Regina spagilor din Justitie. Imperiul imobiliar ridicat din mita lui Dinel Staicu. Banii din spagile date de Dinel Staicu pentru eliberarea din puscarie au fost investiti de judecatoarea Veronica Cirstoiu in imobiliare. Procurorii DNA au pus sechestru pe o vila, apartamente si conturi si cer confiscarea lor. Procurorii DNA au luat urma celor 630.000 de euro dati spaga de Dinel Staicu judecatorei Veronica Cirstoiu, denumita "Regina spagilor din Justitie". Afaceristul a platit prin intermediul fratelui sau, Marian Staicu, suma de 1.500.000 de euro pentru a scapa de condamnarea definitiva de 7 ani de inchisoare pentru fraudarea Bancii Internationale a Religiilor (BIR). O parte din bani au fost pastrati si de complicea acestora, avocata Adriana Dascalu, prietena Veronicai. Atunci cand au cerut date despre averea judecatoarei, procurorii DNA au descoperit un adevarat imperiu imobiliar. Pe numele acesteia au fost gasite trei apartamente in Targoviste si 5 terenuri in Dambovita, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cat de repede vor ajunge in Romania banii prevazuti in memorandumurile si scrisorile de intentie semnate cu chinezii. Prin acordurile si memorandumurile semnate cu Romania, partenerii chinezi se angajeaza sa respecte toate cerintele europene in achizitiile publice, dar nu vor aloca la noi bani din bugetul lor de stat. Miliardele de euro care se intrevad ca investitii chineze in Romania, in baza acordurilor, scrisorilor si memorandumurilor semnate zilele trecute la Bucuresti, au incins imaginatia politicienilor, dar au si pus pe jar comunitatea europeana. In termenii pretentiosi ai diplomatiei internationale, Romania si-a deschis portile pentru a facilita investitiile masive pe care le ofera China si iata ca acum s-a trecut la actiuni concrete prin acorduri bilaterale. In termeni pragmatici insa, aceste aranjamente inseamna indeplinirea unor conditii necesare, dar nu si suficiente pentru ca banii chinezilor sa transforme in realitate megaproiectele trecute de romani in respectivele documente, anuntaAdevarul.

"In Romania, supravegherea si represiunea erau crunte. In Coreea de Nord, sunt inimaginabile". Marcat de vizita sa in Asia, Nicolae Ceausescu a incercat sa adapteze din mers modelul nord-coreean. Aventura dictatorului roman a luat sfarsit in decembrie 1989, dar in Coreea de Nord nebunia s-a amplificat. Analistul Grigore Scarlatoiu, unul dintre specialistii recunoscuti la nivel international in problemele Peninsulei Coreene, traseaza cateva paralele intre doua societati absurde: Romania sub Ceausescu si Coreea de Nord sub "dinastia" Kim. Ce contributie au retelele"clandestine care-i ajuta pe refugiatii nord-coreeni? Grigore Scarlatoiu: Una extraordinar de importanta: 27.000 de nord-coreeni au reusit sa ajunga in Coreea de Sud, iar mai bine de 5.000 traiesc (oficial) in alte tari. Numarul nord-coreenilor care traiesc in China este mult mai mare, dar dificil de stabilit cu exactitate. Integral inRomania Libera.

DW: Somnul democratiei intr-un camp de maci afgan. Plagiatorii intre ei? Victor Ponta s-a simtit vizibil bine, chiar foarte bine in compania oaspetelui sau chinez... Zambetul larg al inaltului demnitar de la Beijing anuntand ca Romania ar putea deveni un tigru, aminteste intrucatva de al altui activist de rang inalt. Tot PSD-ist. Si Ion Iliescu zambea cald, la inceputul anilor 90, promitand generos ca va lasa opozitia sa fiarba in suc propriu, inainte de a trimite minerii securisti s-o faca zob doar cu batele, nu cu tancurile care i-au masacrat pe studentii protestatari chinezi, in iunie 1989, in piata Tian-an Men. Bucurestii spera sa profite economic de pe urma relatiilor cu regimul chinez. Romania n-ar fi prima tara europeana care crede ca va obtine vremelnic avantaje considerabile de pe urma acestor raporturi. In fond, de ce nu? Ar strica oare o cale ferata chineza de mare viteza? Care sa lege Constanta de Bucuresti si poate de Viena? Pana acum vesteuropenii au profitat net mai mult decat romanii de pe urma comertului cu China. Unele concerne, precum Volkswagen de pilda, continua sa incheie afaceri grase in imperiul de mijloc. Si Siemens le face, desi chinezii i-au furat fara jena tehnologia Transrapidului, prima varianta de tren cu levitatie magnetica dezvoltata cu Thyssen-Krupp, un alt concern german, scrieDeutsche Welle.

Loteria II, procesul fara de sfarsit. Tribunalul Bucuresti judeca astazi al 49 -lea termen al procesului Loteria II, in care una dintre fiicele lui Dan Voiculescu, Camelia, este acuzata de manipularea pietei de capital. De cand a inceput procesul, adica de patru ani, Camelia nu s-a prezentat niciodata in fata instantei. Judecatoarea Otilia Bombos inca citeaza parti care nu stiu data cand va avea loc procesul si a introdus ca parte vatamata in cauza Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. La termenul de astazi se asteapta ca institutia sa precizeze daca se constituie parte civila si ce pretentii are. Ultima oara, doi inculpati nu au avut avocati, asa incat magistratul a facut adresa catre barou pentru a desemna aparatori din oficiu. In acest dosar, Camelia Voiculescu si George Copos sunt judecati, alaturi de alti 10 inculpati, pentru mai multe fapte de coruptie. 600 de mii de dolari este suma pentru care Copos, sefa trustului Intact, Camelia Voiculescu, dar si fostul ministru al Comunicatiilor, Sorin Pantis, au ajuns in instanta in dosarul Loteria II, anuntaEVZ.

Cat de bine cunosc americanii Europa? Aproape deloc, potrivit rezultatelor unui experiment amuzant. "Cat de bine cunoasteti Europa?" au fost intrebati mai multi americani de organizatorii unui experiment social, inainte de a le pune in fata o harta a Vechiului Continent. Participantii la proiect si-au testat cunostintele geografice, iar rezultatele s-au dovedit a fi surprinzator de hilare. Echipa BuzzFeed a cerut mai multor americani sa faca teste spontane de geografie si le-au incercat cunostintele despre popoarele de peste ocean. Nu stim exact daca sa plangem sau sa radem atunci cand descoperim ca Romania este recunoscuta mai ales drept tara "de unde vine Borat" (personaj de film satiric), este incurcata adesea cu oricare alta tara din Estul Europei sau este pur si simplu o enigma ne nepatruns, inlocuita de semne ale intrebarii. Spre amuzamentul nostru, Romania nu este singura tara necunoscuta in mintea confuza a respondentilor americani, informeazaAdevarul.

Romania a obtinut doar un sfert din fondurile europene atrase de Polonia. Topul statelor-magnet pentru fondurile europene are un lider incontestabil-Polonia. Romania s-a plasat anul trecut pe locul 7, cu sume atrase de 3,44 miliarde euro la contributii de 1,45 miliarde. Vestea buna este ca am atras mai multi bani decat au reprezentat contributiile tarii noastre la bugetul de 138 mililarde euro al UE. Vestea proasta este ca ne situam mult sub Polonia-a reusit sa fie pe primul loc si la valoarea sumelor atrase, nu doar la castigul net, depasind chiar si Germania-dar si sub Cehia (a atras 3 miliarde euro, net) si Ungaria (3,2 miliarde), state cu o populatie semnificativ mai redusa. Germania ramane contribuabilul forte, cu 26,2 miliarde euro varsati in bugetul Uniunii (balanta negativa de 11,9 miliarde), urmata de Franta (21,2 miliarde) si Marea Britanie (16,1). Per total, 10 state sunt contributori neti iar alte 17 au luat mai multi bani in 2012 decat au dat. Tarile cele mai afectate de criza-Portugalia, Spania, Grecia-sunt, alaturi de Polonia, castigatorii exercitiului bugetar din 2012, scrieRomania Libera.