Romania si Moldova extind cooperarea militara. La cateva zile de la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Romania si Moldova au semnat ieri doua acorduri de cooperare militara, ministrul moldovean al Apararii, Vitalie Marinuta, declarand ca "importanta dezvoltarii parteneriatelor, in special cu Romania, creste dupa Vilnius". La randul lui, presedintele Nicolae Timofti a apreciat "forta mentala si militara a Romaniei, ca parte a Europei unite". Ministrii Apararii din cele doua tari, Mircea Dusa si Vitalie Marinuta, au semnat ieri Acordul intre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii Nationale din R. Moldova privind protectia informatiilor clasificate in domeniul militar si Protocolul intre cele doua ministere privind colaborarea in domeniul invatamantului militar. Cele doua acorduri aduc Moldova cu un pas mai aproape de Vest din punct de vedere militar, un domeniu extrem de sensibil la Chisinau, dar si la Moscova, scrieRomania Libera.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Consilierul prezidential Cristian Diaconescu il contrazice pe Victor Ponta: "Acordul cu FMI este in vigoare".Refuzul presedintelui Traian Basescu de a-si pune semnatura pe memorandumul negociat de Guvern care urma sa ajunga in conducerea FMI in aceasta luna nu afecteaza acordul cu Fondul, care este in continuare in picioare, sustine consilierul prezidential, Cristian Diaconescu. Contactat de gandul, pentru a explica urmarile anuntului facut de Basescu, Diaconescu a precizat ca memorandumul "nu este decat o negociere" de etapa in cadrul acordului deja semnat si ca, in urma discutiei pe care presedintele a avut-o astazi cu FMI, "exista disponibilitatea" institutiilor financiare internationale "de a relua aceasta negociere", ceea ce se va intampla in luna ianuarie, anuntaGandul.

Romanii din Ungaria, oameni fara nicio tara: "De ce ati pus steagul ramanesc la noi in biserica? Ca asta biserica e pe pamant unguresc, nu ramanesc!"Romanii din Ungaria nu vor sa vorbeasca despre politica, nici despre Garda Maghiara, nici despre Andrei Saguna, caruia au vrut, candva, sa-i faca o statuie neridicata nici azi. Nu. Ei vor doar sa traiasca in liniste, iar daca pentru asta trebuie sa mai renunte la cate-un sfant sau la limba, fie. L-am intrebat pe fiecare roman din Ungaria cu care am vorbit ce se considera, roman sau maghiar? Si nu primeam niciun raspuns. Si-n continuare n-am fi primit daca am fi continuat sa punem intrebarea asa, cu "sau". "Roman din Ungaria" este singura varianta corecta in realitatea acestei comunitati care traieste la granita dintre doua lumi nu doar diferite, ci si ostile una alteia, o comunitate care este cand a unuia, cand a altuia, cand a ambilor, dar cel mai des a nimanui. Integral in.Adevarul.

Sova pluseaza. Inca doua autostrazi, dinspre Moldova. Ministrul Infrastructurii, Dan Sova, sustine ca pana in 2017 se vor construi doua autostrazi intre Moldova si Transilvania. In plus, premierul va prezenta azi o strategie de autostrazi, aceasta urmand sa fie cel putin a patra in ultimii 15 ani, nici una insa pusa in practica. In doi ani statul va incepe lucrari de construire a doua autostrazi care sa lege Moldova de Transilvania, a declarat duminica ministrul Infrastructurii, Dan Sova. Moldova, regiune istorica a Romaniei neacoperita in prezent de niciun proiect concret, urmeaza sa fie legata atat cu Transilvania, prin autostrada Iasi-Targu Mures, cat si cu centrul tarii, prin autostrada Bacau-Brasov. Sova nu a mentionat costuri estimative ale celor doua noi autostrazi. Acestea ar avea o lungime insumata de 482 de kilometri (Tg.Mures-Iasi 310 kilometri si Brasov-Bacau 172 kilometri). La un cost mediu pe kilometru de 7 milioane euro, proiectele vor avea un cost total de aproape 3 miliarde de euro, adica atat cat Dan Sova a informat recent intr-o emisiune televizata ca Romania va primi pentru autostrazi de la UE in perioada 2014-2020, scrieRomania Libera.

Misterele Sfinxului romanesc. Teoria uimitoare a unui peruan. Infiintase Ceausescu o "echipa" de cercetare a fenomenelor paranormale? Se spune ca ascunde mistere nebanuite si ca ar fi cel mai vechi dintre simbolurile noastre sacre. Faptul ca, in fiecare an, la data de 28 noiembrie, la apus, razele soarelui construiesc o piramida energetica in jurul lui a devenit de notorietate. "Povestea" este insa complexa. Intre 1966 -1968, arhitectul peruan Daniel Ruzo venea in Romania pentru a cerceta Sfinxul - denumire cu care nu era de acord, pe care il vazuse pe o carte postala. De altfel, primise mai multe lamuriri de la un coleg roman. "Am cercetat muntii din cinci continente", scria el, "dar in Carpati am gasit monumente unice dovedind ca in aceste locuri a existat o civilizatie mareata, constituind centrul celei mai vechi civilizatii cunoscute astazi". Ruzo constata ca Sfinxul seamana cu chipul principal dintr-un ansamblu sculptat intr-o stanca de pe platoul Marcahuasi din Peru. Ansamblu denumit de el Monumentul Omenirii" Peruanul a ajuns la concluzia ca de fapt, nici Sfinxul nu reprezinta doar un singur chip, fiind inconjurat de alte chipuri umane, din rase diferite, precum si capul unui caine. Iar acel caine are rolul de pazitor al unei comori si ca "trebuie sa existe si o Pestera a Tezaurului" in apropiere, anuntaEVZ.

DW: Culorile de pe drapel. Nu sunt prea multi romani care sa arboreze drapelul in fata propriei case. Din ce motive nu se stie prea bine: poate o pudoare provocata de emfaza vechiului regim; poate o neincredre in sine sau poate o inabilitate de a utiliza spatiul public pentru exprimarea propriilor sentimente. E de cercetat. Dar nu e de ignorat ipoteza cromatica. Culorile nu sunt cele mai reusite! Nu rosul, nu galbenul, nu albastrul in sine, ci nuantele care sunt cel mai frecvent reproduse. Stim prea bine cate feluri de rosu, de galben sau de albastru exista! O reusita combinatie ar pretinde o selectie atenta a nuantelor potrivite, cu atat mai mult cu cat aceste culori sunt foarte dificile si nu sunt deloc usor de alaturat, informeazaDeutsche Welle.

Guvernul spaniol incearca sa scoata in afara legii protestele pasnice. Miercuri, guvernul spaniol a anuntat o propunere de a introduce niste masuri anti-protest care le depasesc in tupeu si pe cele ale Rusiei. Daca e aprobata, legea va penaliza multe forme acceptate de protest pasnic cu amenzi si condamnari la inchisoare. O perspectiva sumbra pentru o tara cu un trecut fascist. Pe langa continutul legii, cel mai ingrijorator e faptul ca multe dintre schimbarile propuse par sa fie gandite ca o reactie directa la anumite grupuri sau actiuni, in special de stanga, majoritatea facand parte din miscarea Occupy din Spania - 15M. Practic, legea contine cate o reactie directa la fiecare actiune care a suparat guvernul sau i-a surprins comportamentul corupt in ultimii patru ani. Include gruparile activiste online precum Anonymous, cat si gruparile de presiune politica precum PAH (Platforma pentru Oameni afectati de Ipoteci - activistii spanioli care sunt impotriva prescrierii ipotecilor) si, poate cel mai controversat act, e cel care ii condamna pe cei care folosesc retelele sociale in scopuri politice. Pe scurt, legea incearca sa inabuse activismul social intr-o natiune care a fost complet dezamagita de stat, scrieVice.com.

Cum lupta Romania pentru eradicarea saraciei in lume. Republica Moldova ar fi trebuit sa fie principalul beneficiar al donatiilor pe care Romania, in calitate de membru al UE, e obligata sa le faca anual. Desi la nivel oficial suma promisa moldovenilor a fost de 100 milioane de euro, banii au ramas doar pe hartie. In contextul aderarii la Uniunea Europeana, Romania si-a asumat obligatia de a deveni donator international de dezvoltare si sa finanteze, in fiecare an, proiecte in tarile in curs de dezvoltare, cu scopul sprijinirii eforturilor europene pentru eradicarea saraciei globale. In conformitate cu angajamentele mentionate, Romania, la fel ca toate noile state membre ale UE, trebuie sa atinga un volum AOD de 0,33% din venitul national brut (VNB) pana in 2015, volum care, potrivit predictiilor, se traduce pentru Romania in suma de 538 milioane euro pentru anul 2015, anuntaRomania Libera.