Satul Lisa din comuna Schitu, judetul Olt, aflat la trei kilometri de DJ 546A si la 22 km de Slatina, este izolat de nameti inalti de peste doi metri de mai bine de o saptamana de cand iarna a revenit in forta. Cei aproape o mie de localnici de aici asteapta sa fie deszapeziti din 25 ianuarie, cand viscolul si caderile de zapada au plasat judetul sub codul portocaliu. De atunci, nimeni nu s-a mai interesat de soarta localnicilor, potrivit Adevarul.

Cele aproape 300 de familii au ajuns in pragul deznadejdii din cauza indiferentei autoritatilor locale si judetene. In fapt, primarul localitatii, Cornel Ionescu, are telefonul inchis de mai multe zile si este de negasit de catre localnici ¬ dar nu numai, iar prefectul judetului spune ca nu stia ca in teritoriu mai exista vreo localitate izolata de zapada. Sambata, acesta a discutat cu reprezentantii uneia dintre firmele de deszapezire, care i-au promis ca vor interveni ¬ferm¬ in zona. Promisiunea s-a dovedit, ulterior, una de circumstanta.

"Am incercat sa iau legatura cu primarul acestei comune (Schitu, n.a.), dar nu am reusit sa vorbesc cu el, acesta avand telefonul inchis. Am discutat insa cu viceprimarul si, cand l-am intrebat de ce nu a comunicat ca au acolo un sat izolat, mi-a spus ca ei (autoritatile locale din Schitu, n.a.) au considerat ca se pot descurca si singuri !? Oricum, eu am luat legatura cu una dintre firmele de deszapezire, ai carei reprezentanti mi-au promis ca vor actiona in zona cu pricina", a declarat prefectul Catalin Rotea.

Din declaratiile localnicilor, la fata locului ar fi fost vazut un utilaj de deszapezire in cursul zilei de sambata, dar ca acesta a facut doar o treaba de mantuiala, in ciuda promisiunii facute reprezentantului Guvernului in judet. Mai exact, potrivit declaratiilor localnicilor, utilajul care, chipurile, "ar fi actionat" pentru deszapezirea drumului de trei kilometri in camp deschis ce face legatura intre "civilizatia" reprezentata de DJ 546A si satul cu pricina, s-a oprit dupa numai cateva zeci de metri. Iar aceasta nu este tot.

"Suntem si acuma izolati, nicio masina nu poate ajunge la noi!..."

"Am vazut ceva activitate la sosea, ca fiind drumul in camp deschis se poate vedea din sat ca e totul alb de jur-imprejur, dar cine a fost acolo si-a batut joc, sa stiti. Cativa sateni care au fost la Slatina sambata au spus ca a fost o vola veche, dar ca aceasta a luat doar zapada de la o jumatate de metru in sus, restul a lasat tot acolo. Suntem si acuma izolati, nicio masina nu poate ajunge la noi, iar aceia din sat care au treaba la Slatina - ca sunt multi care lucreaza in oras si fac naveta zilnic - trebuie sa mearga tot pe jos pana la sosea cei trei kilometri de drum intins, cat este din sat si pana la drumul judetean (DJ 546A, n.a.). Am dat telefoane peste tot: si la 112, si la pompieri si nici nu mai stim pe unde, toti ne-au promis ca ne ajuta, dar nimeni n-a venit aci. Pe cei de la oras nu ii intereseaza de noi, nici nu stiu ca existam!", a spus unul dintre satenii din Lisa, contactat telefonic.

Intre timp, duminica, prefectul judetului a recunoscut ca interventia autoritatilor locale a lasat de dorit si ca localnicii din Lisa vor fi deszapeziti in cursul zilei de luni. "Avand in vedere ca autoritatile locale ale comunei Schitu nu au raportat catre Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Olt sau catre ISU Olt situatia satului Lisa, m-am deplasat personal pentru a constata starea drumurilor comunei Schitu la fata locului si am ajuns la concluzia ca interventia autoritatilor locale nu a fost suficienta. Am solicitat sprijin din partea autoritatilor judetene, care vor interveni in aceasta situatie, chiar daca este vorba de un drum comunal, si estimam ca, maine (luni ¬ 3 februarie, n.a.), acest drum va fi circulabil. Dupa rezolvarea acestei situatii, vom analiza modul de interventie al autoritatilor locale si vom evalua daca se impune sanctionarea lor", a mai afirmat prefectul Rotea.

Pana la acest moment, doar intamplarea a facut ca nimeni din satul cu pricina sa nu aiba nevoie de ajutorul unei ambulante. Localnicii spun ca s-au saturat sa mai astepte ajutor de la autoritati si mai spera doar ca vremea sa se incalzeasca cat mai repede, aceasta fiind singura, in opinia lor, care ii mai poate scapa din bratele nametilor. Dealtfel, cele aproximativ o mie de suflete din satul Lisa aproape ca s-au obisnuit sa traiasca izolati iarna deoarece acest lucru se repeta de fiecare data in acest anotimp din cauza drumului de trei kilometri neasfaltat ce ii leaga de civilizatie - DJ 546A.