Guvernul nu a anulat cadourile pentru infractori din Codurile penale. Executivul a ramas surd si orb la cererile procurorilor DNA si DIICOT, dar si la ale judecatorilor Instantei Supreme de a modifica prevederile care pot arunca in aer Justitia romaneasca. De luni de zile Guvernul Romaniei, prin Ministerul Justitiei, a fost sesizat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie si cei ai DIICOT, dar si de judecatorii Instantei Supreme, pentru a modifica prin Ordonanta de Urgenta acele prevederi din noile Coduri penale care sunt efectiv cadouri pentru infractori. Acestea sunt prevazute a intra in vigoare la 1 februarie 2014. "Daca textele intra in vigoare chiar si o singura zi, dezastrele produse in sistemul de justitie penala vor fi ireparabile, anulanduse practic munca unui intreg sistem judiciar", a avertizat expertul anticoruptie Laura Stefan, de la Expertforum, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum se pregatesc de viscol zonele care n-au iesit de sub nameti de la precedenta urgie. Meteorologii anunta inca doua zile de viscol. Buzoienii, aflati si ei pe lista inspaimantatorului cod portocaliu, au deja zapada cat casa. Oamenii si-au pregatit camarile si fortele pentru a traversa un nou iad alb. In satele din Buzau, localnicii nici nu si-au tras bine sufletul dupa ultimul viscol ca se pregatesc deja pentru o noua urgie, care se va intinde pe durata a cel putin doua zile. Ninsoarea din weekend a lasat in urma zapada pana la streasina, iar oamenii si-au facut tuneluri ca sa ajunga la animale. Marti, sleiti de puteri, au iesit sa isi faca provizii de hrana, pentru ca nu se stie cate zile de izolare vor veni. In Movilita, catun al comunei Sageata, pierdut in campia Baraganului, locuiesc 20 de familii. Obisnuiesc sa-si imparta si bunele si relele. Izolati de patru zile, oamenii s-au ajutat intre ei, cei mai tineri fiind mai tot timpul in preajma varstnicilor. Stiu ca utilajele vor ajunge cu greu la ei si nu au avut de ales, anuntaAdevarul.

Ziua in care politicienii nu vor mai pica pe interceptari. Ministerul Justitiei are astazi termen-limita pentru dezamorsarea bombelor din noul Cod penal. Cu trei zile inainte de intrarea in vigoare, prevederea din noul Cod de procedura penala care poate ingropa dosarele de coruptie, dar care creeaza vulnerabilitati chiar si in sistemul de siguranta nationala nu a fost modificata, in ciuda semnalelor trase de magistrati, precum si de Comisia Europeana. Este vorba de textul de lege in care se spune ca interceptarile pot fi utilizate doar in faza de urmarire penala, ceea ce inseamna mai exact ca persoana vizata este pusa in garda din start. "Practic, noi trebuie sa il chemam imediat pe cel cercetat si sa ii prezentam invinuirile. Va dati seama ca, ulterior, interceptarea devine inutila", a declarat recent sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, pentruGandul.

Cum a ajuns Armata sa tina loc de Companie de Drumuri. Firmele platite de catre CNADNR pentru curatarea de iarna a drumurilor nationale au lasat greul operatiunii pe umerii Armatei. Firmele detin doar pe hartie utilajele cu care castiga licitatiile si incaseaza degeaba de la stat in aceasta iarna zeci de milioane de euro. In pofida faptului ca operatiunile de deszapezire sunt platite foarte bine in Romania, chiar comparativ cu tari ce au un regim termic dur, precum Finlanda sau Islanda, greul operatiunilor de curatare a drumurilor nationale, a celor judetene si chiar a autostrazilor a revenit zilele trecute unitatilor armatei. Ieri, in judetele Buzau, Braila, Vrancea si Ialomita cateva sute de militari din divizii de geniu, infanterie, aviatie sau operatiuni speciale, dotati cu utilaje de putere, au degajat de zapada locuintele izolate si drumurile de acces, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Apararii Nationale, scrieRomania Libera.

DW: Romania si "patronii atelierelor". Ministrul afacerilor externe al Regatului Tarilor de Jos, Frans Timmermans, s-a aflat luni la Bucuresti, la invitatia omologului sau Titus Corlatean. Pe agenda discutiilor s-au aflat si subiectele care ii preocupa in mod special pe romani: Schengen, MCV, libera circulatie a lucratorilor. A fost poate mai clar ca niciodata decalajul de perspectiva dintre cele doua tari: Romania considera ca libera circulatie a muncitorilor este extrem de importanta si este preocupata sa nu apara tratamente discriminatorii in tarile de destinatie, in timp ce Olanda se intereseaza de noi oportunitati de afaceri si de siguranta capitalurilor investite, anuntaDeutsche Welle.

Generozitatea dubioasa a lui Robert Negoita. Studiul anveloparii blocurilor costa aproape dublu in sectorul 3: 10 milioane de euro. O firma infiintata in urma cu cinci luni a castigat un contract de 48 de milioane de lei cu sectorul 3. Partenera acestei societati a prestat aceleasi servicii pentru Primaria sectorului 6, dar cu 80% mai ieftin. Primaria sectorului 3 a atribuit, pe 22 noiembrie anul trecut, un supercontract in valoare de 48.748.433 de lei, fara TVA, catre doua firme. Contra acestei sume, societatile Concrete & Design Solutions si Hachiko Design din Bucuresti trebuie sa presteze "servicii de arhitectura si servicii conexe necesare pentru realizarea proiectelor de reabilitare termica a blocurilor din sectorul 3", informeazaEVZ.

O noapte in tabara revolutionarilor din Cernauti. Ce vor, cu adevarat, romanii si ucrainenii. Un jurnalist "Adevarul" a trait o zi si o noapte in tabara protestatarilor care, de vineri, au inceput revolutia anti-Ianukovici, la Cernauti. Batele, centrul de comanda din sediul ocupat al Administratiei Regionale, redactia improvizata, punctul de prim-ajutor, zidul din saci de gheata si altarul asteapta parca, dintr-o clipa in alta, marea batalie pentru independenta. 40 de kilometri de granita cu Romania. La Cernauti a inceput revolutia. Au trecut putine zile de la vinerea neagra, de 24 ianuarie, in care sediul Administratiei Regionale de Stat a fost ocupat de protestatari, dupa o adevarata batalie cu fortele de ordine. Pornesc la drum spre capitala fostei provincii Bucovina, cu gandul la valul de stiri despre jurnalisti agresati, despre oameni batuti sau ucisi, in ultimele doua luni, de structurile de aparare controlate de stat. Suspicios, un grainicer, ajutat de un mai tanar coleg, ma chestioneaza un sfert de ora, pe ceas, despre "scopul si durata vizitei". Reusesc cu greu sa ii conving ca sunt turist. Dar primesc stampila si urc in acelasi autobuz harbuit. Integral inAdevarul.