Un comisar acuza! Marius But, comisarul "ejectat" de sistem, a recuperat la un control 4.5 milioane de euro. Desi a lucrat in dosare de mare grele, unde prejudiciile sunt de milioane de euro, fostul comisar de la Garda Financiara Cluj, Marius But continua sa locuiasca intr-un apartament dintr-un vechi bloc comunist. Nu si-a construit vile si nu a adunat averi asa cum au facut alti functionari importanti ai Statului Roman. In schimb a ajuns somer pentru ca si-a facut datoria. Marius But a fost comisar sef de divizie in cadrul Garzii Financiare Cluj pana la data de 1 noiembrie 2013, cand a fost dat afara pe motiv ca a fost respins la concurs. Cu aceeasi data, Garda Financiara a fost desfiintata, scrie EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum se schimba consultatiile la medicul de familie odata cu adoptarea noului pachet de baza de servicii medicale. Cea mai importanta decizie din sanatate este pe cale sa fie adoptata: pana pe 22 ianuarie, pachetul de baza de servicii medicale se afla in dezbatere publica. Acesta va fi implementat cel mai probabil, in luna martie a acestui an. Preventia si accentul pe tratamentul in ambulatoriu sunt principalele linii dupa care s-a croit pachetul de baza, astfel ca in primul ande implementare, intre 5 si 10 % dintre pacientii care merg in spital vor putea fi tratati in ambulatoriu, urmand ca procentul sa urce, in 2016, spre 30-40%, scrie Capital.

Lovitura imobiliara. MAE isi face, pe ascuns, un nou sediu potrivit cu "statutul de membru UE si NATO". Intr-o lipsa totala de transparenta, Ministerul Afacerilor Externe a demarat proiectul construirii unui nou sediu al institutiei linga Arcul de Triumf. Primul pas a fost incetarea dreptului de folosinta gratuita a terenului de pe soseaua Kiseleff 61 pentru Federatia Romana de Rugby si Comitetul Olimpic Roman si, prin urmare, darea acestuia in folosinta MAE. Al doilea pas, nefacut public, este demararea proiectarii noului sediu, scrie Romania libera.

Elevii de la Kiritescu, amenintati ca nu intra in Bac. Elevii de la Liceul Economic "Costin Kiritescu" din Capitala sustin ca profesorii si conducerea institutiei le-ar fi cerut sa nege acuzatiile aduse profesoarei filmate in timp ce le cerea bani pentru a motiva absentele, altfel nu vor intra la examenul de Bac din vara. Scandalul de la Liceul Economic "Costin Kiritescu", in care o profesoara de franceza este acuzata ca le cerea 15 lei pentru a trece cu vederea orice greseala, absenta sau tema nefacuta, ia amploare, scrie Adevarul.

Daily Fail. Gandul demonteaza o campanie antiromaneasca a Daily Mail, cel mai puternic tabloid britanic: 60% din articolul care anunta invazia romanilor este fals. "Sold out! Avioanele si autobuzele sunt pline de romani si bulgari care se indreapta catre Marea Britanie", spunea un titlu din tabloidul britanic Daily Mail, in 31 decembrie 2013, cu o zi inainte de mult-temuta ridicare a restrictiilor pentru muncitorii romani si bulgari. Dupa un an in care a fost portavocea campaniei mediatice antiimigrationiste, Daily Mail a incheiat 2013 cu acest articol care anunta inca o data "invazia". Mesajul lor de final de an a fost redistribuit de peste 58.000 de ori (peste 10.000 de redistribuiri doar in prima zi), a strans peste 1.700 de comentarii si a fost preluat in toata presa britanica si europeana, scrie Gandul.

EVZ dezvaluie unde s-a ascuns Baronul de Constanta de agentii DNA. Nicusor Constantinescu a incercat sa se ascunda de anchetatori. Pentru ca nu raspundea citatiilor, procurorul Andrei Bodean a emis un mandat de aducere la DNA. El sustine ca vroia sa plece din tara, din motive medicale. Potrivit unor surse judiciare, Constantinescu era intr-o forma fizica de invidiat pe 15 ianuarie, atunci cand a fost ridicat din sediul CJ cu mandat de aducere si dus la sediul DNA pentru a-i fi prezentate acuzatiile. El stia ca pe numele sau fusese emis un mandat de aducere, spun aceleasi surse. Pentru a fenta politistii, miercuri dimineata, el a parasit curtea casei sale ascuns sub bancheta din spate a autoturismului sau. Insa la sediul CJ, Constantinescu nu a mai putut ocoli oamenii legii, scrie EVZ.

DNA va incepe urmarirea penala a fostului sef al CNAS pentru un prejudiciu de 14 milioane de euro. DNA urmeaza sa inceapa urmarirea penala impotriva fostului sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta. Procurorii anticoruptie il cerceteaza pe Duta pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor statului. Expertizele DNA sustin ca in acest caz a fost constat un prejudiciu de 14 milioane de euro. Inspectia Judiciara arata ca a verificat la DNA modul in care sunt investigate plangerile formulate de guvern impotriva lui Lucian Duta, fostul sef al CNAS, dar si impotriva altor sefi de institutii publice care au activat in perioada guvernarii Boc. In cazul lui Duta, DNA a informat IJ ca intr-unul dintre dosarele in care Lucian Duta este cercetat, va incepe urmarirea penala, scrie Gandul.

Primul oras mare din tara care anunta ca nu eutanasiaza maidanezii. Autoritatile brasovene anunta ca nu vor lua masura eutanasierii cainilor fara stapan. "Eutanasierea este o solutie extrema, iar noi nici nu vrem sa discutam despre posibilitatea de a fi aplicata la Brasov. Atita timp cit la adapostul de la Stupini inca sint destule locuri libere, iar Asociatia "Milioane de Prieteni" ne sprijina in activitatea noastra, nu vom discuta despre eutanasiere", a declarat seful Serviciului pentru Gestionarea Animalelor, Flavius Barbulescu, citat de monitorulexpres.ro, transmite Yahoo! News.

Delfinul, submarinul inutil. Se implinesc 18 ani de cand unicul submarin romanesc a ramas fara baterii. Un monstru tacut de 70 metri lungime, sase guri de foc, trei torpile lansate pe minut, rachete si mine. Toate acestea combinate cu o viteza de 40 de kilometri pe ora sub apa si imposibilitatea de a fi detectat pe sonar. O arma teribila pe care Romania a platit 40 de milioane dolari, dar care a ajuns piesa de muzeu. Singurul submarin romanesc mai are putin si implineste doua decenii de inactivitate, scrie Romania libera.

DW: Parisul nu e totul. Criza a schimbat multe in Europa, chiar si politica de aliante a cancelarei Merkel. In loc sa se concentreze pe Paris, Merkel pune bazele unei complexe retele de relatii. Anul trecut, pe cand se serbau cu surle si trambite 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee, presedintele Germaniei, Joachim Gauck adresa doar cuvinte de lauda: "nu cunosc alte doua state care sa aiba o legatura atat de stransa si de durabila, la nivel personal si institutional", scrie Deutsche Welle.