Blat politic peste tragedia din Apuseni, titreaza Romania Libera. Victor Ponta si Crin Antonescu au negociat si s-au inteles: nici un ministru nu pleaca. Premierul Victor Ponta nu s-a atins de ministrul de Interne, iar discutiile din USL au ocolit eventuala raspundere a ministrului Transporturilor.Romanii mor, ministrii rezista! Cand vor raspunde adevaratii vinovati?, se intreaba si EVZ.ro. Cristian Tudor Popescu, trage concluzia pentru Gandul: "Radu Stroe ori e un tampit, ori e o bestie, ori e si una, si alta". "Daca ne bazam pe demnitatea acestui specimen (sa isi dea demisia n.r.), o sa asteptam pana la Pastele Cailor. Radu Stroe ori e un tampit ori, e o bestie, ori e si una, si alta", a comentat Cristian Tudor Popescu la Gandul Live referitor la faptul ca ministrul de Interne nu a fost demis dupa tragedia aviatica de luni si ca acesta a declarat marti seara ca regreta ca accidentul aviatic din Apuseni s-a intamplat tocmai in mandatul sau.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Ce serviciu secret a orchestrat "Cazul Ioana Basescu- Gazprom"? Victor Ciutacu a dat o idee. Sistemul a inceput sa-si devoreze copilul", scrie Victor Ciutacu, referindu-se la serviciile secrete care il devoreaza pe Traian Basescu, la sfarsit de mandat prezidential. El pune pe seama oamenilor din servicii dezvaluirile despre implicarea Ioanei Basescu in cazul "Gazprom". "Degeaba se stropseste la Ionut Cristache si la altii. Au inceput ai lui sa-l vanda. (...) Stie foarte bine cum a ajuns si el la putere, ca beneficiar al informatiilor (despre celalalt) scurse pe piata, intre altele", este de parere Ciutacu. Deci, singurul serviciu special, condus de fostul sef al Diviziunii de Informatii de la "Doi si un sfert", generalul Niculae Plaiasu, este Oficiul de Spalare a Banilor. Acestei institutii, fiica presedintelui ii trimite regulat actele pe care le legalizeaza pentru tranzactii de peste 15.000 de euro, scrie EVZ.ro

Cine a fost Aura Ion, studenta cuminte si ambitioasa care a emotionat Romania. O tanara care a ales in urma cu cinci ani cariera de medic militar. "Dintotdeauna i-a placut medicina. A dorit sa ajute foarte multa lume si i s-a parut ca Academia militara de Medicina este cea mai potrivita alegere pentru ea", marturiseste fratele Aurei, Victor Alexandru. Asa ca s-a pregatit intens, povestesc profesorii si cunoscutii, in vreme ce colegii de facultate o descriu drept "interesanta si placuta". "O mana de om care nu trecea neobservata, reusind sa impresioneze de la prima intalnire". Pentru familie insa, Aura ramane "inteligenta, impunatoare si autoritara, dar in acelasi timp blanda si buna". Astfel o descrie fratele ei mai mic, in varsta de 17 ani, in vreme ce dascalii au vazut in ea "o studenta eminenta, devotata, care se afla alaturi de unii dintre cei mai buni medici din Romania", scrie gandul.

DW: Ispita statului deoparte. De ce n-or fi iesind romanii in strada sa-si apere statul de drept, s-a intrebat la Bucuresti, mai degraba retoric decat realmente uimita, Victoria Nuland. Romanii au motive sa-i multumeasca pentru o clarificare de mult necesara, dar si sa ceara ajutor suplimentar nu numai Occidentului, ci si propriilor intelectuali "neutri". Demonstrand ca nu e chiar foarte surprinsa, ca nu ignora unde se ascunde, in Romania contemporana, raul esential, alcatuit din alianta dintre extremism politic, clientelismul economic si mass media aservita, sefa adjuncta a Departamentului de Stat a dat raspuns ipoteticei dileme reliefand ca stie ca romanii sunt manipulati. In special prin presa. Pentru ca inaltul emisar al Statelor Unite n-a permis acreditarea la intalnirea ei cu ONG-urile si cu ziaristi decat a celor cu o impecabila carte de vizita democratica. Au fost excluse ONG-urile arondate, inclusiv cele, militant anti-basiste, subordonate concernului lui Felix, scrie Deutsche Welle.

Ultimul strigat al lui Fenechiu. Cum se pregateste lansarea unui nou baron de Iasi. Liderul liberal Relu Fenechiu incearca sa puna presiune pe magistratii de la Curtea Suprema cu cateva zile inainte de un nou termen in dosarul "Transformatorul". In culisele PNL Iasi se fac jocurile pentru alegerea succesorului lui Fenechiu la sefia filialei. In carti sunt doi "lupi tineri", cultivati in ultimii zece ani chiar de catre Relu Fenechiu. Unul dintre ei este Cristian Adomnitei (38 de ani), actualul presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Iasi. Al doilea posibil candidat cu sanse la conducerea PNL Iasi este Mugur Cozmanciuc (35 de ani). Deputatul este si vicepresedinte al PNL Iasi, scrie Adevarul.

DNA cere ani grei de inchisoare pentru Voiculescu. Dan Voiculescu risca pana la 12 ani de puscarie daca va fi gasit vinovat in faza de apel a procesului de coruptie privind privatizarea ICA. Politicianul mai este judecat intr-un alt dosar, pentru complicitate la santaj. Judecatorii au aratat ca Voiculescu i-a recompensat pe Mencinicopschi, Pantis si Sandu, cu excursii sau cu functii Procurorii anticoruptie sustin ca presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu (67 de ani), ar trebui pedepsit sever pentru privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). DNA a declarat apel impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti, prin care Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare. "Prin pluralitatea infractiunilor comise s-a produs o paguba materiala uriasa bugetului public", au explicat procurorii. In aceasta afacere imobiliara, statul a fost prejudiciat cu aproape 60 de milioane de euro, scrie EVZ.ro