RISE Project face un profil detaliat al firmei Ro Naturstein, cea care, in ultimii zece ani, a cumparat peste 50 de imobile in Capitala, printre care si hotelul Concordia, in care s-a hotarat unirea Principatelor Romane, la 24 ianuarie 1859.

Recent, RISE a dezvaluit harta imobilelor detinute de Ro Naturstein (AICI), pretul cu care au fost cumparate si felul in care sunt, azi, exploatate.

Cititi, mai jos, care sunt relatiile de afaceri din spatele acestui urias patrimoniu de cladiri si terenuri.

"O jumatate din Novara"

Firma italo-romana care detine in Bucuresti un arhipeleag imobiliar de 250 de milioane de euro este patronata de grupul Montipo, activ pe piata constructiilor din anii 1960, si de Grigore Miu, un roman cu parteneri de afaceri incarcerati pentru fapte de coruptie.

Familia Montipo - detinatoarea Montipo Trading, compania italiana care controleaza 80 la suta din Ro Naturstein - este printre cele mai influente din Piemont.

Un articol din "La Stampa" - cotidian torinez al corporatiei Fiat - noteaza ca "intemeietorul familiei", Gianfranco Montipo (72 de ani), si fratele sau Francesco Montipo (66 de ani) au fost presedintii clubului de fotbal Novara Calcio, la mijocul anilor 1990. Acelasi articol spune ca familia Montipo a construit "o jumatate din Novara", orasul in care isi are cartierul general.

Afacerile rezidentiale ale grupului Montipo au trecut de mult de zidurile localitatii de resedinta. Firma are operatiuni in alte cateva localitati italiene: Milano, Bolzano, Bergamo, Galliate, dar si in Budapesta.

Bucuresti, centrul operatiunilor imobiliare

La putin timp dupa ce l-a intalnit pe afaceristul Grigore Miu si a inceput sa expatrieze zeci de milioane de euro in conturile firmei Ro Naturstein, prin intermediul Montipo Trading, ¬intemeietorul familiei¬, Gianfranco, a infiintat in Oradea, in aprilie 2004, o alta firma specializata in dezvoltari imobiliare: Gidue SRL. In prezent, activitatea acesteia e intrerupta.

Interesant e ca banii pe care Gianfranco Montipo i-a pompat in imobiliarele din Bucuresti, prin intermediul firmei Montipo Trading (Novara), depasesc, cel putin la nivelul inregistrarilor contabile, capitalul pe care compania l-a lasat acasa. Daca activele Ro Naturstein erau evaluate, in 2011, la 250 de milioane de euro, in acelasi an, activele Montipo Trading nu depaseau 188 de milioane de euro.

Toate celelalte subsidiare ale firmei din Novara au activitati restranse, mult sub nivelul celor desfasurate in Bucuresti.

O alta firma proeminenta a familiei Montipo este antrepriza Montipo Construzioni Generali, al carei pachet majoritar, 75 la suta, este detinut, de asemenea, de Gianfranco. Prin intermediul ei, numeroasa familie Montipo detine participatii in alte societati comerciale, inclusiv in cea care administreaza complexul Sporting Village Novara.

Reprezentantii grupului Montipo nu au raspuns la intrebarile pe care RISE Project li le-a adresat, referitor la operatiunile desfasurate in Romania.

Citeste in intregime si comenteaza pe RISEproject.ro.

Citeste si primul episod: RISE Project: Cei care au cumparat Bucurestiul