Ce urmeaza dupa Vilnius in relatiile romano-moldovene? Republica Moldova si Georgia au parafat acordurile de asociere cu Uniunea Europeana. Ucraina a refuzat sa semneze. In pofida presiunilor Rusiei si a opozitiei interne a comunistilor, Republica Moldova a facut vineri, la Summit-ul de la Vilnius, un pas care ii deschide calea spre integrarea economica in Europa. Cu toate acestea, integrarea politica ramane incerta. Pe acest fond, presedintele Traian Basescu a evocat posibilitatea unirii Romaniei si Moldovei, res-pinsa insa de liderii moldoveni, scrie Romania Libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Guvernul a aprobat discret insula lui Dragnea unde se va face turism fara frunza: "Plaja exista, dar nu sunt casute sa vina omul cu sotia, cu amanta". O insula si un brat de pe Dunare au trecut miercuri, prin semnatura premierului Victor Ponta, de la Guvern la Consiliul Judetean Teleorman. Oficial, in scopuri turistice: un aquapark, un complex turistic si sportiv, cu hotel, bazine de inot si pensiuni, o tabara cu plaja ar urma sa rasara la Teleorman, in comuna Seaca, una din cele mai sarace din zona, acolo unde Nicolae Ceausescu a inceput, in 1981, o hidrocentrala impreuna cu bulgarii. Ce nu se mentioneaza in niciunul dintre documentele care a oficializat acest transfer guvernamental de mai bine de 300 de hectare de teren pe malul Dunarii sunt avantajele directe ale companiei Tel Drum, controlata de vechi colaboratori ai lui Liviu Dragnea, care a luat in concesiune Bratul Pavel pentru pescuit. Integral in Gandul.

Imigratia saraciei: paradoxul britanic. Retorica premierului David Cameron a atras furia oficialilor europeni, care vorbesc inclusiv de iesirea Marii Britanii din UE. In realitate, insa, Cameron una spune si alta face. "Nu puteti avea dreptul de a va aduce firmele la Bucuresti si Sofia pentru a beneficia de costuri reduse de productie fara sa acceptati muncitori din Romania si Bulgaria in tara dumneavoastra. Libertatea de miscare nu este negociabila - cata vreme esti parte din Uniune si din piata comuna". Au fost ceva voci care au criticat scrisoarea eurodeputatului Monica Macovei catre premierul britanic David Cameron. Unii au spus ca, asemeni lui Cameron, Macovei simte mirosul campaniei pentru alegerile parlamentare. Atunci la campanie se va fi gandit si comisarul european pentru Justitie Viviane Reding, cand i-a transmis sefului Executivului de la Londra, prin intermediul ziarului german Die Welt, ca "dreptul la libera circulatie nu este negociabil cat timp Marea Britanie este membru al Uniunii si al pietei comune (...) Daca Marea Britanie vrea sa se retraga din piata comuna, sa o spuna". Continuarea pe Deutsche Welle.

Proiectul bugetului, dezbatut luni. Dezbaterea la proiectul bugetului ar putea sa inceapa luni, de la ora 18.00, in plenul Parlamentului si, in zilele urmatoare, parlamentarii sa lucreze de la 10.00 la miezul noptii, astfel incat dezbaterea sa se finalizeze pana de Sf. Nicolae, a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Potrivit acestuia, dupa ce parlamentarii vor finaliza dezbaterea la bugetul de stat pe 2014, se vor ocupa, in saptamanile urmatoare, de proiectele importante care au mai ramas pe ordinea de zi, anunta Capital.

Al doilea oras din Romania care ar putea avea metrou. Cu toate ca nu a gasit inca o sursa de finantare, primarul Nicolae Robu vrea sa le faca timisorenilor metrou. Mai exact, opt kilometri de sina subterana care sa lege cele doua gari din oras, mall-ul si aeroportul. "Asta e solutia - liniile de cale ferata trebuie sa fie duse in subteran, si cu aceasta ocazie sigur ca se va realiza si o conexiune tip metrou intre cateva puncte cheie ale orasului nostru: Gara de Nord, zona mall, Gara de Est, aeroportul, toate pot ajunge sa fie legate si se va putea face repede si la preturi convenabile asa ceva", a declarat Nicolae Robu, potrivit Gandul.

Dreapta politica: Razboiul scamelor cu peticul. Presedintele PDL i-a atacat cu agresivitate pe reprezentantii celorlalte partide de Dreapta, punand astfel sub semnul intrebarii sansele unui nou bloc politic. Vasile Blaga s-a suparat pe "scamele" care ataca PDL. La doar cateva zile dupa ce presedintele Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, le-a propus liderilor de Dreapta sa se uneasca sub umbrela Blocului Unitatii Nationale (BUN), presedintele PDL Vasile Blaga a facut un "pas". Dar nu spre fuziune, noteaza EVZ.

Discutii "informale" la PSD despre candidatura lui Victor Ponta la Presedintie. Ce spune "formal" premierul. Premierul Victor Ponta a declarat, duminica, intrebat daca in cadrul PSD vreun coleg nu i-a propus sa candideze la Presedintia Romaniei, ca orice se poate discuta informal, dar decizia politica este foarte clara, iar el doreste sa conduca in continuare Guvernul, potrivit Gandul.

"Pasarile calatoare zbor in tari mai calde". Cum se pierde limba romana in scolile din Ungaria. Stam sprijiniti de peretii Liceului Nicolae Balcescu din Jula, "capitala romanilor din Ungaria", institutie de invatamant cu clasele I-XII cu predare in exclusiv in romana. Am intrat, insotiti de doamna directoare si de un alt profesor, la clasa a III-a, la o ora de limba romana. "Pasarile calatoare zbor in tari mai calde", citeste de pe tabla o eleva cu strungareata. "Foarte bine!", ii spune doamna invatatoare si o trimite la loc. Un reportaj Adevarul.