Cea mai mare criza dintre Palate. Pozitiile antagonice ale Presedintiei si Guvernului in privinta bugetului si a Memorandumului cu FMI genereaza o noua ecuatie, cu multe necunoscute si efecte greu de anticipat. Totusi, analistii economici nu impartasesc pesimismul afisat de politicienii puterii in privinta efectelor. Refuzul presedintelui Traian Basescu de a semna Memorandumul cu FMI este legat de angajamentul Guvernului in fata Fondului de a majora acciza la combustibil cu 7 eurocenti la litru, acelasi motiv pentru care seful statului avertizase anterior ca va retrimite in Parlament bugetul pe 2014. Imediat dupa anuntul de la Cotroceni, premierul Victor Ponta a declarat ca acordul cu FMI este suspendat, scrie Romania libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Maidanul de cinci milioane de euro al unui lider PSD. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, a cumparat terenul pentru care va fi despagubit in acelasi an in care Consiliul General a aprobat largirea arterei de circulatie de la marginea Capitalei. Codrin Stefanescu sustine ca a achizitionat terenul pe care urmeaza sa primeasca cinci milioane de euro de la Primaria Bucuresti in urma cu sapte ani. "Eu am luat terenul in 2005 sau in 2006. Voiam sa amenajez un targ, ca sa-si vanda omul din casa", a explicat acesta pentru "Evenimentul zilei". Insa, tot in 2006, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a decis demararea proiectului numit "Penetratie Bulevardul Timisoara", care prevedea unirea arterei rutiere din sectorul 6 cu Soseaua de Centura, scrie EVZ.

Adrian Nastase risca sa se intoarca in puscarie in Ajunul Craciunului. Pe 19 decembrie vor avea loc pledoariile finale in dosarul "Zambaccian". Daca judecatorii vor mentine decizia data pe fond, Nastase si-ar putea petrece sarbatorile dupa gratii. Dosarul "Zambaccian" in care fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat, alaturi de sotia sa Dana, in prima instanta, la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, respectiv, folosirea de documente false la autoritatea vamala, a intrat pe ultima suta de metri. Luni, completul de cinci magistrati al Curtii Supreme a decis ca ultimul termen al procesului sa fie judecat pe 19 decembrie, scrie Adevarul.

Sefii locali au venit la Ponta sa-si ceara partea. Liberalul Cancescu: "Sunt total nemultumit. E un buget mai mic decat pe vremea lui Boc". Chemati la Bucuresti inainte de votul final pe buget, presedintii de Consilii Judetene au venit cu o lista intreaga de nemultumiri si reprosuri la adresa Guvernului. Cea mai mare suparare pe care liderii din teritoriu o vor pune pe masa lui Victor Ponta la intalnirea Uniunii Consiliilor Judetene din Romania este legata de taierea cu 25% din 2014 a bugetelor judetene pentru asistenta sociala. Printr-un articol al unei OUG publicat pe 15 noiembrie in Monitorul Oficial, fara avertismente prealabile, Guvernul i-a obligat practic pe presedintii CJ sa puna de la ei un sfert din bugetul asigurarilor sociale care le revine, scrie Gandul.

Sase motive pentru care autostrazile lui Ponta vor ramane pe hartie. Premierul Victor Ponta a prezentat ieri scheletul unei asa zise strategii de construire a 1.200 kilometri de autostrazi pana in 2020. De-a lungul anilor Romania a mai avut vreo 5-10 strategii asemanatoare, niciuna implinita. Planurile lui Ponta cuprind supozitii false, ipoteze optimiste, chiar si erori de selectie a proicetelor. Premierul Victor Ponta a prezentat ieri harta principalelor autostrazi a caror construire o promite romanilor, conditia fiind, desigur, ca acestia sa accepte plata supraccizei la carburanti, situata teoretic la un nivel de doar 7 eurocenti la litru si care, in realitate, va fi mult mai mare, ca urmare a aplicarii inflatiei si TVA la aceasta valoare, scrie Romania libera.

Un miliard de euro dositi in buget. Sumele "bine dosite" de Executiv pot alimenta anul viitor actiuni pe placul electoratului, organizate de baronii locali. Se vrea o palida compensare a faptului ca romanii vor fi saraciti de o multime de noi taxe. Presedintele Traian Basescu a atras recent atentia ca Executivul nu a prezentat fidel sumele pe care le va incasa la anul, si ca a "dosit" in buget bani pentru scopuri electorale. Procedura este simpla. Se scrie in buget ca fondurile care revin din anumite taxe sunt mai mici decat se castiga in realitate. Sumele neraportate sunt bani pe care guvernantii ii pot folosi la discretie. Mai mult, se aloca, din buget, sume mari pentru cheltuieli care se stie ca nu vor fi facute. Alti bani la discretia Guvernului, scrie EVZ.

Cum se privatizeaza de la an la an sistemul sanitar. Cu patru spitale de urgenta aflate in stand-by si desfiintari de unitati pe banda rulanta, sistemul public bate pasul pe loc, in timp ce sistemul privat a monopolizat unele segmente. Statul nu a mai deschis un spital nou de mai bine de o jumatate de secol, desi a desfiintat o treime din acestea in februarie 2011, lasand fara asistenta medicala milioane de oameni, mai ales in zonele rurale. Intre timp, privatii au ajuns la 109 spitale, din care 13 au fost construite doar in ultimii doi ani. In 2013, investitiile majore in piata de servicii medicale private au fost blocate, din cauza saturarii pietei din Capitala, dar si din cauza nerecuperarii investitiilor in acest tip de unitati, in care isi permit sa se trateze mai putin de 15% dintre romani, scrie Capital.

Afacerea "Hercules contra Renault". Cum au ajuns autoritatile din Dambovita sa ridice hangarul avioanelor Hercules ale Armatei. Fortele Aeriene Romane au inaugurat marti, la Flotila Aeriana 90 Otopeni, cel mai mare si modern hangar al Armatei, pentru adapostirea si mentenanta avioanelor americane de transport militar Hercules C-130 din dotare, precum si singurul simulator de zbor pentru pilotii avioanelor italiene C-27J Spartan. "Un moment inedit", dupa cum l-a caracterizat ministrul Apararii, Mircea Dusa, noul hangar de 4 milioane de euro a intrat in ograda Fortelor Aeriene cu pilde din Biblie, despre Moise, livrate la pachet cu sfintirea peretilor de catre un preot care a gafait cu cadelnita de-a lungul si de-a latul celor peste 3.000 de metri patrati, scrie Gandul.

Teama de romani a luat amploare. Mass-media germana a preluat de la cea engleza subiectul presupusei invazii a saraciei din Romania si Bulgaria, axata pe obtinerea de ajutoare sociale necuvenite. Pe unii i-a socat si decizia unei Curti germane... Bulgarele a inceput sa se rostogoleasca si in landurile federale dupa sentinta unui tribunal regional german, obligand statul sa plateasca asistenta sociala unei familii de romani, ai carei membri nu lucrasera si nu platisera anterior taxe in Germania. Spre stupoarea multor factori de raspundere, o Curte renana casase verdictul anterior al unui tribunal inferior, care, invocand dreptul german, respinsese plangerea romanilor, scrie Deutsche Welle.

Sa-i facem sa manance! Cum isi exporta America epidemia de obezitate. Odata cu stirea acestei veri, de la Natiunile Unite, ca Mexicul a intrecut SUA in ceea ce priveste obezitatea la adulti, politica externa a SUA a atras poate mai multa atentie cu o problema mai "soft". In ciuda accentului continuu pus de prima doamna Michelle Obama pe dieta sanatoasa si pe exercitiile fizice, SUA par a fi decise, in secret, sa-i ingrase pe toti locuitorii planetei. America, se pare, a adoptat vechiul banc cu ursul ca pe o mare strategie: "Nu trebuie sa alergi mai repede decat ursul pentru a scapa. Trebuie doar sa alergi mai repede decat tipul de langa tine", scrie Adevarul.