JAFUL DE LA CFR. Cum s-au cumparat autotrenuri la preturi de 16 ori mai mari. CFR Calatori SA a reusit performanta sa cumpere sase automotoare second-hand, tranzactie care i-a produs un prejudiciu de 1,8 milioane de euro. Acuzatii au fost achitati in prima instanta. Recursul se judeca pe 16 ianuarie 2014. Procurorii DNA sustin cu probe ca pretul automotoarelor a crescut in doar cateva luni de 16 ori, adica de la 120.000 de euro, pretul de vanzare oferit de firma care a cumparat automotoarele din Germania, la aproape doua milioane de euro, pretul platit de SNTF CFR Calatori SA pentru aceleasi vehicule, dezvaluie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

Dovada ca parlamentarii PNL au votat PENTRU superimunitatea parlamentarilor si a alesilor locali. Crin Antonescu sustine ca va propune respingerea prin vot a modificarilor aduse marti Codului Penal de catre Camera Deputatilor. Liderul PNL spune ca a primit informatii incomplete si ca nu a stiut ca aceste modificari vor scoate parlamentarii din "zona in care pot fi anchetati pentru incalcarea diverselor legi". Declaratiile liderului PNL sunt cel putin ciudate in contextul in care 73 de deputati liberali au votat pentru modificarile Codului penal care scoteau parlamentarii si alesii locali in afara legilor care incrimineaza faptele de coruptie dupa cum se poate observa pe un simplu print-screen de pe site-ul Camerei Deputatilor care arata cum s-a votat, dezvaluie Romania libera.

O eroare capitala. Daca George Becali a putut trece drept o propunere picanta, numirea lui Lucian Bolcas la Curtea Constitutionala va parea o declaratie ideologica ostila fata de intregul program de modernizare. Exista mai multe feluri de a gresi cand numesti pe cineva la Curtea Constitutionala. De pilda sa numesti fosti militanti politici ca premiu pentru intreaga cariera sau sa propui oameni insignifianti care sa-ti urmeze docil instructiunile. Acestea au fost erorile cele mai frecvente, provocate de intentia de a controla politic organismul care a dobandit dupa 2003 o importanta covarsitoare. Dar USL se pregateste sa comita o eroare noua, mult mai grava decat toate celelalte. A numi la Curtea Constitutionala un om competent si cu gandire personala pare a fi idealul, dar atunci cand ideile sale sunt nocive, calitatile se transforma in defecte. Aminititi-va de exemplu de C.V. Tudor sau Adrian Paunescu pe vremea in care activau in Senat. Erau cei mai buni vorbitori de limba romana si cei mai buni oratori parlamentari, dar elocinta nu edifica, ci producea confuzie si tulburare, scrie Deutsche Welle.

Ultima impartire pe sest a milioanelor din Fondul de Rezerva al lui Ponta spre primarii si biserici. Cum a cheltuit Guvernul in 2013 bugetul paralel. Ultimii bani ramasi in rezervele bugetare au ajuns, in cea mai mare parte, la autoritatile locale, cu toate ca premierul Victor Ponta isi lua inca din 2012 angajamentul public ca Fondul "va fi folosit numai pentru situatii de urgenta, conform prevederilor legale, nu pentru finantarea o data la doua luni a propriilor primari si presedinti de consilii judetene". Numai in sedinta de Guvern de miercuri, prin noua hotarari ale Executivului, au fost scoase din Fondul de Rezerva 269 de milioane de lei, 180 de milioane ajungand in judete, iar restul la Interne si Aparare, potrivit gandul.

Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un a fost executat, anunta presa nord-coreeana. Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, prezentat mult timp ca mentorul sau, destituit recent din functiile de conducere, a fost executat joi dupa ce in aceeasi zi a fost condamnat la moarte de catre un tribunal militar special constituit, a informat agentia oficiala nord-coreeana KCNA, potrivit BBC. Jung Song-thaek, considerat numarul doi in ierarhie, unchiul lui Kim Jong-un, a fost acuzat recent de catre autoritatile nord-coreene de comiterea unor acte criminale"", precum si de conducerea unei factiuni contrarevolutionare", citeaza Adevarul.

Cartierul unde locuitorii nu se pot spala pe maini. Persoanele care locuiesc in cartierul Kuncz din Timisoara au ajuns sa se simta "de-ai casei" la Spitalul de Boli Infectioase. Asta pentru ca nu respecta regulile minimale de igiena, insa nici autoritatile nu vin prea mult in sprijinul lor. Mare parte din cei 700 de locuitori ai zonei se imbolnavesc pe banda rulanta de Hepatita A, boala care, oficial, e eradicata prin vaccinare, fiind inclusa chiar si in programul national. Majoritatea familiilor din Kuncz sunt de etnie roma si duc o viata in conditii de Ev Mediu: oamenii nu au toalete si nici apa curenta in case. Spre exemplu, luna trecuta, 12 timisoreni din Kuncz sau care au intrat in contact cu acestia s-au imbolnavit de Hepatita A, sustin medicii de la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara, scrie EVZ.ro

Parintele filologiei romane a luptat umar la umar cu Avram Iancu. Unul dintre ilustrii savanti romani din secolul XIX, azi aproape uitat, este Timotei Cipariu. El a fost supranumit "parintele filologiei romane". Insa Timotei Cipariu nu a fost tipul cercetatorului care sta si scrie in biblioteca. El si-a asumat si o implicare profunda in destinul poporului roman. Prieten cu Avram Iancu, cu Alexandru Papiu - Ilarian, cu Simion Barnutiu, cu George Baritiu sau cu August Treboniu Laurian, Timotei Cipariu a fost unul dintre liderii revolutionarilor romani de la 1848 - 1849 din Transilvania. Mai intai, el a fost ales in conducerea Marii Adunari Nationale din 15 mai 1848. Pentru ca era cel mai erudit dintre liderii revolutionari, Timotei Cipariu a fost inclus in delegatia natiunii romane, trimise la Viena, pentru a prezenta doleantele romanilor ardeleni. Intors in Transilvania, el a facut parte din Comitetul National Roman, cu sediul la Sibiu, care a condus o perioada teritoriile din Transilvania aflate sub controlul romanilor. Acest Comitet National Roman a fost un adevarat guvern romanesc al Transilvaniei, scrie Romania libera.