​21 decembrie 1989. Filmul zilei in care, la Bucuresti, incepea Revolutia. 21 decembrie 1989 a marcat inceputul sfarsitului dictaturii ceausiste. A fost ziua cand revoltele de la Timisoara s-au mutat la Bucuresti, transformandu-se in prima zi a Revolutiei romane. Cu putin dupa ora 10.00, multimea era deja adunata in fata sediului Comitetului Central al PCR, ordonata, afisand tablouri si pancarte comuniste. Directiva adunarii populare venise cu o zi in urma de la dictator, iar majoritatea oamenilor erau aici, ca de obicei, sub efectul amenintarilor cu pierderea locului de munca. Nicolae Ceausescu ceruse organizarea mitingului cu scopul de a infiera tulburarile de la Timisoara si de a-i condamna pe "huliganii" care se revoltasera (si murisera) in orasul de pe Bega. Ceea ce nu stia, insa, era ca, prin aceasta manevra, nu facea decat sa isi grabeasca propria prabusire, noteaza Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Omul lui Voiculescu, de rasul curcilor. Deputat, agramat, cersetor, spagar. Unul dintre parlamentarii traseisti, racolati de conservatori, cerea mita pentru a plati cheltuielile partidului. La inceputul lunii, Gheorghe Coman a votat pentru superimunitatea parlamentarilor. Parlamentarul de Buzau, Gheorghe Coman (44 de ani), cunoscut ca "deputatul Gigioaca" sau "deputatul auto", celebru pentru greselile gramaticale care au facut ocolul internetului, este la un pas sa ajunga in arest. Intr-o discutie din 3 noiembrie 2013, Gheorghe Coman ii transmitea denuntatorului ca el vorbeste doar cu "Profesoru" Dan Voiculescu si ca-l va invinge, pe 14 decembrie, in competitia pentru sefia PC Buzau, pe contracandidatul sau, consilierul judetean Gheorghe Vlase, noteaza EVZ.

Camera ascunsa: Intr-o hala din Capitala carnea e vanduta in conditii insalubre. Atentie la carnea pe care o cumparati in aceste zile si mai ales de unde. Reporterii Digi 24 au descoperit intr-un complex comercial din Capitala zeci de lazi cu produse din carne, tinute pe jos sau neacoperite. Daca sunt luati la intrebari despre conditiile in care vand, proprietarii sar la bataie. Urmariti un reportaj filmat cu o camera ascunsa. La vederea camerei de filmat, patronul se enerveaza. Injura si chiar incepe sa ameninte cu bataia. Probabil ca multi cumparatori gandesc ca nu se intampla nimic daca iau carne din locuri improprii, mai ales ca pretul e ceva mai mic. Cum intri in halele de carne, un furnicar de oameni parca te ia pe sus si te aduce in fata unor bucati de carton, pe care e scris pretul, si care zac imbibate in bucatile de carne. Si se decongeleaza vazand cu ochii. De altfel, kilograme intregi de carne tocata sau de carnati baltesc in lazile neacoperite, tinute pe jos.

Topul primelor de Craciun in companiile de stat. Care sunt cele mai mari bonusuri de Sarbatori. Plus: Cine nu primeste niciun ban. Peste 43.000 de angajati din companiile de stat se vor bucura anul acesta de prime de Craciun, cu toate ca unele dintre regiile care acorda bonusuri de sarbatori figureaza pe lista celor mai mari datornici la bugetul de stat, reiese din datele centralizate de gandul. Cheltuiala companiilor de stat pentru "cadourile" acordate la final de an se va ridica la peste 5,2 milioane de euro. Cele mai mari prime vor fi acordate minerilor din Oltenia, respectiv 750 de lei pe persoana, nivel apropiat de cel al salariului minim de 800 de lei, insa bonusuri semnificative vor fi acordate si la Loteria Romana sau Romsilva. Pe de alta parte, postasii si angajatii CFR nu se vor bucura nici anul acesta de prime.

BBC, pe urmele romilor adapostiti in fostul combinat de cupru din Baia Mare. Cea mai mare parte a populatiei de romi din Europa traieste in saracie lucie, izolata la marginea societatii, fiind un fenomen care se perpetueaza de secole, potrivit jurnalistilor BBC. Acestia au realizat un reportaj prin care si-au propus sa afle de ce comunitatea de romi nu este acceptata nici astazi de societate, asa ca au ajuns in Romania, la Baia Mare, unde au investigat viata romilor adapostiti in interiorul unei foste uzine chimice. Traversand fabrica, britanicii l-au intalnit pe Samuel Marcovici, un copil de doar sase ani, intr-unul dintre laboratoarele fabricii abandonate. Samuel locuieste intr-o incapere impreuna cu bunicii si cu opt veri, iar singurul loc de joaca al copiilor sunt colturile intunecoase si murdare, au scris jurnalistii. Pe celelalte holuri au mai gasit tineri inhaland vapori de aurolac, copii alergand din camera in camera, in cladirea de patru etaje de la marginea orasului, scrie Adevarul.

Republica Penalilor. Fostul baron de Buzau, judecat pentru o inaugurare fantoma. Senatorul PSD Victor Mocanu a aprobat inchirierea mai multor echipamente medicale pentru a dota o maternitate din oras inainte de alegerile locale din 2012. Consiliul Judetean nu a organizat licitatie, iar fi rma aleasa a pus un adaos de 260%. Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Victor Mocanu, senator PSD. Demnitarul este acuzat de abuz in serviciu dupa ce a inaugurat formal o maternitate, pe cand era presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Buzau. Alaturi de baronul local, au fost trimisi in judecata doi administratori de firme si un fost director din CJ. Potrivit rechizitoriului, in campania electorala din 2008, cand acesta a candidat pentru un nou mandat in fruntea CJ, printre promisiunile electorale ale lui Mocanu s-a regasit si realizarea unei maternitati moderne in municipiul Buzau, informeaza EVZ.

Harta preturilor de Craciun la carnea de porc. Cum se vinde porcul la tarani si ce oferte ii asteapta pe romani pe internet. Feica, muschi, cotlet sau ceafa de porc, toate sunt la mare cautare in preajma Sarbatorilor de iarna. In goana dupa cumparaturile pentru masa de Craciun, multi romani merg direct la raioanele de carmangerie din marile hipermarketuri si magazine din tara, dar nu ezita nici sa cumpere carne sau preparate din carne de porc din piete. De la fermieri porcul este vandut la abatoare, "in viu", cu 6,5 lei pe kilogram, iar din abatoare carnea gata procesata se vinde cu 8,5 - 9,5 lei pe kilogram, fara TVA, in functie de sortiment, potrivit datelor obtinute de gandul din partea patronatelor din domeniu. In vitrinele magazinelor si ale hipermarketurilor din tara, dupa TVA si adaos comercial, aceasta ajunge sa fie cumparata de romani cu preturi cuprinse intre 11,79 lei si 23 de lei pe kilogram.

DW: Noi asasinate in efigie. Intr-o tara in care s-a instapanit oligarhia si accesul la informatie autentica si la interpretarea ei corecta nu sunt la indemana tuturor, televiziunile sunt altceva decat ar trebui sa fie. Sunt sursa de indoctrinare si de utopie, aparat de propaganda, ministere ale adevarului, guverne, parlamente si justitii alternative, pe scurt, parti cheie ale unui sistem nedemocratic sau chiar antidemocratic, care amalgameaza puterile, in loc sa le separe, asa cum e normal in statele de drept. In Romania, pare ca pot fi numarati pe degetele unei maini intelectualii autentici ramasi fideli USL. S-au imputinat galopant dupa puciul din 2012, dupa dezgustatorul spectacol antieuropean si antioccidental al mitingului electoral al candidatilor USL de pe marele stadion, din toamna aceluiasi an, precum si dupa derapajele repetate culminand cu cel din "martea neagra" de care se face vinovata stanga social-liberal-conservatoare, scrie Deutsche Welle.