Tragedia din Apuseni. Galeria eroilor care si-au riscat viata pe gratis. Doctorul care era in concediu cu plata in timpul misiunii. Cei patru medici si studenta care s-au aflat, luni, la bordul avionului trimis dupa organe la Oradea sunt voluntari in transplant si formeaza unul dintre cele mai bune echipaje specializate in prelevari. Chirurgul Sorin Ianceu face prelevari de fi cat si de rinichi "in timpul liber". In momentul tragediei, se afl a la un curs de perfectionare in Bucuresti si a participat voluntar la misiune Chirurgul Sorin Ianceu, 37 de ani, unul dintre doctorii care au vazut moartea cu ochii in urma accidentului aviatic, este printre pionierii activitatii de transplant la Spitalul din Oradea, incepute in 2008. La ora actuala, e singurul medic din tara, in afara de profesorul Irinel Popescu si echipa de la Fundeni, care poate preleva ficat de la donatori in moarte cerebrala si are la activ peste o suta de recoltari. Face totul din pasiune, nefiind remunerat pentru aceasta activitate, scrie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

Cosmarul din Apuseni: raniti in accident, ucisi de frig. O tragedie oribila s-a petrecut in Muntii Apuseni... Este vorba de medicii Radu Zamfir, Valentin Calu, Catalin Pivniceru si Sorin Ianceu. Alaturi de ei se afla o tanara de 23 de ani, Aurelia Ion, care era studenta la Facultatea de Medicina a Universitatii din Bucuresti, iar echipajul de zbor era format din pilotul Adrian Iovan si de copilotul Razvan Petrescu. In urma accidentului, pilotul Adrian Iovan si Aurelia Ion au decedat. Potrivit sefului Serviciului de Medicina Legala din Alba, Gheorghe Vieru, frigul s-a numarat printre cauzele celor doua decese. In cazul lui Adrian Iovan, este vorba de un soc traumatic, combinat cu un soc hipotermic, iar Aurelia Ion ar fi murit din cauza unui soc hipotermic combinat cu tulburari de respiratie. Familia acesteia din urma sustine ca a aflat vestea de la televizor si nu de la autoritati, cum ar fi fost normal, scrie Romania libera.

Povestile eroilor din Apuseni. Cum au reusit oamenii simpli sa doboare tot sistemul. O armata de sute de oameni a luat muntele la picior, luni dupa-amiaza, pana dupa miezul noptii, pentru a recupera victimele tragediei aviatice din padurea de pe Varful Pietreasa, aflat in judetul Alba, la limita cu Clujul. Cativa dintre ei au mobilizat voluntarii, au coordonat cautarile si i-au gasit pe morti si pe raniti inaintea echipelor oficiale. Peste trei sute de localnici, padurari din judetele Cluj, Bihor si Alba, dar si sportivi practicanti de off-road li s-au alaturat, luni dupa-amiaza pana tarziu in noapte, medicilor, salvamontisti si jandarmilor, care au intervenit la accidentul aviatic din Muntii Apuseni. Vestea ca cele sapte victime din echipa aflata intr-o actiune medicala aviatica nu pot fi gasite i-a unit pe voluntari, care au facut imposibilul: au traversat muntele si au ajuns la locul in care avionul pilotat de Adrian Iovan se izbise de pamant. Echipa formata ad-hoc, in satele din Alba si Cluj aflate la poalele Varfului Pietreasa, a fost cea care i-a gasit pe raniti (copilotul si patru medici), dar si pe cei doi morti: pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion, potrivit Adevarul.

Are dreptul premierul sa critice Justitia? Concluziile Inspectiei Judiciare privind declaratiile lui Victor Ponta continua sa provoace dispute. Are sau nu dreptul un om politic aflat in functiuni publice sa critice deciziile unor judecatori? Daca puterile in stat sunt cu adevarat separate, atunci critica formulata public nu poate influenta un judecator nici dupa, nici inainte de formularea unei sentinte. De aceea toate constitutiile democratice prevad inamovibilitatea judecatorilor. Intr-o societate in care judecatorul este cu adevarat o figura respectata si care se bucura de siguranta deplina a persoanei sale, critica nu poate avea efectele devastatoare care sunt anticipate in Romania. La limita, oricine poate gresi si istoria ne ofera destule exemple dramatice de erori judiciare. Cu toate acestea, in anumite imprejurari o critica, un comentariu oarecare sau o simpla indicatie poate cu adevarat sa influenteze Justitia, scrie Deutsche Welle.

Lese, Balas si Patzaichin, "inregimentati" in PC fara stirea lor. Partidul Conservator incearca sa se foloseasca de imaginea unor nume de nivel international precum fostii sportivi Iolanda Balas si Ivan Patzaichin si artistul Grigore Lese. Vineri, acestia au primit de la ministrul de Externe, Titus Corlatean, pasapoarte diplomatice ca Ambasadori ai Turismului, intr-un proiect de promovare a turismului romanesc initiat de ministrul PC Maria Grapini. Potrivit unui document intern de luni al Partidului Conservator, ce urma sa fie folosit de membrii PC in discursurile publice si care a intrat in posesia EVZ, Iolanda Balas, Grigore Lese si Ivan Patzaichin ar fi urmat sa fie prezentati ca "reprezentanti ai Partidului Conservator". "Ne bucura faptul ca 3 dintre acestia, Iolanda Balas, Grigore Lese si Ivan Patzaichin sunt reprezentanti ai Partidului Conservator si, impreuna cu ei, vom continua demersurile noastre de a promova corect imaginea Romaniei", se arata in documentul intrat in posesia EVZ.

Ministrul rus de externe: Conflictul din Ucraina este alimentat din strainatate. Situatia conflictuala din Ucraina, care traverseaza o profunda criza politica dupa ce guvernul a suspendat semnarea Acordului de Asociere la UE, preferand o apropiere de Rusia, ar fi alimentata din strainatate, a declarat marti ministrul rus de externe Serghei Lavrov, intr-o conferinta de bilant pe 2013 al ministerului pe care il conduce, informeaza Interfax. 'Cunoastem astfel de informatii cu privire la faptul ca aceasta (situatia) este alimentata in mare parte din strainatate', a spus Lavrov, potrivit caruia actiunile opozitiei de la Kiev incalca toate normele europene. 'Preluarea in forta a Primariei, a unor sedii guvernamentale, care au fost sub controlul unor persoane inarmate cateva saptamani - va imaginati daca acest lucru s-ar fi intamplat in oricare tara din Uniunea Europeana? E posibil asa ceva? Ei (europenii) nu ar fi permis niciodata astfel de lucruri', a insistat Lavrov, adaugand ca Moscova este ingrijorata de evolutiile recente din Ucraina, scrie Capital.ro

Cum chefuia procurorul-sef din Slobozia cu interlopii pe care ii proteja, pe muzica lui Adi Minune. Procurorul, urmarit penal de DNA, pentru coruptie. Prim-procurorul Cristian Hristescu de la Parcheul Tribunalului Ialomita a fost filmat, in 2010, la sarbatorirea zilei de nastere a liderului interlop Vivi Dinescu din Slobozia, petrecere la care a cantat manelistul Adi Minune. Procurorul are ochelari, iar la un moment dat ADI Minune se urca pe masa sa-i cante. Interlopul VIVI ii da 10 milioane de lei lui Adi Minune pentru a-i dedica melodia lui "Catalin procuroru'". Filmul a fost gasit la perchezitiile de anul trecut facute la domiciliul si biroul fostului sef DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, arestat atunci preventiv pentru coruptie. Interlopul Vivi ar fi specializat in camatarie si recuperari de datorii cu violenta si ar fi fost protejat de magistratii Hristescu si Cristudor ca si de seful serviciului de investigare a infractiunilor economice de la Politia Ialomita, Cornel Tache, toti acuzati de coruptie. DNA confirma, printr-un comunicat, dezvaluirile Romaniei Libere in legatura cu suspectarea sefului Parchetului Tribunalului Ialomita, Cristian Hristescu, de primirea unor materiale de constructii pentru vila sa din zona rezidentiala a municipiului Slobozia.