Afacerea "Deszapezirea": 100 de milioane de euro, spulberate de viscol. Firme apropiate de PSD, de vicepremierul Liviu Dragnea, sau ale drumarilor abonati la contracte cu statul sunt raspunzatoare de esecul deszapezirii. Societatile angajate de CNADNR incaseaza aproape o suta de milioane de euro, dar drumurile au fost blocate la sfarsitul saptamanii, scrie EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Autoritatile au trimis Armata in "razboi" cu Teroarea alba si Codul Rosu. Romania s-a aflat, pentru prima oara sub Cod Rosu pe timp de iarna, in trei judete. Codul Portocaliu a facut si el ravagii in 10 judete si in Capitala. Militarii au dus greul deszapezirii, tot in EVZ.

Copiii viscolului. Povestea gravidelor care au infruntat nametii. Cum au salvat medicii de la Fundeni o viata cu organe prelevate la Craiova si aduse prin nameti. Doua femei din judetul Calarasi au nascut, sambata noapte, la Maternitatea din Slobozia, dupa ce au fost scoase din nameti cu ajutorul echipajelor de salvare. Alte zeci de gravide din zonele afectate de viscol au fost transportate in weekend la spital, anunta Adevarul.

Unde ar putea ceda USL la revizuirea Constitutiei. Comisia de revizuire trebuia sa-si reia dezbaterile, dar a amanat pentru 3 februarie, pe motive de vreme. Sub presiunea criticilor Comisiei de la Venetia si a observatiilor venite din partea Consiliului Legislativ, reprezentantii USL sunt nevoiti sa faca un pas inapoi in privinta mai multor propuneri esentiale de modificare. Totusi, unele texte considerate sensibile ar putea ramane, iar altele nu vor primi clarificarile sugerate de expertii europeni, noteaza Romania Libera.

Mutare : de la spitalul public la policlinica privata. Anul acesta, sistemul sanitar public se infrateste mai mult ca oricand cu cel privat, iar sume importante de bani ar putea fi redirectionate de la spitalele publice catre un segment pe care operatorii privati il domina de ani buni: unitatile ambulatorii. De ani buni, internarile nejustificate in spital sunt semnalate ca fiind principala sursa prin care sistemul sanitar pierde sume importante de bani. Mai exact, vorbim de fabuloasa suma de un miliard de lei, pierduta in 2012 pentru ca un milion de pacienti au fost internati pentru simple investigatii medicale, si nu pentru tratamente efective. Integral in Capital.

Pacea, democratia si iluziile occidentale. Exista vreo sansa de rezolvare a marilor conflicte actuale? Da, insa numai daca vestul se dezmeticeste... Pot fi solutionate marile litigii regionale si globale intr-o maniera care sa respecte drepturile fundamentale ale sirienilor, ucrainenilor, turcilor, ca si cele ale central si est-europenilor amenintati, din cauza guvernantilor lor, sa cada prada unor noi autocratii? In ciuda unui scepticism extins, a neputintei manifestate in multiple instante de Organizatia Natiunilor Unite, asemenea rezolvari n-ar fi deziderate cu totul utopice, daca litigiile existente ar incepe sa fie in fine abordate realist, din perspectiva cauzelor autentice ale variilor crize. Un comentariu Deutsche Welle.

Reconstituirea. Cum au trait luni premierul Ponta si presedintele Basescu momentul prabusirii avionului in Apuseni. Vestea aterizarii fortate a unui avion cu medici intr-o padure din Apuseni a ajuns in ziua de 20 ianuarie 2014 la primii oameni din stat, Traian Basescu si Victor Ponta, in cateva minute dupa producerea accidentului. Dincolo de filmul operatiunii de cautare si salvare, catalogata ulterior oficial drept "un esec", Ponta si Basescu si-au continuat in ziua respectiva programul stabilit anterior, cerand informari periodice, scrie Gandul.