Tragedia din Apuseni. Sateanul care a vazut avionul inainte de prabusire: "Motorul scotea zgomote ciudate, ca un huruit". Printre cele cateva sute de oameni care s-au mobilizat de buna voie sa caute avionul prabusit in Muntii Apuseni, in care se aflau cinci medici si doi piloti, s-au numarat, pe langa satenii din comuna Horea, judetul Alba, si cei din comunele Marisel, Maguri-Racatau sau Belis, din judetul Cluj. Unul dintre ei a si auzit avionul condus de Adrian Iovan, chiar inainte sa se prabuseasca. Din pacate, gestul lor exemplar nu a mai putut salva viata pilotului si a tinerei Aura Ion. Sute de oameni din patru comune s-au mobilizat, fara sa astepte ordin de la autoritati. Fara sa-i mobilizeze nimeni din conducerea judetului, localnicii din comunele apropiate locului accidentului aviatic au hotarat sa-i caute pe supravietuitori. EVZ a discutat cu trei dintre acestia:primarul, viceprimarul si un fost padurar, din comuna Marisel, judetul Cluj, localitate indicata, initial, ca loc al prabusirii.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Proiectul noii Constitutii, rediscutat. Ce amendamente urmeaza sa fie reformulate sau chiar eliminate. Unele din prevederile initiale din proiectul de revizuire a Constitutiei urmeaza sa fie rediscutate, amendate sau chiar eliminate in urma observatiilor Comisiei de la Venetia si Consiliului Legislativ, in unele cazuri fiind vorba despre elemente esentiale, potrivit unui document obtinut de Mediafax. In sedinta de luni a Comisiei de revizuire a Constitutiei ar urma sa fie analizate amendamentele care au reiesit din observatiile Comisiei de la Venetia si ale Consiliului Legislativ. Documentul de 120 de pagini, obtinut de Mediafax, cuprinde punctual modificarile la care membrii Comisiei de revizuire ar putea renunta ori care trebuie rediscutate. Unul dintre principalele amendamente priveste renuntarea la ideea definirii celor trei puteri in stat prin eliminarea sefului statului din puterea executiva.

DW: Un mic avans al unionismului. Ceea ce pentru romanii din dreapta Prutului este insesizabil ca aerul respirat, pentru basarabeni este ceva opac si palpabil, caci limba romana este un construct politic la formarea caruia nu au participat. Chiar daca in Romania acest fapt nu a trezit niciun ecou, el marcheaza intr-adevar un avans fie si timid al unionismului. La prima vedere recunoasterea limbii romane este un act redundant, un fel de a parafa o evidenta sau de a infiinta ceva care exista de mult. Tocmai de aceea la Bucuresti nimeni nu a tresarit si probabil ca nu a inteles nici de ce presedintele face caz de un act politic care se inscrie pur si simplu in datele "bunului simt", noteaza Deutsche Welle.

Momentul cheiei in care s-a aflat despre avionul prabusit. Stenograme: autoritatile au jucat o jumatate de ora telefonul fara fir inainte de a pleca in cautarea epavei. O jumatate de ora. Atat le-a luat autoritatilor, luni dupa-amiaza, sa inceapa efectiv cautarea epavei avionului pilotat de Adrian Iovan. Timp de 30 de minute, in lipsa antenei care ar fi putut transmite cu exactitate prin satelit locul in care s-a prabusit avionul, institutii-cheie s-au pierdut intr-un lung sir de telefoane si au sfarsit spre a pune comanda intregii operatiuni in mainile ISU Alba. Noi stenograme ale discutiilor dintre seful ISU "Crisana" si opreratorul turnului de control in ziua de 20 ianuarie indica cu exactitate momentul in care atat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, cat si turnul de control al ROMATSA au aflat despre avionul prabusit in Muntii Apuseni. Gandul a refacut, cu ajutorul celor implicati, filmul celor 30 de minute in care s-au dat telefoane si ordine, fara un plan concret, insa, de la care sa inceapa cautarea.

Republica lui Nicusor Constantinescu. Cum plecau banii publici catre firmele de casa ale Baronului de Constanta. Licitatiile publice organizate de catre Consiliul Judetean Constanta au mereu aceiasi castigatori. Una dintre firme este controlata chiar de un consilier local al PSD. De cand Consiliul Judetean Constanta a fost preluat de catre pesedistul Nicusor Constantinescu, aproape toate contractele din bani publici merg doar la anumite firme. Reamintim ca acesta este cercetat de DNA pentru abuz in serviciu, dupa ce ar fi dispus efectuarea ilegala a unor plati in valoare de 5 milioane de euro catre mai multe societati. EVZ a consultat site-urile de achizitii publice si va prezinta sase domenii, luate la intamplare, care au in permanenta aceiasi castigatori, la toate licitatiile organizate de catre "Republica lui Nicusor".

Cum poate fi demis Marcel Opris, seful STS. Se va repeta situatia din 2012? Premierul Victor Ponta vrea o reuniune rapida a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), pentru a cere demiterea directorului general al STS, Marcel Opris. In vara anului 2012, membrii CSAT au mai dezbatut o astfel de solicitare, dar generalul Opris si-a pastrat functia. Stiri pe aceeasi tema Radu Stroe a plecat. Ramona Manescu tace Radu Stroe a plecat. Ramona Manescu tace Premierul Victor Ponta considera ca Serviciului de Telecomunicatii Speciale este principalul vinovat pentru lentoarea cu care s-au miscat autoritatile in cazul accidentului aviatic din Apuseni. Drept urmare, Ponta va solicita o reuniune a CSAT, chiar saptamana viitoare, pentru a cere demiterea directorului STS, Marcel Opris, informeaza Adevarul.

DW: Scoala nu mai e demult gratuita. Difuzarea inregistrarii despre invatatoarea care pretindea bani pentru cadouri a provocat reactii rigide si disproportionate. Inspectoratul scolar a dispus ca in fiecare scoala sa fie infiintata o comisie care sa verifice implicarea profesorilor in colectele de bani de la parinti. In replica sindicatele profesorilor (FES "Spiru Haret") au explicat iritate ca banii care sunt stransi in fondul clasei sunt destinati unor lucruri fara de care scoala ar inceta sa functioneze: mobilier, reparatii, material didactic, pe care statul in cinismul sau refuza sa le furnizeze. Culpabilizati in bloc, profesorii ultragiati au cerut din nou guvernului 6% din PIB pentru Educatie. Integral in Deutsche Welle.