste hotare au atins in primele noua luni din 2013 nivelul minim al ultimilor noua ani, cifrele fiind chiar mai slabe decat in perioada 2009-2011, cand valoarea remiterilor s-a prabusit, scrie Adevarul.

Guvernul pregateste o parada fastuoasa de ziua nationala a Romaniei. Bugetul pentru "organizarea, desfasurarea si finantarea manifestarilor prilejuite de 1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei, in anul 2013" a fost suplimentat de Guvern cu 4,8 milioane lei. Cheltuiala este necesara pentru ca la parada nu doar sa participe forte importante, dar si sa permita prezenta a 150 de inalti oficiali militari din state membre NATO. Pe 22 octombrie 2012, premierul Victor Ponta explica presei ca parada de ziua nationala urma sa fie una austera, scrie Romania libera.

Cum au fost furate doua autostrazi Bucuresti-Pitesti din taxele de drum. Ponta: "Din ce credeti ca se fac autostrazi? Din cer?" EVZ a aflat cat s-a strans in vistieria statului, din 2007 si pana in prezent, din perceperea taxei de drum. Desi s-au colectat 1,29 de miliarde de euro, bani pentru autostrazi nu sunt, in opinia mai marilor de la Drumuri, iar ceea ce s-a construit: s-a facut la suprapret. Sefii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) au explicat cati bani s-au colectat de pe urma taxei de drum si ce lucrari de infrastructura s-au facut cu acesti bani, scrie EVZ.

Eficienta energetica, nu fracking. Noile tehnici de exploatare a gazelor si petrolului ar putea ieftini, pentru cativa ani, preturile la aceste produse. Dupa aceea, spune Agentia Internationala pentru Energie, preturile vor creste din nou. Solutia la problema energetica nu este, asadar, fracturarea hidraulica, ci obtinerea si eficientizarea ei cu ajutorul soarelui si vantului. Nu este pentru prima data cand Agentia Internationala pentru Energie, institutie aparuta in contextul primei crize a petrolului, la inceputul anilor '70, sugereaza ca energia nu inseamna numai petrol. Anul trecut, un raport al acestei institutii a creat multa valva la nivel mondial, scrie Deutsche Welle.

Cea mai profitabila afacere pe timp de criza. Chiar daca anul trecut a fost unul de criza, multe companii din Constanta au reusit sa faca profituri frumoase. Potrivit topului firmelor intocmit de Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, din primele cele mai profitabile zece firme, cinci isi desfasoara activitatea in port. Pe locul al doilea se situeaza Constanta South Container Terminal, are a reusit un profit brut de 68,7 milioane lei. O surpriza este clasarea pe locul al treilea al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime SA care, desi are rolul de a administra activitatea, deci practic de a crea conditii optime pentru operatorii portuari, a reusit sa intre in top trei, scrie Romania libera.

Diplomatii europeni cred ca Ucraina va da teapa Uniunii Europene. Diplomatii UE au renuntat la speranta ca Ucraina va semna acordul de asociere si pe cel de liber schimb, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius ce va avea loc la sfarsitul acestei luni. Aceasta perceptie vine mai ales dupa ce autoritatile ucrainene l-au arestat, luni, pentru violenta conjugala, pe Serghei Vlasenko, avocatul fostului premier Iulia Timosenko. Masura a venit cu 48 ore inainte ca misiunea Parlamentului European sa dea un verdict final asupra acuzatiei ca Ucraina ar practica o "justitie selectiva". Avocatul Vlasenko a declarat pentru EUobserver ca "autoritatile de la Kiev au activat cazul lui ca un alt exemplu stralucit de justitie selectiva", scrie Adevarul.

Gestul disperat al lui Pavlensky, drumul gresit al lui Putin si fata batranicioasa a Rusiei din 2030. Pe 10 noiembrie, artistul Pyotr Pavlensky s-a dezbracat in Piata Rosie a Moscovei, chiar in fata statuii lui Lenin, s-a asezat pe asfalt si si-a batut in cuie scrotul, in pavaj. Pavlensky si-a motivat gestul radical ca fiind "o metafora a apatiei, a indiferentei politice si a fatalismului societatii moderne a Rusiei". Apatia si fatalismul, dramatic reprezentate de Pavlensky, se revad cu siguranta in previziunile economice ale ministerului Economiei. Aceste previziuni, care acopera o perioada de 17 ani, pana in 2030, reprezinta o strategie de mari dimensiuni care sta la baza deciziilor politice si economice care vor fi adoptate de guvernul rus, scrie EuroPolitics.