PNL s-a lepadat de Nastase. Liberalii refuza sa-l martirizeze pe fostul premier. Condamnarea lui Adrian Nastase nu i-a sensibilizat pe liberali. Premierul Victor Ponta i-a mustrat pe partenerii sai de coalitie, care au evitat sa critice verdictul dat de magistrati in dosarul "Zambaccian" si i-a acuzat de lasitate. "Noi avem mai mult curaj decat ei. Si cand a fost vorba de Relu Fenechiu, mai mult l-am aparat noi. Cred, de exemplu, ca el nu ar fi fost condamnat niciodata daca nu era ministru in Guvernul USL. Domnul Ovidiu Silaghi nu ar fi avut probleme daca nu era propus ministru. Sunt solidar cu acesti oameni, desi sunt liberali", a fost reprosul voalat al lui Ponta pentru liberalii care au evitat sa-l martirizeze pe fostul premier, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Unde sunt investitiile de 10 miliarde euro promise de Guvern? Executivul anunta in iulie ca pana la sfarsitul anului 2013 Romania va beneficia de investitii de 10 miliarde euro. Mai mult chiar, premierul a anuntat ca va prezenta in decembrie un raport detaliat pe aceasta tema. Cum acest lucru nu s-a intamplat, RL a vrut sa vada ce s-a ales de investitiile promise de Guvern. Cele "cel putin zece miliarde euro" investitii in economia romaneasca anuntate in luna iulie de catre Guvernul Ponta se dovedesc a fi fost simple promisiuni electorale, judecand dupa stadiul in care grandioasele proiecte se afla la inceputul acestui an. Cele majore, de miliarde de euro, raman la stadiul de memorandumuri, de scrisori de intentie. Altele, precum contractele pe bani publici in infrastructura, nu numai ca nu s-au miscat din loc, dar nici macar nu pot fi considerate investitii. Aceasta deoarece nu este atrasa forta de munca suplimentara calificata, nu sunt aduse economiei comenzi semnificative, nu sunt sporite capacitatile tehnologice reduse din tara noastra, anuntaRomania Libera.

Trecutul nu se sterge. Cumetriile lui Gheorge Muscalu, seful procurorilor din Romania. Numele vicepresedintelui CSM, Gheorghe Muscalu, a aparut in mai multe scandaluri mediatice. In 2006, el a fost invitat la nunta fiicei sindicalistului Liviu Luca cu fi ul fostului colonel SRI, Gheorghe Dumitrache. Procurorul Gheorghe Muscalu (50 de ani), noul vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost unul dintre invitatii de frunte la nunta fiicei sindicalistului Liviu Luca cu fiul fostului colonel SRI, Gheorghe Dumitrache. "Evenimentul Zilei" prezinta mai multe fotografii de la evenimentul in care apare Gheorghe Muscalu.EVZa fost singura publicatie care a relatat atunci cine erau invitatii si cum s-a desfasurat nunta.

DW: Va castiga definitiv centralismul? Romania este totusi o tara mare, cu o mare diversitate locala, care a fost mereu dezminitita in ultimul secol si impiedicata sa se manifeste. Presedintele Traian Basescu a confirmat luni ca ar putea declansa un nou referendum pentru desfiintarea Senatului. Adversarii acestei reforme au toate motivele sa se teama, caci bicameralismul nu este bine argumentat nici in proiectul USL de revizuire a Constitutiei. Cu toate ca are multe aspecte pozitive, proiectul de revizuire nu reuseste sa arate prin ce difera Camera Deputatilor de Senat. Acesta este punctul cel mai slab. Daca guvernul ar fi reusit sa imparta tara pe regiuni, ar fi fost mai usor de argumentat de ce ar fi nevoie de Senat. Dar regionalizarea a esuat in 2013, asa cum esuase si in 2011 din cauza opacitatii fata de chestiunea maghiara. Guvernul nu a reusit pur si simplu sa explice ca regionalizarea este in folosul cetatenilor, scrieDeutsche Welle.

Laszlo Tokes: "Transilvania toata nu mai poate ramane o colonie a Bucurestiului. Trebuie sa continuam schimbarea inceputa in 1989". Eurodeputatul Laszlo Tokes a prezentat motivarea privind propunerea de retragere a Ordinului National "Steaua Romaniei", intocmita de Consiliul de Onoare si a anuntat ca a cerut Curtii de Apel Bucuresti anularea deciziei Consiliului de Onoare. "Citind expresiile trecute in motivare, avem sentimentul ca ne aflam intr-o camera de interogare a Securitatii, unde ofiteri specializati in minciuna si propaganda antimaghiara revarsa asupra noastra clisee invatate sau ca rasfoim dosare de odinioara ale securitatii, care mustesc de ideologie national-comunista", a afirmat Laszlo Tokes. In urma studierii motivarii, europarlamentarul reprezentat de avocatul sau s-a adresat Curtii de Apel Bucuresti, cerand cerut anularea deciziei Consiliului de Onoare, pe motiv de nelegalitate a alegerii membrilor forului, de conflict de interese in cazul unor membri, respectiv de incalcare dura a Legii Avocaturii, anuntaAdevarul.

Nastase intr-o "companie selecta". Ce alti politicieni europeni au mai fost condamnati pentru coruptie. Justitia europeana a inceput Noul An in forta, prin condamnarea la inchisoare a unui fost premier, Adrian Nastase si cu punerea sub acuzare a unui membru al Casei Regale a Spaniei, infanta Cristina. Decizia judecatorului Jose Castro de a o inculpa pe fiica regelui Juan Carlos pentru spalare de bani si alte infractiuni de natura fiscala a luat prin surprindere Palatul Zarzuela, resedinta membrilor familiei regale. Este pentru prima data cand un membru al Casei regale a Spaniei este vizat in mod direct de ancheta privind actele de coruptie ale lui Inaki Urdangarin, sotul Infantei Cristina, un fost campion olimpic suspectat ca a deturnat 2,5 milioane de euro din fonduri publice. Conform legislatiei spaniole, spalarea de bani se pedepseste cu inchisoare de pana la 6 ani si cu o amenda penala ce poate atinge de trei ori suma de bani care a fost "albita", informeazaRomania Libera.