Cum ajung farmacistii agenti de vanzari. Intri pentru o aspirina, iesi cu plasa plina. Intri intr-o farmacie pentru o aspirina si iesi cu o sacosa plina de pastile de care habar n-aveai ca ai nevoie. Si adevarul e ca nici nu ai. Sunt de fapt suplimente nutritive pe care farmacistii, transformati in agenti de vanzari, au tot interesul sa le plaseze. Cei de dupa tejghea spun ca patronii le ofera bani in plus la salariu daca vand produse de cel putin 1.500 de lei pe luna. Chiar daca vor sa cumpere medicamente simple, pentru raceala, clientii care intra in farmacii primesc informatii pe care nu le-au cerut, despre suplimente alimentare si vitamine. Cei de dupa tejghea aplica regula picaturii chinezesti. Poate clientul cumpara si altceva, scrie digi24.ro

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

DW: Diferenta dintre Est si Vest. Independentistii britanici incurajeaza exploatarea de la Rosia Montana cu scopul de a reduce imigratia romaneasca. Iata diferenta dintre Est si Vest surprinsa norocos intr-o singura secventa: "Interesul meu pentru Rosia Montana a fost motivat initial de frustrarea provocata de hiperactivitatea razboinicilor eco care par hotarati sa blocheze orice dezvoltare industriala oriunde pe glob, fie ca e vorba de extragerea aurului in Romania, fie a gazelor naturale in Sussex. Eu ma pronunt, desigur, in favoarea industriei, joburilor si pentru prosperitate - pentru romani si pentru toti ceilati - din principiu, dar (cu atat mai mult) daca efectul unei mine de aur la Rosia Montana este sa ofere locuri de munca pentru romani in Romania si sa reduca astfel impactul negativ al fluxurilor migratorii". (blogul lui Roger Helmer, membru al Parlamentului European din partea UKIP, Partidul Independentei din Marea Britanie). Continuarea in Deutsche Welle.

Brasovul, destinatie interzisa pentru congrese medicale in perioada de iarna. Pentru a nu trezi suspiciuni, companiile farmaceutice nu mai sponsorizeaza nici macar congresele medicale care au loc pe Valea Prahovei, in sezonul de iarna, si nici pe cele de la malul marii, in sezon estival. Mii de doctori romani pleaca anual la congrese in tara sau in strainatate pe banii companiilor de medicamente. Industria farmaceutica cheltuie cu congresul unui medic intre 1.000 si 2.500 de euro, in functie de destinatie si durata. Desi generalizata, aceasta practica ramane un subiect tabu, fiind considerata o forma de stimulare a medicilor sa prescrie preferential doctoriile firmelor care ii sponsorizeaza. Makis Papataxiarchis (foto), seful Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), vorbeste deschis despre modul in care se fac aceste sponsorizari in EVZ.

DW: Ceea ce nu s-ar fi intamplat in Romania. A sustine politica americana fata de Rusia nu este occidentalism decat prin accident, cata vreme practici in tara metode orientale mai potrivite la Moscova. Lidera dreptei germane, Angela Merkel, care a castigat alegerile parlamentare fara sa obtina majoritatea absoluta, a anuntat un compromis menit sa faciliteze o coalitie cu SPD: "Am hotarat asupra unor lucruri pe care din punctul de vedere al programului meu nu le consider juste, printre care un salariu minim generalizat." De-a lungul campaniei electorale, Angela Merkel s-a opus categoric instituirii unui salariu minim la nivel federal dupa cum s-a opus de fiecare data adoptarii unei reglementari europene privind salariul minim uniform pronuntandu-se pentru salariul minim negociat pe ramura de activitate. De data aceasta sefa CDU nu a avut de ales, caci social-democratii nu ar fi acceptat cu niciun chip o coalitie fara conditia salariului minim, informeaza Deutsche Welle.

Povestea centralei nucleare de la Cernavoda. De la uraniul exportat in URSS ca despagubiri pana la crearea unei intregi industrii romanesti. Realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect de 6,5 miliarde de euro care se va afla in centrul negocierilor de saptamana viitoare cu delegatia Chinei, ar reprezenta un punct de cotitura in privinta investitiilor straine in sectorul energetic romanesc. Programul nuclear romanesc reprezinta materializarea "visului" avut de Nicolae Ceausescu de reducere a dependentei de URSS, iar statul a alocat toate resursele necesare pentru ca acest lucru sa se intample. Epopeea nucleara a Romaniei incepe in anii '50, cand o societate mixta, pe numele ei SovRom Cuartit, a demarat operaiunile la Baita, in judetul Bihor. Acesta nu extragea cuart, asa cum lasa sa se inteleaga numele, ci uraniu. Materialul era exportat in URSS si a fost echivalentul unui "tribut" modern platit de Romania. Din tara noastra au fost exportate 17.288 de tone de uraniu, acesta fiind apoi utilizat la programul sovietic de realizare a bombelor atomice. Integral in Adevarul.

Seful Camerei de Comert si Industrii a Romaniei i-a umplut de bani pe camatari. Excelenta Sa, "Nea Misu Vlasov", pierdea milioane de euro la ruleta si returna banii cu valiza. O ancheta fara precedent a procurorilor din Parchetul Capitalei dezvaluie ca la camatari apelau impatimiti ai jocurilor de noroc, care aveau nevoie de bani pe perioade scurte. Printre ei se numara si Mihail Vlasov, seful CCIR. Profitul era urias, deoarece dobanda minima era de 10% pe zi sau cota din castig. Mihail Vlasov, seful CCIR, nu a putut fi contactat de EVZ pentru a-si spune punctul de vedere. In ultima declaratie de avere din 2008, cand era deputat PNL, el a trecut un teren de 2.300 mp, patru case, bijuterii si tablouri in valoare de 800.000 de euro si mai multe conturi Liberalul Mihail Vlasov (70 de ani), presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), are calitatea de parte vatamata in celebrul dosar al clanurilor de interlopi "Duduianu" si "Caran", acuzati ca dadeau bani cu camata unor amatori de jocuri de noroc. Vlasov este fost deputat PNL (2004-2008) si este socrul senatorului PNL Cristian David, ministru pentru romanii de pretutindeni. Seful de la CCIR si-a obligat subordonatii sa i se adreseze cu "Excelenta Sa".

Fostii angajati ai televiziunii au transformat BBC-ul grec intr-o statie radio pirat. In fiecare noiembrie, pe data de 17, Grecia se aduna sa-i comemoreze pe cei care si-au pierdut viata in timpul revoltei studentesti din 1973 impotriva dictaturii militare din tara. In cadrul comemorarii, Politehnica din Atena - unde a izbucnit revolta - isi deschide portile pentru trei zile si permite publicului sa depuna flori in amintirea celor 20 de persoane care si-au pierdut viata. Comemorarea se incheie in fiecare an cu o demonstratie. Sambata trecuta, vreo 20 000 de persoane au mers in mars de la Politehnica pana la ambasada Americii pentru a comemora batalia studentilor impotriva militiei anilor '70 sustinuta de CIA si pentru a o asocia cu lupta de azi impotriva austeritatii si a opresiunii statului. Tributul de anul acesta a inclus si un mars de solidaritate al comunitatii de imigranti din Atena la care au participat fratii lui Shehzad Luqman, un emigrant pakistanez in varsta 27 ani care a fost injunghiat letal de catre suporterii Zori Aurii in iarna trecuta, informeaza vice.com