Incurcata poveste a averii lui Voiculescu. Sutele de milioane de euro ale familiei Voiculescu au la origine afaceri externe derulate prin firmele Securitatii, dar si un controversat testament al unui si mai controversat om de afaceri arab. Celebrul politician si om de afaceri Dan Voiculescu si-a inceput cariera in 1969. Dupa cateva luni ca stagiart la Tehnoforest Export, in 1970 se transfera, ca economist, la Vitrocim, intreprindere de stat specializata in comertul international cu materiale de constructii. Dupa un timp, este promovat ca sef de departament, iar in 1982 ajunge, in conditii prea putin clare, director general al Crescent Commercial & Maritime, o companie straina despre care seful din umbra al Partidului Conservator sustine ca era detinuta de un cetatean grec de origine libaneza, Fouad Sanbar. Integral in Capital.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

De ce deszapezirea unui kilometru de drum costa in Romania de cinci ori mai mult decat in Finlanda? Seful CNADNR: "In tarile nordice zapada si gheata nu sunt indepartate integral". Costul mediu cu deszapezirea unui kilometru de autostrada sau drum national a crescut in ultimii patru ani de peste patru ori, de la un pret de 1.180 euro per kilometru in 2009, la 5.370 euro in 2013, reiese din calcule gandul pe baza datelor din sistemul de licitatii publice. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a estimat ca o poate cheltui pentru deszapezire in iarna din acest an si iarna viitoare in jur de 172 de milioane de euro. Continuarea in Adevarul.

Cum poate rata Romania sansa pe care o ofera gazele de sist. Un subiect controversat in toata lumea este tratat superficial in Romania. In loc sa avem campanii de informare corecte despre exploatarea gazelor de sist, firmele implicate in domeniu comit greseli si abuzuri. O societate care face prospectiuni ale resurselor minerale,ce apartine controversatului Ovidiu Tender a iritat localnicii din mai multe judete. Activistii eco au o activitate tot mai sustinuta impotriva fracturarii hidraulice, iar apogeul a fost inregistrat in acest week-end intr-o comuna din Sibiu, unde mai multe persoane au distrus echipamentul Prospectiuni SA, apartinand lui Ovidiu Tender, de pe intinsul a doua sate. Aceasta firma facea prospectiuni pentru Romgaz si i-a iritat pe localnici dupa ce si-a intins echipamentele pe terenurile lor fara sa le ceara acordul. In urma scandalului, reprezentantii firmei au anuntat ca si-au oprit activitatea in Mosna-Sibiu, anunta Romania Libera.

Cum a tergiversat Oprisan judecarea dosarului sau, timp de sapte ani. Tertipurile baronului de Vrancea. Marian Oprisan (PSD) a reusit, timp de sapte ani si jumatate, sa amane termenele de judecata in marele "Dosar Caprioara", in care este acuzat de coruptie. Ce sa intamplat? Primari, care ii sunt subordonati in partid baronului, au refuzat audierile, unii fosti prefecti si-au pierdut subit memoria, iar politistii i-au sfidat pe judecatori. Peste 2.700 de zile au trecut de cand baronul de Vrancea, Marian Oprisan, seful social-democratilor din Vrancea, a fost trimis in judecata, pentru coruptie, impreuna cu alti cinci functionari din Consiliul Judetean (CJ), institutie pe care o conduce. Invinuirile in "Dosarul Caprioara": abuz in serviciu, utilizarea in alte scopuri a banilor de la stat, fals si uz de fals, cu un prejudiciu adus la buget de 1,9 milioane de dolari, aminteste Adevarul.

Medicina bolnava. Cum ia un medic 40.000 de lei pentru 700 de pacienti pe care ii ignora si ii minte ca face voluntariat. A disparut dispensarul rural si in locul sau au aparut puncte de lucru, cu usi incuiate cu lunile, la care bati degeaba. Relatia dintre doctor si pacient se desfasoara ... mai mult pe hartie, in facturile pe care medicii de familie le trimit lunar Casei de Asigurari. Si dupa ce ca medicina de familie e slab finantata, sistemul e si fraudat. Un doctor din judetul Botosani are 2 cabinete, pentru ca si sotia sa e medic de familie. El are 1700 de pacienti intr-o comuna, ea alti 1300 in alta si impreuna au un venit total de 28.000 de lei lunar. Din care 7 mii sunt rate la banci pentru modernizari si aparatura, 5 mii salariile cu personalul, 3200 de lei impozitele la stat si alte 2800 de lei pe luna pentru utilitati, combustibil si carburant pentru naveta. Nu au chirie, pentru ca detin cele doua cabinete. Tragand linie, sotilor le raman cate 5 mii de lei, un venit mai mult decat decent, potrivit Stirile Pro Tv.

SRI, de la Securitate la Serviciul Inteligent de Informatii. Maior, cel mai longeviv sef al SRI. Ales din randurile Opozitiei pentru a fi numit la conducerea SRI, George Maior a reusit sa definitiveze modernizarea institutiei, castigand respectul serviciilor internationale de Intelligence. In cei 24 de ani scursi de la evenimentele din decembrie 1989, Serviciul Roman de Informatii (SRI) a avut patru directori, George Constantin Maior fiind ultimul pe aceasta lista. Seful SRI este omul care stie cam tot ce se petrece in Romania. Continuarea in EVZ.

Romania, pe locul 5 in lume dupa numarul de atacuri informatice. De ce am ajuns interesanti pentru hackeri. Conturile noastre bancare sunt in pericol permanent. Specialistii care monitorizeaza siguranta electronica au numarat in primele sase luni ale anului 20 de milioane de alerte cibernetice. Astfel, Romania se plaseaza pe locul 5 in lume dupa numarul de atacuri informatice. De multe ori insa, aceste atacuri sunt operate din afara tarii, iar hackerii pur si simplu se folosesc de calculatoarele romanilor, pe care le comanda de la distanta. Un singur calculator controlat de la distanta de un hacker nu reprezinta un mare pericol public. Daca insa criminalul cibernetic are la dispozitie 30 de mii de astfel de calculatoare le poate transforma intr-un server suficient de puternic cu care sa sparga orice sistem electronic bine securizat, anunta Stirile Pro Tv.

Desaga lui Snowden si interesele germane. Informatiile din desaga cu stiri secrete desertate de Edward Snwoden continua sa se reverse asupra Germaniei. Or, investigarea afacerii NSA risca sa aiba consecinte nu intru totul dezirabile pentru Berlin... Revista germana Der Spiegel a publicat mai nou o relatare privind un program al serviciilor secrete britanice de urmarire a diplomatilor. E vorba de un program al serviciului britanic, GCHQ, o institutie care, aparuta din scoala de cifruri si coduri, se ocupa intre altele de securitatea comunicatiilor electronice si de culegerea de informatii din internet. Potrivit saptamanalului german, care a valorificat in repetate randuri, in trecut, informatiile furnizate de asa-numitii "whistle-blowers", de felul lui Snowden, GCHQ a rulat un program de supraveghere a diplomatilor prin intermediul sistemelor de rezervare a camerelor lor de hotel, anunta Deutsche Welle.