Care este miza acordurilor semnate de Romania si China. Daca s-ar concretiza toate documentele semnate in prezenta premierilor Victor Ponta si Li Keqiang, atunci ar fi vorba de miliarde de dolari in investitii chineze in Romania. Exista insa putine garantii ca acestea se vor si materializa, iar cel mai interesant si ingrijorator proiect este cel privind calea ferata de mare viteza, asupra carora au insistat ambii premieri. Ceremonia de semnare a avut loc la scurta vreme de la aterizarea premierului chinez la Bucuresti si s-a desfasurat intr-o atmosfera triumfalista, dar, ca de obicei, adevarul este mai complex decat il prezinta politicienii, scrie Romania libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Crearea claselor de elita, discriminare sau performanta? Capitala va avea 56 de clase intensive anul viitor. Tendinta sistemului educational romanesc de a favoriza elitele in detrimentul elevilor de nivel mediu si slab aduce tarii medalii la olimpiadele internationale. Per ansamblu, invatamantul romanesc are insa de suferit, sustin specialisti in educatie si psihologi. Intentia unei scoli din Capitala de a crea o clasa de "elita" cu cei mai buni elevi la matematica de clasa a V-a, dintre cei deja selectati la profilul intensiv, a dus la amendarea cu 1.000 de lei de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si a nascut o dezbatere aprinsa, scrie Adevarul.

Coruptia de la Agricultura. Ministerul condus de omul lui Voiculescu, zguduit de anchetele DNA. Sutele de milioane de euro si mizele imobiliare de la Ministerul Agriculturii au atras atentia unor grupuri de interese. De asemenea, inalti functionari au cerut spaga pentru dirijarea fondurilor. Institutia este condusa de conservatorul Daniel Constantin. Dirijarea fondurilor europene, interventiile unor politicieni, subventiile date de stat sau miza imobiliara sunt doar o parte din anchetele deschise, in ultimul an, de procurorii DNA, la acest minister, scrie EVZ.

"Avem salarii de maturatori de blocuri". Medicii si asistentele au intrat luni dimineata intr-o scurta greva de avertisment, intre orele 8 si 10. Este cea de-a doua actiune din acest an care arata nemultumirea personalului medical din Romania, dupa mitingul organizat la inceputul lunii noiembrie, cand in jur de 10.000 de cadre medicale au protestat in strada, cerand salarii mai mari si dotari moderne in spitale. Banii putini pe care ii primesc pentru munca depusa reprezinta principalul motiv de nemultumire. "Salariile ne dor foarte tare", spune Ileana Tarata, care este asistenta medicala de 5 ani, scrie Yahoo News.

In Germania pleaca mai multi romani decat bulgari si turci la un loc. Sperantele ca in Germania isi vor construi o viata mai buna inca nu s-au stins in randul romanilor. Conationalii nostri ocupa locul al doilea printre natiunile care imigreaza in Germania, potrivit datelor publicate de Destatis, biroul de statistica al Germaniei. Cele mai recente date disponibile, cele pentru anul 2010, plaseaza Romania pe locul al doilea intr-un clasament al tarilor de origine a strainilor care au imigrat in Germania, scrie Money.ro.

7 eurocenti, o problema mai importanta decat pare. Dincolo de zgura unei retorici prea putin elegante, discursul presedintelui contine afirmatii serioase care nu pot fi respinse cu argumentele purtatorului de cuvant. In ciuda tuturor aparentelor, Guvernul si Presedintele au posibilitatea de a ignora istoria de adversitate si de a discuta pe tema bugetului. Desigur e important sa se gaseasca o formula onorabila pentru ambele parti, caci altfel orice tentativa e esuata din start, scrie Deutsche Welle.

Mobilul atentatului din Baneasa, cautat in afacerile cu fier vechi. Politistii bucuresteni incearca sa afl e cine ar fi vrut sa se razbune pe Zlatko Garac, omul care, timp de 15 ani, a pus pe picioare mari afaceri cu fier vechi in Romania. Asasinul care l-a pandit si l-a impuscat pe croatul Zlatko Garac, vineri seara, in curtea unei companii din cartierul Baneasa, nu a fost prins. Victima nu a oferit prea multe informatii anchetatorilor, iar acum se afla intr-o clinica privata din Germania. Nu neaparat din cauza ranilor, cat mai ales pentru siguranta sa, scrie EVZ.

Falimentul CFR. Vagoane de marfa de 10 milioane de euro ruginesc la Videle. CFR Marfa a cumparat platforme pentru transportul camioanelor pe calea ferata, dupa care a desfiintat serviciul specializat pentru acest tip de transport. O companie de stat care avea toate atuurile sa devina tot mai profitabila a ajuns, dupa 15 ani de la infiintarea sa, aproape de faliment. Datoriile de 400 de milioane de euro, pe care le-a acumulat, au fost sterse abia dupa ce au inceput procedurile de privatizare. Dar cum transferul de proprietate a esuat, CFR Marfa continua declinul sau financiar, scrie Romania libera.