Armata de teracota a premierului Victor Ponta. Desantul chinezilor la Bucuresti a fost o lovitura de imagine reusita. Rezultatele concrete ale vizitei depind insa de proiecte greu de dus la capat. China si-a atins insa scopul: a aliniat inca o data statele Europei Centrale si de Est ca pe o veritabila armata de teracota in fata Bruxelles-ului, demonstrand autoritatilor europene ce infl uenta are asupra acestui colt de Europa. Acordurile semnate cu investitorii chinezi zilele trecute, cu ocazia Forumului Economic China - Europa Centrala si de Est, sunt simple scrisori de intentie. Multa butaforie. Autoritatile nici macar nu stiu ce investitii presupun acestea. Ieri, premierul Victor Ponta, care vrea sa declare 2014 anul colaborarii romano- chineze, a promis: "Toate memorandumurile semnate intre Romania si China vor fi urmarite de catre mine personal. Este vorba despre proiecte ce depasesc 5 miliarde de euro", scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Simbolul Romaniei Mari. Povestea din spatele Eroului Necunoscut. Faurirea celui mai mare vis al natiunii - Romania Mare, la 1 decembrie 1918 - nu ar fi fost posibila fara sacrificiul de sange al poporului. Simbolul renasterii nationale este Eroul Necunoscut, ostasul ales, in 1923, dintre sutele de mii de anonimi ce si-au dat viata pe campul de lupta in Primul Razboi Mondial. Dar cine a fost cel care a desemnat Eroul? Tara a lasat aceasta decizie pe mana unui suflet neprihanit, un baietel de numai 12 ani, Amilcar Sandulescu. Imensele sacrificii pe care poporul roman le-a facut in Primul Razboi Mondial - aproape un milion de morti, dintre care mai mult de 300.000 de soldati si ofiteri, restul fiind civili - au creat in tara, dupa conflagratie, un curent de opinie care exprima ideea ca toti eroii sa fie comemorati de intreaga natiune. Aducem in atentia tuturor simbolul tarii reintregite, Eroul Necunoscut. Soldatul fara nume intruchipand sutele de mii de anonimi care si-au dat viata pentru tara lor, anuntaRomania Libera.

Aproape jumatate dintre generalii Armatei au fost scosi la pensie. Printre ei: sefii Fortelor Aeriene, Fortelor Navale si Informatiilor Militare. 41 de generali si contraamirali ai Armatei Romane au iesit la pensie, ca efect al modificarii Legii privind statutul cadrelor militare, care a scazut varsta de pensionare a generalilor sub 60 de ani, intre 56 si 59 de ani, in functie de numarul de stele detinut in grad. Astfel, numarul de generali ai Armatei s-a redus aproape la jumatate. Desi unii dintre ei au cerut prelungirea mentinerii in activitate, asa cum prevede legea, ministrul Apararii Mircea Dusa a refuzat sa acorde vreo prelungire, au explicat pentruGanduloficiali din Ministerul Apararii Nationale (MApN).

Europa se intoarce spre gazele de sist. Parlamentari din toate taberele politice ale Frantei si-au unit eforturile si au elaborat un raport care militeaza pentru explorarea gazelor de sist. Un senator conservator si un deputat socialist pledeaza in document pentru forarea a zeci de puturi si experimentarea fracturarii hidraulice ameliorate si a altor tehnici alternative, scrie "Le Monde". "Constatam ca gazele de sist au fost demonizate in Franta fara o cercetare amanuntita, spun autorii raportului. In Hexagon a fost interzisa, prin lege, orice forma de explorare sau exploatare a gazelor de sist inca din vremea fostului presedinte Nicolas Sarkozy. Aceasta decizie a fost confirmata de Curtea Constitutionala franceza in timpul mandatului actualului presedinte, Francois Hollande. Cei doi parlamentari au fost insarcinati cu studiul metodelor alternative de explorare si forare a gazelor de sist, altele decat fracturarea hidraulica, o metoda controversata din cauza posibilelor efecte asupra mediului inconjurator, scrieAdevarul.

DW: Maladiile dreptei politice. Divizarea a ceea ce ar fi putut sa devina un partid modern de centru dreapta este opera politicienilor care au refuzat cu obstinatie sa predea stafeta, dominati de interese si grupuri de interese care nu au nimic de-a face cu convingerile doctrinare. Dintre liderii partidelor de centru-dreapta, presedintele Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, pare a fi cel mai decis sa se aseze la masa dialogului cu celelalte partide pentru unificarea dreptei: "Am trimis o scrisoare presedintilor PDL, PMP, PNTCD, IRL si PER si i-am invitat la o discutie daca mai este sau nu posibila unitatea de actiune a fortelor politice de centru-dreapta incepind cu luna ianuarie 2014", a declarat marti, 27 noiembrie liderul Fortei Civice. Ungureanu propune constituirea unui Bloc al Unitatii Nationale, care sa fie "un nucleu al actiunilor noastre parlamentare si extra-parlamentare", anuntaDeutsche Welle.

Istorie secreta. Liceul in care conduceau parintii, iar profesorii erau platiti regeste. La o suta ani de la infiintare, directorul Colegiului National "Spiru Haret" din Bucuresti spune povestea scolii cu parfum de epoca. Alexandru Constantinescu se afla de sase ani la carma Colegiului National "Spiru Haret", un adevarat tezaur al invatamantului romanesc din perioada interbelica. Cel mai de pret document pastrat din "epoca de aur" a liceului este un registru al Consiliului de Administratie, un soi de "roman in cifre" scris de elevii si dascalii din perioada 1920-1932. "Forul conducator suprem era Co mitetul de Parinti. Un presedinte al Comitetului Scolar si-a dat demisia pentru ca parintii doreau marirea salariilor profesorilor cu 30%, iar el, care ducea si politica ministerului, s-a opus. Daca un invatator facea orarul era platit pentru asta", mai arata directorul, informeazaEVZ.

Legea castrarii pedofililor, depusa in Parlament. Legea care prevede castrarea chimica a pedofililor va ajunge in Parlament in cadrul acestei sesiuni, deci in doua saptamani, maximum o luna. Afirmatia ii apartine senatorului PPDD de Constanta Marian Vasiliev, presedintele Comisiei pentru Egalitate de Sanse. Ideea a aparut cu multe luni in urma, dar pana acum nu s-a materializat. Din cauza birocratiei din tara asta, spune senatorul. Mai este insa un motiv. Legea are inca doi initiatori, iar intre ei a aparut o diferenta de opinie. "Eu am mers pe varianta cea mai dura a acestei legi, si anume cu aplicarea unei masuri de castrare chimica definitiva in caz de recidiva. Sunt trei semnatari ai acestui proiect si parerile sunt putin diferite", spune Marian Vasiliev. Co-semnatarii proiectului sunt senatorii Gabriela Firea (PSD) si Ciprian Rogojan (PDL). Pentru cei care comit fapta pentru prima data este prevazuta o castrare chimica pentru o anumita perioada, timp in care agresorul va primi si consiliere psihologica. Practic, nu vorbim despre o castrare propriu-zisa, ci despre un tratament hormonal, scrieRomania Libera.