Ministrul Pricopie renunta la un post la Bruxelles fiindca nu si-a impus "pila". Interesul obscur al ministrului Educatiei Remus Pricopie a privat Romania de un post de expert in educatie pe langa Comisia Europeana (CE). In iulie 2013, Comisia a scos la concurs mai multe posturi de experti nationali, care urmeaza sa implementeze programul "Educatie si formare 2020" (ET 20), noul cadru strategic pentru cooperarea europeana in domeniul educatiei si formarii profesionale. In septembrie, Margareta Ivan, director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Calificari, din Ministerul Educatiei, si-a depus candidatura pentru unul dintre posturi. Dosarul a cuprins, pe langa CV-ul care sa demonstreze experienta si expertiza in domeniul educatiei si formarii profesionale, si o scrisoare de sprijin a Ministerului Educatiei Nationale, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

O familie a atras mai multe fonduri europene pe cercetare decat intreaga Romanie in sapte ani. In timp ce tara noastra nu a reusit in ultimii sapte ani sa atraga nici un euro din fondurile europene destinate cercetarii, caz unic in UE, exista romani care activeaza la universitati occidentale si care au obtinut finantari importante tot din bugetul Uniunii Europene. Este si cazul a doi tineri, sot si sotie, care activeaza in Franta si au obtinut fonduri europene de doua milioane de euro. Dupa cum scriam si in numarul de ieri, Consiliul European al Cercetarii (European Research Council - ERC) reprezinta o ramura a celui de-al saptelea program cadru pentru cercetare (FP7). A avut un buget de aproape 10 miliarde euro care a fost asigurat de Comisia Europeana. Acest buget impresionant al ERC a fost oferit exclusiv pentru finantarea unor burse de cercetare acordate oamenilor de stiinta din Europa. Singurul criteriu de selectie pentru finantare a fost calitatea exceptionala a proiectelor de cercetare, anuntaRomania Libera.

Acuzatii grave la Bruxelles: Localizarea apelurilor la 112, o problema in toata Europa. Accidentul aviatic din Apuseni a redeschis cutia Pandorei la Bruxelles, unde EENA 112 acuza Comisia Europeana de obstructionare a posibilitatilor de salvare, prin incapacitatea de a obliga statele membre sa permita localizarea imediata si automata in cazul apelurilor de urgenta. Scrisoarea deschisa a operatoarei 112 din Romania care a preluat apelurile in cazul accidentului aviatic din Apuseni a readus in discutia autoritatilor de la Bruxelles dificultatile pe care le intampina serviciile de urgenta, din cauza lipsei datelor de localizare, si, implicit, dramele care se nasc din acesta problema. In exclusivitate pentru ziarul Adevarul, Tony O'Brien, director adjunct al EENA, a raspuns intrebarilor corespondentului de la Bruxelles, Cristian Unteanu, referitoare la obstacolele care distrug vieti. Integral inAdevarul.

Topul angajatilor care s-ar califica la electoRATA lui Ponta: "Multi fac credite pentru a iesi din iarna, ca pensionarii". Salariatii din invatamant, sanatate si asistenta sociala, dar si cei care lucreaza in domeniul activitatilor culturale vor putea beneficia de electoRATA lui Ponta, respectiv injumatatirea ratelor la credit pentru cei care au un salariu de pana la 1.600 de lei. Acestia castiga, in medie, un salariu sub cel mediu pe economie, care a ajuns in decembrie la 1.760 de lei, potrivit celor mai recente date INS. De exemplu, numarul profesorilor si invatatorilor care au credite este estimat la cateva zeci de mii de persoane in toata tara. "Multi fac credite pentru a iesi din iarna, precum pensionarii", a declarat pentru gandul Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Unii bugetari deja s-au interesat la banci de posibila injumatatire a ratei. "Avem persoane care au mers la banci sa se intereseze (de injumatatirea ratei n.n.). De la ghiseu li s-a spus ca implica o gramada de documente. Deocamdata nu au primit instructiuni clare", a spus pentruGandulLiviu Toader, prim-vicepresedintele Sindicatului Nationala al Functionarilor Publici.

DW: Valorile europene si votul elvetian. Elvetienii au optat prin referendum pentru restrangerea libertatii de circulatie. Parte din Europa profereaza blesteme la adresa acestei mostre de xenofobie. Dar si elitele ei ar trebui sa deretice in propria ograda. In majoritatea lor, elvetienii au votat, prin referendum, in favoarea ingradirii libertatii circulatiei. Buna parte din Europa se arata consternata. Or, elitele pro-europene ar face bine sa-si detecteze si sa-si elimine si neajunsurile proprii. Decizia majoritatii elvetienilor i-a inflamat, pe drept cuvant, pe multi in Europa. Elitele unioniste ale Batranului Continent o considera, nu intamplator, primitiva, reactionara si gregar-nationalista. Furia lor e de inteles. Adoptata in baza campaniei unui partid populist si in temeiul unor lozinci in mare masura demagogice, hotararea izolationista cu pricina ii angajeaza nu doar pe cetatenii Confederatiei, ci afecteaza direct si indirect si sute de milioane de alte persoane de pe Batranul Continent, anuntaDeutsche Welle.

Factura de jumatate de miliard de euro. "Baietii destepti" vor goli vistieria pana se vor sadi parazapezi. Blocarea drumurile nationale si a autostrazilor in singura saptamana de iarna cu ninsoare, 25 ianuarie - 1 februarie, a produs pierderi de o jumatate de miliard de euro, din care 120 de milioane pentru deszapezire. Ilie Musat, specialist silvicultor, considera ca o parte din acesti bani sunt risipiti fara rost prin contracte cu asa-zisii "baieti destepti", in conditiile in care drumurile din Romania ar putea fi aparate de troienele de ninsoare prin plantarea unor parazapezi din arbusti, cum ar fi salcia energetica. Metoda este mai ieftina si este deja testata, fiind utilizata cu succes in Suedia. Pana atunci, autoritatile asista cum economia este privata de o jumatate de miliard de euro in urma deszapezirilor costisitoare si ratate. In aceasta factura intra mai intai cele 100 de milioane de euro platite drumarilor de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), cele trei milioane de euro date pe fuga in timpul Codului Rosu si cele peste 20 milioane de euro cheltuite de primarii si consilii judetene, informeazaEVZ.

Ministrul Culturii se lauda cu o carte scrisa de altii. Gigel Stirbu si-a trecut in CV-ul publicat pe site-ul Camerei Deputatilor o carte despre viata religioasa din Romania care a mai aparut in doua editii mai vechi sub coordonarea altor persoane. Continutul celor trei editii este aproape identic. RL a dezvaluit recent ca si teza de doctorat a ministrului prezinta "semne de incorectitudine stiintifica". In anul 1999, Secretariatul de Stat pentru Culte a publicat, cu prilejul vizitei ecumenice in Romania a Papei Ioan Paul al II-lea, un studiu documentar intitulat "Viata religioasa in Romania". Lucrarea a aparut sub coordonarea secretarului de stat de atunci, Gheorghe Anghelescu, la Editura Paideia si isi propunea o prezentare a tuturor cultelor religioase care se gasesc in Romania, un bilant al lacasurilor de cult si o anexa cu toate prevederile legale referitoare la viata religioasa din tara noastra. Cartea s-a dorit a fi un instrument de lucru al "diferitelor institutii ale statului, ambasadelor, cultelor religioase, studentilor si elevilor teologi", scrieRomania Libera.