Mariana Campeanu, actualul ministru liberal al Muncii, i-a dat in 2005, in calitate de sefa a Casei de Pensii Ilfov, "in conditii suspecte" sotului sau, Iulian Campeanu, pensie si indemnizatie de insotitor, ca urmare a incadrarii in gradul I de invaliditate, scrie Centrul de Investigatii Media.

Mariana CampeanuFoto: AGERPRES

Potrivit sursei ciate, doar din indemnizatia pentru insotitor - pe care o primeste odata cu pensia - Iulian Campeanu a incasat, din 2005 si pana in prezent, 54.184 de lei.

Iulian si Mariana Campeanu sint casatoriti de 40 de ani. In 2005, conform CV-ului postat pe site-ul Ministerului Muncii, Mariana Campeanu era director executiv al Casei Judetene de pensii Ilfov, functie pe care a ocupat-o din februarie 2001 pana in aprilie 2007, cand a devenit director la Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale.

Pana la 1 martie 2005, Iulian Campeanu a lucrat la firma Grup Meteor Construct din Ilfov, o firma aflata astazi in insolventa si care, conform documentelor intocmite de lichidatorul judiciar, a ramas cu aproape 600.000 de lei datorii la stat. Campeanu a ocupat functia de director general adjunct al firmei pana la 1 martie 2005, cand contractul sau de munca a fost desfacut "cu acordul partilor".

In 2 martie 2005, Campeanu depune la Casa de Pensii Ilfov condusa de sotia sa o cerere de acordare a pensiei de invaliditate. Documentul, disponibil in dosarul sau de pensionare, este completat necorespunzator, nefiind clar carei Case de pensii ii este adresat, afirma Centrul de Investigatii Media, care noteaza ca acesta nu contine seria si numarul niciunui document pe care il depune alaturi de ea. Cu toate astea, cererea este inregistrata de Casa de Pensii Ilfov in 2 martie, la doar o zi dupa ce sotul pe-atunci directoarei Marianei Campeanu isi intrerupe, cu acordul partilor, contractul cu firma la care lucra, sub numarul 3366.

Dupa nici o saptamana, in 8 martie 2005, medicul Barbu Cerbulescu - medic specialist de expertiza muncii si angajat al Casei de Pensii Ilfov conduse de Mariana Campeanu - da domnului decizia asupra capacitatii de munca numarul 1269.

Asadar, noteaza site-ul citat, care prezinta si documente in acest sens, Iulian Campeanu a facut cererea de acordare a pensiei de invaliditate inainte de a primi decizia medicala prorpiu-zisa din partea medicului specialist in expertiza medicala Barbu Cerbulescu, anticipand o decizie medicala favorabila de incadrare ca invalid.

Si decizia medicului Cerbulescu este completata intr-un mod cel putin bizar, potrivit sursei citate: nu contine nicio referire la vreun dosar medical, nu are decat o semnatura, desi sint necesare alte doua, conform respectivului formular, si, cel mai important, la rubrica "diagnostic clinic" contine o serie de formulari "destul de generale", conform specialistilor consultati de Centrul de Investigatii Media.

O parte dintre bolile de care sufera Iulian Campeanu sint niste patologii relativ comune: steatoza hepatica, ateroscleroza, aritmie (cardiaca) sau ulcer duodenal cronic. Restul afectiunilor sint, potrivit specialistilor, insuficient detaliate. De exemplu, medicul care a intocmit documentul scrie ca Iulian Campeanu sufera de "lacunarism cerebral" sau "sindrom psiho-organic", insa nu detaliaza ce afectiuni prezinta pacientul.

Specialistii in medicina muncii consultati de Centrul de Investigatii Media afirma ca, pentru invaliditate de gradul I generata de atero-scleroza, de exemplu, este necesar ca boala sa se manifeste printr-o "arteriopatie periferica insotita de amputatie si alte tulburari grave", ceea ce evident nu este valabil in cazul lui Campeanu, care nu a suferit nicio amputatie. La fel si in cazul lacunarismului cerebral: specialistii spun ca, pentru gradul I de invaliditate, este necesar ca boala sa se manifeste prin "mari deficiente locomotorii care sa faca persoana nedeplasabila sau in situatia de a nu se hrani singura".

Citeste restul anchetei pe Centrul de Investigatii Media.