Cum migreaza romanul din Obor in Anglia. Reporterii EVZ demonteaza minciuna presei londoneze: invazia autocarelor in Anglia e o mare intoxicare! Reporterii EVZ ii contrazic pe ziaristii britanici: invazia autocarelor in Londra este o mare intoxicare! n ciuda articolelor care anuntau ca autocare si avioane pline de romani vor invada Londra, reprezentantii firmelor de transport spun ca nu s-au imbogatit odata cu deschiderea granitelor. Majoritatea rezervarilor au fost facute pentru bilete dus-intors de romanii intorsi acasa de Sarbatori. Joi, 9 ianuarie, Autogara Obor. La mai bine de o saptamana de la deschiderea pietei muncii din Regat pentru romani si bulgari, in singurul autocar care transporta romani in Anglia, si acela cu "escala" la Radauti, s-a urcat un singur tanar care pleca la munca in strainatate. Un alt pasager cu destinatia Londra spune ca este doar vizitator si nu un viitor asistat social.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Manifestul unui profesor de tara dupa scandalul spagii din scoala de fite. Am vazut, in ultimele zile una dintre cele mai negre parti ale scolii romanesti. Este e notorietate cazul invatatoarei Dana Blandu, filmata de o mama in timp ce ii certa pe parinti pentru cadourile simbolice, de neacceptat, in opinia sa, intr-o "scoala de fite". Vineri, la pranz, invatatoarea Blandu a parasit sistemul: a fost demisa din functia pe care o ocupa la Scoala 10. In timp ce toata lumea vorbeste astazi despre "scolile de fite" din Capitala. In timp ce un dascal pleaca din scoala pe usa din dos, acoperit de rusine, un altul intra pe usa din fata, cu dragoste de copii, incredere in viitor si disponibilitatea de a face sacrifici. Este vorba de Mirela Miron, pe care ati cunoscut-o, in gandul, in urma cu o luna, drept corporatista care a renuntat la un job bine platit pentru a-i invata romana pe copiii de la Marisel. Cititi manifestul in gandul.ro.

Hidrocentrala lui Ceausescu din localitatea-fantoma Seaca, transformata in aquapark de Ponta. Ceausescu a vrut sa construiasca la Seaca, in Teleorman, o hidrocentrala in colaborare cu bulgarii. In urma cu 36 de ani aici s-au pus bazele unui oras populat cu 3000 de muncitori adusi din toata tara. Proiectul a fost abandonat dupa Revolutie si din oraselul in constructie s-a furat tot ce s-a putut. Guvernul Ponta a promis ca va relua lucrarile. Mai nou, s-a razgandit si vrea sa construiasca la Seaca un aquapark. Comuna Seaca pare sa aiba un nume predestinat. 1900 de suflete isi duc traiul aici, la limita subzistentei, majoritatea traind din munca pamantului. Viata localnicilor din Seaca a ramas blocata undeva intre visul lui Nicolae Ceausescu de a construi o hidrocentrala aici si dezinteresul celor care s-au perindat pe la guvernare dupa 89, informeaza Adevarul.

DW: Despre conditiile emanciparii politice. Declaratiile lui Frunda Gyorgy, politician inteligent, aflat astazi in echipa premierului Victor Ponta, atinge indirect o problema de maxima importanta. El a reprosat americanilor, in contextul avertismentelor formulate de ambasada SUA, ca se plaseaza pe pozitii de autoritate, ca aroga o superioritate care dauneaza unor bune raporturi politice si ca, la o privire atenta, nu sunt nici ei fara repros. Replica revoltata a lui Frunda Gyorgy atinge insa un punct nevralgic, trecut cel mai adesea sub tacere. In Romania, majoritatea covarsitoare a problemelor si disputelor au fost rezolvate prin recurs la autoritate. Au lipsit de cele mai multe ori acele foruri interne capabile sa emite criteriile judecatii morale si politice, ceea ce astazi, dupa ce Romania a devenit membra UE si NATO, se vadeste a fi o carenta dramatica, noteaza Deutsche Welle.

Corespondenta secreta a procurorilor DNA a ajuns pe mana lui Relu Fenechiu. Directorul Servicii Energetice Moldova, unitatea pagubita de Relu Fenechiu, i-a trimis liberalului toata corespondenta secreta avuta cu Directia Nationala Anticoruptie. Asa, fostul ministru a aflat intentiile anchetatorilor. Speriat ca ar putea ajunge la inchisoare, dupa ce Inalta Curte l-a condamnat la cinci ani, liderul penelist Relu Fenechiu a "violat" chiar si corespondeta procurorilor anticoruptie pentru a sti cum sa blocheze acuzatiile DNA. Mai exact, fostul ministru de la Transporturi a intrat in posesia corespondentei dintre societatea de stat Servicii Energetice Moldova SA, fosta Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE), si procurorii de la DNA, care il acuza de prejudicierea companiei publice cu sapte milioane de lei. Chiar Relu Fenechiu a oferit dovada ca a intrat in posesia corespondentei cand, la ultimul termen de judecata, a depus la dosar aceasta documentatie. Din scrisori reiese ca transformatoarele vandute de liberal nu sunt inutilizabile, ci chiar pot fi vandute, scrie EVZ.

DW: Victor si Victoria asupra statului de drept. E salutar ca sute de romani i-au scris lui John Kerry, felicitandu-l pentru trimiterea vice-sefei diplomatiei americane, Nuland, sa "discute cu oficiali de la Bucuresti despre intarirea statului de drept". Dar secretarul-adjunct al Departamentului de Stat american nu s-a putut intalni cu Victor Ponta. Premierul era prea ocupat. In ciuda sistematicei propagande si dezinformari difuzate ca portie zilnica de Racnetul Carpatilor de la televiziunea de partid, nu sunt putini nici romanii din tara edificati cu privire la adevarata natura a pericolelor planand asupra Romaniei pe care a sugerat ca ar vrea sa le abordeze la Bucuresti Victoria Nuland. Si asupra gafei politice imense pe care a reprezentat-o bruscarea ei de care Ponta. Romanii din vest nutresc si mai putine iluzii. Emigrantii care traiesc vreme indelungata in societatile deschise din Apus stiu bine, din proprie experienta, ce e o tiranie, un regim autorita, noteaza Deutsche Welle.

RISE Project: Noii sefi ai CSM si legaturile lor in lumea penalilor. Securisti, fosti activisti comunisti, politicieni, infractori condamnati si multe afaceri. Asa arata tabloul intereselor de tot felul care graviteaza in jurul noilor sefi ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Dupa Revolutie, generalul (r) Aron Bordea s-a adaptat imediat la capitalism, intrand in afaceri, chiar daca, anterior, a aparat contra-informativ sistemul comunist, timp de zeci de ani. Analizand firmele familiei Bordea, RISE Project a identificat doua SRL-uri care radiografiaza partial anturajul financiar al batranului securist.

Nababul PP-DD de la ocna. Seful Salinei Turda castiga 7.500 de euro/luna. Un important obiectiv turistic al Romaniei, Salina de la Turda, este capusat de Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu. Numai directorul primeste 6% din profit. In martie 2013, Vasile Nemes a fost numit director general al Salinei Turda, institutie cu care a semnat un contract de mandat in care se prevedea ca va primi 6% din venitul anual al complexului. Singurul merit al lui Nemes este faptul ca este tatal lui Lucian Nemes, fostul viceprimar PP-DD al orasului Turda si fost presedinte al PPDD Cluj. Ca sa poata ajunge director general la Salina Turda, Nemes a fost numit membru in Consiliul de Administratie. De altfel, trei dintre cei cinci membri ai CA sunt de la PPDD. Prin votul acestora, Vasile Nemes a fost numit director si i-au fost acordate drepturi financiare, informeaza EVZ.