Dovada spagii in vama. Politist de frontiera, prins cu averea camuflata. Inca un politist de frontiera condamnat in dosarul "Lotul Moravita 1" a ajuns in atentia Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI). Agentul Iulian Colf, din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPT)Timis, Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Moravita, nu isi poate justifica intreaga "agoniseala" pe care a incercat sa o camufleze in declaratiile de avere din ultimii patru ani. Saptamana aceasta, ANI l-a anuntat oficial pe Colf ca ii verifica averea. Concret, inspectorii de integritate au constatat "existenta unei diferente nejustificate, in cuantum de 197.466,23 de lei (aproximativ 44.374,4 de euro)", intre averea dobandita si veniturile realizate de catre Iulian Colf. Suma rezulta din declaratiile de avere depuse de Colf la inceputul carierei lui de agent la Frontiera, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Ce a facut Decebal Traian Remes in inchisoare: jurnalist, regizor, poet. Fostul ministru al Agriculturii si Finantelor Decebal Traian Remes a fost eliberat marti, dupa ce a petrecut un an dupa gratii. Politicianul si-a povestit toata activitatea din Penitenciarul Baia Mare, pe larg, in fata magistratilor maramureseni Decebal Traian Remes (64 de ani) arata complet schimbat marti, la iesirea din Penitenciarul Baia Mare. Fostul ministru i-a uimit pe jurnalisti cu un look boem: sapca, plete, barba. Ba chiar multi dintre reprezentantii presei au fost la un pas de a rata iesirea din inchisoare a lui Remes. Dincolo de infatisare, politicianul nu a vrut sa faca declaratii legate de viata sa de dupa gratii, dar, anterior, povestise pe larg magistratilor maramureseni toate activitatile prestate in ultimul an, de la munca fizica la cea intelectuala. Astfel, Remes a spus ca a inceput cu munca de jos, lucru care nu l-a deranjat: igienizarea unui sector intreg al penitenciarului, anuntaAdevarul.

Testamentul maresalului Ion Antonescu: "Las sotiei mele care s-a devotat atata si a muncit ca o martira..." "Romania libera" a intrat in posesia testamentului redactat de maresalul Ion Antonescu in 23 august 1944, dupa arestarea sa in Palatul Regal. Maresalul Ion Antonescu ramane una dintre cele mai controversate figuri ale istoriei recente a romanilor. El este socotit drept responsabil pentru Holocaustul comis pe teritoriul Romaniei, precum si pentru actele abominabile comise de administratia romaneasca de razboi in Transnistria, unde au fost infiintate lagare de exterminare in care au pierit oameni care nu aveau alta vina decat aceea de a fi romi sau evrei. Tot de numele sau se leaga sangeroasa represiune de la Odessa, organizata impotriva comunistilor si evreilor, dupa atentatul organizat de bolsevici, caruia i-au cazut victime ofiterii romani din comandamentul trupelor Armatei Regale Romane instalat in portul de la Marea Neagra, dupa cucerirea acestuia din mainile sovieticilor. Integral inRomania Libera.

DW: Hidra din sanul democratiei. Cine face legile? Cine sunt cei care decid in chestiunile cele mai delicate? E o intrebare doar aparent banala si care merita toata atentia. Una din marile erori de perceptie este ca democratia se traieste mai ales in timpul si in preajma alegerilor si ca ea consta in mobilizarea unui mare numar de oameni la urne. In realitate alegerile prin ele insele nu sunt in toate cazurile relevante, asa cum am putut prea bine constata. Mult mai importanta este atentia acordata actului de guvernare si procesului legislativ, care tind mereu sa evite judecata critica a publicului, scrieDeutsche Welle.

Topul universitatilor campioane la plagiat. E mai usor sa gasesti acul in carul cu fan decat o universitate romaneasca fara dascali plagiatori si corupti. In mod surprinzatori, printre insitutitiile de invatamant superior acuzate ca tin in brate dascali plagiatori sau ca incurajeaza nepotismul se numara Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" (UMF) din Bucuresti si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), doua dintre cele mai "vanate" de catre studenti, anuntaEVZ.

Stalin: Ungaria trebuie pedepsita. Transilvania trebuie data Romaniei. Un loc important in elaborarea politicii sovietice fata de Romania l-a ocupat problema Transilvaniei. Insemnatatea acordata de Moscova rezolvarii litigiului teritorial romano-ungar se explica prin faptul ca problema Transilvaniei a fost perceputa de conducerea sovietica nu numai din unghiul de vedere al raporturilor sovieto-romane si sovieto-ungare, ci si ca un mijloc de consolidare a influentei sovietice in Europa de Sud-Est. Fara a intra in toate detaliile evolutiei atitudinii sovietice in problema Transilvaniei este de mentionat ca, in intrevederea din 23 iunie 1941 dintre Molotov si ministrul Ungariei la Moscova, Kristoffy, seful diplomatiei sovietice a declarat ca "Uniunea Sovietica nu are nici un fel de probleme litigioase in relatia cu Ungaria si nu are nici un fel de pretentii fata de Ungaria. Uniunea Sovietica nu are obiectii in legatura cu extinderea teritoriului Ungariei pe seama Romaniei", informeazaAdevarul.

Magistratii, imuni la contraofensiva politicienilor. Mogulul Gruia Stoica a fost trimis in judecata in doar doua saptamani de la retinerea sa. Pe langa viteza cu care s-a miscat in cazul Gruia Stoica, DNA a deschis, dupa 1 februarie, si alte anchete rasunatoare. Ele vizeaza mai multi baroni locali care pareau pana acum imuni la problemele penale. Omul de afaceri Gruia Stoica si avocatul Doru Catalin Bostina au fost trimisi ieri in judecata de procurorii DNA, in dosarul in care patronul Grampet Group (din care face parte si Grup Feroviar Roman - GFR) este acuzat ca i-ar fi promis lui Bostina 3 milioane euro pentru a obtine un contract de peste 100 milioane euro. Era vorba de o licitatie organizata de Complexul Energetic Oltenia pentru transportul de carbune, in competitie aflandu-se GFR, controlata de Gruia Stoica, si CFR Marfa, companie de stat condusa de Dragos Alexandru Draghici. Procurorii au intrat pe fir in contextul in care mogulul Stoica ar fi incercat, prin intermediul avocatului Bostina, sa afle de la directorul Draghici pretul pe care il oferea CFR Marfa, scrieRomania Libera.