Super "big-brother"-ul pietei financiare genereaza controverse. O serie de prevederi din proiectul de ordonanta de urgenta care va consfinti infiintarea Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala au starnit dispute. Pentru a pune in aplicare o directiva europeana privind stabilitatea financiara, Guvernul a decis sa urgenteze procedurile in vederea infiintarii unei suprastructuri care sa vegheze asupra bunului mers al pietei financiare, respectiv Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM). In acest scop, a fost pusa in dezbatere publica o ordonanta de urgenta, care va sta la baza nasterii acestui mega "big-brother". Textul ordonantei a generat discutii, accentul fiind pus pe faptul ca acesta contine prevederi care incalca legea fundamentala. Problema a fost ridicata de jurnalista Nicoleta Savin, pe blogul personal, care a scris ca "daca Ordonanta va fi adoptata, Mugur Isarescu (guvernatorul BNR - n.r.) nu are de ce sa candideze la Presedintie: e deja cel mai puternic om din stat, indiferent de locatarii de la palatele Cotroceni, Victoria, de la Palatul Parlamentului sau din alte institutii vitale ale Romaniei", scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Codrut Seres ar putea scapa de pedeapsa in dosarul de subminare a economiei. Fostul ministru Codrut Seres ar putea primi o pedeapsa mult mai mica in dosarul de subminarea economiei sau chiar s-ar putea dispune inchiderea cazului, dupa ce instanta suprema a anuntat schimbarea din oficiu a incadrarii faptelor, ca urmare a intrarii in vigoare a noilor coduri, informeaza Mediafax. Astfel, pentru Seres si ceilalti inculpati din dosar, acuzatiile de complot si subminarea economiei nationale s-ar putea transforma in initiere si constituire de grup infractional organizat, respectiv abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. La termenul de miercuri al procesului, avocatul lui Seres a aratat in fata judecatorilor ca fapta pentru care a fost trimis in judecata clientul sau nu ar avea corespondent in noul Cod penal, astfel ca, fata de cel pe care il apara, instanta ar trebui sa inchida cazul, anuntaRomania Libera.

Reactia lui Boc la acuzatiile din The Telegraph: "Britanicii vor sa demolam campusul teologic, iar asa ceva nu se intampla nici la Londra si nici la Cluj". Primarul Clujului, Emil Boc, a raspuns acuzatiilor care i-au fost aduse in cotidianul britanic "The Telegraph", care arata ca lideri religiosi din Anglia ii cer edilului sa rezolve problema romilor evacuati din centrul orasului, la groapa de gunoi Pata Rat. Boc spune ca nu este vorba despre evacuare, intrucat romii si-au dat acordul pentru mutare. De asemenea, el a prezentat o filmare cu conditiile pe care le au acestia la Pata Rat, informeazaAdevarul.

DW: Autoritatile transnistrene lanseaza sperietori false ca sa evite urmarirea internationala. Dupa ce, marti, procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a anuntat ca reprezentantii organelor separatiste, care l-au agresat pe directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, vor fi dati in urmarire internationala si nu vor mai putea iesi din Transnistria, miercuri, "comitetul securitatii de stat" (KGB), subordonat autoritatilor transnistrene, le-a cerut tuturor locuitorilor din stanga Nistrului sa evite "circulatia in partea dreapta a Nistrului", pentru a nu fi arestati. Securitatea transnistreana incearca sa acrediteze ideea ca locuitorii din regiune ar putea fi arestati "sub pretexte false"de catre autoritatile constitutionale. Chisinaul respinge categoric o atare abordare si da asigurari ca va milita in continuare pentru garantarea drepturilor cetatenesti, inclusiv al celui la libera circulatie, scrieDeutsche Welle.

Romanii prefera rigoarea nemteasca in locul birocratiei britanice. Desi numarul ofertelor de munca in Marea Britanie este mai mare, romanii aleg joburile in Germania. Cei care nu stiu o limba straina nu au insa nicio sansa la angajare. Rata somajului este in crestere in Romania, iar sanse de a gasi un loc de munca pe piata interna pentru romanii care stiu meserie sunt modeste. In timp ce la noi, cele mai multe oferte pentru muncitorii calificati sunt de confectioneri imbracaminte pe salariul minim pe economie, pentru munca afara firmele de recrutare cauta muncitori calificati, dintre meserii diverse, pe lefuri de mii de euro pe luna, anuntaEVZ.

Baronul Bunea, pe urmele baronului Nicolescu. Agentia de integritate ii reproseaza sefului CJ Braila "racordarea" firmelor sale la banii publici. Aceasta a doua infrangere in fata ANI mareste sansele ca Bunea Stancu sa impartaseasca soarta omologului sau din Arges, Constantin Nicolescu, care si-a pierdut recent mandatul. Presedintele Consiliului Judetean (CJ) si al PSD Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a pierdut si al doilea proces cu Agentia Nationala de Integritate (ANI), fiind la un pas de pierderea mandatului de presedinte CJ. In 2011 si 2012, ANI a constatat doua cazuri in care presedintele CJ Braila a incalcat regimul juridic al conflictului de interese, detinand date ca acesta a savarsit fapte asimilate infractiunilor de coruptie. Bunea Stancu a contestat ambele rapoarte de evaluare ale ANI, informeazaRomania Libera.