Atentatele in timpul Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci nu sunt excluse, spune, intr-un interviu la RFI, fostul ministru al Apararii Ioan Mircea Pascu. Cel mai probabil, insa, Rusia va colabora cu alte state, pentru ca Olimpiada sa fie organizata in siguranta, crede vicepresedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European. Doua atentate teroriste au avut loc duminica si luni la Volgograd, in sud-vestul Rusiei.

Pentru Ioan Mircea Pascu, noul val de atentate din Rusia "are legatura cu faptul ca s-a intrat pe ultima suta de metri in pregatirile pentru Olimpiada (Jocurile Olimpice de iarna de la Soci din luna februarie-n.r.) si Olimpiada reprezinta un obiectiv fundamental pentru statul rus in momentul de fata, dar cred ca reprezinta un obiectiv fundamental si pentru presedintele Rusiei, domnul Putin, asa ca banuiesc ca asta este legatura care se poate face".

"Faptul ca aceste atentate au loc la oarecare distanta de zona olimpica, sa spunem asa, ne arata un lucru, ca probabil cei care le organizeaza vor sa demonstreze ca desi zona respectiva va fi securizata si posibilitatea de a organiza atentate va fi redusa la minimum, restul teritoriului n-are cum sa fie securizat si atunci le organizeaza in alta parte, pentru a transmite mesajul ca ei lupta impotriva acestor Jocuri, impotriva statului rus si asa mai departe. Stiu ca Rusia este extrem de interesata si dispusa sa colaboreze cu alte tari, pentru asigurarea securitatii Jocurilor Olimpice, ceea ce este un lucru firesc si n-am vrea sa vedem situatii asa cum s-a intamplat de pilda la Olimpiada de vara din 1972 (de la Munchen-n.r.) repetandu-se acum, in acest moment", spune europarlamentarul PSD.

Atentate la Soci?

Intrebat daca sunt excluse atentatele in timpul Olimpiadei de iarna de la Soci din luna februarie, Ioan Mircea Pascu a raspuns: "Nu sunt excluse, insa sunt convins ca rusii vor lua toate masurile pe care le vor putea lua pentru a impiedica in zona respectiva asemenea atentate. Eu banuiesc si sper ca si alte state vor colabora (...), cred ca statele isi vor da acordul pentru o colaborare, schimb de informatii in aceasta privinta".

Continuarea pe www.rfi.ro.