Lista integrala a celor 25 de copii disparuti pentru care Guvernul ar trebui "sa depuna toate eforturile" si "celulele de criza" pentru a fi gasiti. In Romania dispar in fiecare an in medie 3.000 de copii. 97% dintre ei sunt gasiti, cea mai mare parte in primele trei saptamani. Din restul de 3%, despre multi nu a mai aflat nimeni niciodata. Au ramas pe lista cazurilor urgente ale Politiei, care incepand de miercuri, odata cu disparitia Iuliei Cristina Ionescu, eleva de 10 de la "Sfantul Sava", are 25 de nume. Pentru acest ultim caz, de la Guvern, "prin dispozitia" vicepremierului Gabriel Oprea, s-a infiintat o celula de criza, din care fac parte inclusiv lucratori ai DGIPI, care "sa coordoneze activitatile derulate pentru gasirea minorei". Mai mult, Oprea "a cerut sa fie depuse toate eforturile pentru gasirea minorei si sa fie informat permanent cu privire la evolutia situatiei operative". Gandul va prezinta povestea emotionanta a Iuliei Cristina Ionescu, precum si lista celorlalti 24 de copii disparuti pentru care ar trebui depuse toate eforturile sa fie gasiti.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

"Balcic. Micul paradis al Romaniei Mari". Istoricul Lucian Boia a explicat legaturile Reginei Maria cu orasul de la Marea Neagra. Lucian Boia, istoric si autor al cartii "Balcic. Micul paradis al Romaniei Mari", a povestit in emisiunea Impartial, de la Digi24, importanta micului oras de la Marea Neagra, aflat acum pe teritoriul bulgaresc, pentru Romania interbelica, dar si peisajul pitoresc care i-a atras pe pictori. Insa, ceea ce l-a facut atat de cunoscut a fost faptul ca Regina Maria s-a indragostit de Balcic, pe care il vizita pentru a scapa de atmosfera incarcata a politicii romanesti. Istoricul a mai spus ca o buna parte din informatiile din carte sunt de arhiva. Arhiva Balcicului se afla in Romania, a mentionat autorul. Lucian Boia a mentionat si diferenta de peisaj, care a inspirat multi pictori romani sa surprinda pe panzele lor atmosfera si spiritul micului oras de la Marea Neagra. Daca litoralul de la Balcic e mai stancos si, prin urmare, mai spectaculos, litoralul aflat acum pe teritoriul romanesc este mai plat si "mai putin pitoresc".

Cat te costa sa devii ambasador american? Nominalizatii lui Obama s-au facut de ras la audierile din Senat. Ce au in comun un consultant politic care lauda Argentina pentru respectarea drepturilor omului, un producator de telenovele care nu stie ce inseamna interese strategice si un patron de hoteluri care nu stie ca Norvegia este monarhie? Doua lucruri: cu totii au strans cel putin 500.000 de dolari pentru campania electorala a lui Barack Obama si fiecare a fost nominalizat ambasador intr-un stat despre care nu stie mai nimic. Administratia Obama a devenit tinta atacurilor atat din partea presei, cat si din partea opozitiei din cauza unor nominalizari controversate pentru functii de ambasador. Saptamana trecuta, in Senatul american au avut loc audierile nominalizatilor pentru aceste posturi, iar raspunsurile pe care candidatii le-au dat in fata comisiei au fost cel putin echivoce, noteaza Adevarul.

Abandonat de Armata cand i s-a frant coloana. Incredibila poveste a unui militar, declarat apt medical pe timp de razboi si inapt pe timp de pace. Visul copilariei lui Ionut Amarandei (30 de ani), petrecute pe strazile pustii din Botosani, cand credea ca militarii sunt frati la bine si la rau, s-a spulberat la 26 de ani, cand - soldat fiind- s-a ales, de la echipamentul de 40 de kg care i se punea in spate, cu o hernie de disc severa care i-a afectat coloana. Camarazii, povesteste el, l-au ignorat, iar "superiorii ma numesc si acum un mincinos care vrea sa insele Armata ca sa primeasc o pensie de boala, adica imensa suma de 1.000 de lei pe luna". I-au spus ca se plange ca o femeie, a fost trecut in rezerva in 2011 si apoi lasat sa se lupte singur cu boala cu care s-a ales in timp ce servea tara. Legenda care spune ca in Armata nimeni nu este abandonat, a fost uitata de sefii Apararii Nationale (MApN) in cazul tanarului din Botosani, scrie EVZ.

Spital de copii cu faianta cazuta sau mucuri de tigara pe hol. Conditii greu de inchipuit la Spitalul de Copii din Iasi. Pereti crapati, faianta cazuta, panze de paianjen care n-au mai fost curatate de ani de zile si mucuri de tigara aruncate peste tot. Este peisajul care te intampina de cum intri in unitatea sanitara. Iar in saloane, mamele isi tin copiii bolnavi tot in mizerie, in ciuda declaratiilor managerului, care spune ca personalul face curatenie mereu. Urmariti un reportaj filmat cu camera ascunsa de catre reporterii Digi24.

Profilul presedintelui ideal: Pe cine ar vota romanii la Cotroceni in locul lui Traian Basescu. Presedintele ideal este, in viziunea romanilor, de sex masculin, independent politic si, de preferat, tanar. Pornind de la aceste concluzii ale studiului realizat de Institutul Roman de Evaluare si Strategie, expertii au realizat profilul psihologic al candidatului care ar intruni toate criteriile pentru a ocupa fotoliul de la Cotroceni. Potrivit unui studiu de profiling politic realizat de IRES si expus in numarul de februarie al revistei "Sinteza", coordonata de sociologul Vasile Dancu, viitorul presedinte trebuie sa fie ambitios, curajos, sa dovedeasca prudenta si disciplina. Expertii au inclus in studiu sase personalitati politice, printre care se numara si actualul presedinte, Traian Basescu. Alaturi de el, cercetatorii au realizat profilul psihologic al premierului Victor Ponta, al presedintelui Senatului, Crin Antonescu, al candidatului PDL la Presedintie, Catalin Predoiu, al liderului FC Mihai Razvan Ungureanu, dar si al sefului SRI, George Maior, conform Adevarul.

DW: Un "neinitiat" la Interne. Ceea ce e straniu in democratiile recente este ca politica care se face live, la televiziune, a devenit tot mai putin transparenta. Iluzia perfecta ca mesajele se transmit instantaneu si direct, fara niciun intermediar, ingaduie politicienilor sa practice o manipulare mai eficace ca niciodata. Candva, cititorul unui ziar arbora de la bun inceput o anumita prudenta, caci era pe deplin constient ca opiniile unui ministru erau relatate de cineva care le prezenta in felul sau propriu. Astazi oamenii cad cu sutele de mii in capcana unei fraze rostite live, cu toata aparenta bine jucata a sinceritatii. De aceea interpretii avizati ai vietii politice si-au format reflexul de a lua totul ca pe un spectacol bine regizat, cautand sa decodifice cuvintele si gesturile si sa discearna in spatele lor planul sau mai exact "adevaratul" plan, ascuns de ochii opiniei publice. Paradoxal, niciodata nu s-au facut atat de multe speculatii privind intentiile oamenilor politici decat in epoca televiziunii si a transmisiilor live. Totul este perfect expus si, in ciuda acestui fapt, totul pare sa fie perfect ascuns, scrie Deutsche Welle.