Cum am devenit persona non-grata in Ucraina. De ce nu m-au lasat granicerii ucraineni sa ajung la Kiev. Joi dupa-amiaza, in timp ce mergeam spre Kiev, granicerii ucraineni mi-au interzis accesul in Ucraina desi aveam rezervare la hotel si suficienti bani. Fara nicio explicatie, autoritatile ucrainene mi-au aplicat o interdictie de doi ani si m-au trimis inapoi in Romania. Spre Kiev am plecat joi la amiaza cu trenul international Sofia - Moscova. In singurul compartiment ocupat din vagon am gasit doua persoane: Vitalie, basarabean cu cetatenie romaneasca, si un ucrainean care zambea permanent. La verificarea biletului de calatorie, controlorul si vecinii de compartiment s-au uitat curiosi la mine cand au auzit destinatia. "La Kiev mergi", ma intreaba Vitalie cu vadita mirare in glas. "E foarte periculos acolo, trag sniperii in lume", m-a avertizat barbatul. Integral in Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

La frontiera cu Ucraina, de vorba cu locuitorii din zona Cernauti: "Se bat, se impusca, se omoara. Nu dau de cap doua partide". Ingrijorarea domneste printre ucrainenii care traiesc in zona Cernauti. Cei care au trecut azi granita dintre Romania si Ucraina pe la Vama Siret le-au spus reporterilor Digi24 ca se tem ca razboiul civil de la Kiev se va extinde si in alte zone. Pe strazile din orasele lor patruleaza tot mai multe echipaje ale Politiei. Se bat, se impusca, se omoara. Tot locu-i cu greutati. Nu dau de cap doua partide. Sa fie pace, sa fie liniste... Sa nu moara copilasii mei. Asta vrem. Acum, aici, aproape de frontiera cu Cernauti nu-i tare rau. Avem frica, dar ce sa facem? Daca nu se linistesc, daca nu s-or impaca, nu s-or face la compromis, e proasta situatia. Am fost la Cernauti astazi. Am vazut acolo foarte mare dezastru, dar sa speram ca nu vom intra... Era foarte mare lume. Nu-i chiar ca in Kiev. Avem prieteni, avem rude, avem cunoscuti, ne pare rau de tot ce se intampla... atatea omoruri...

Vor fi tot mai multi: Cuplurile din capitala Chinei vor avea dreptul la un al doilea copil. Daca unul dintre membrii cuplurilor din capitala Chinei nu are frati sau surori, atunci aceste cupluri au dreptul incepand de vineri sa aiba un al doilea copil, au anuntat vineri autoritatile de la Beijing, unul dintre primele orase ale Chinei unde se aplica relaxarea controversatei politici a copilului unic, relateaza agentia EFE. Masura a fost aprobata pe 28 decembrie de Legislativul chinez, care a dispus aplicarea ei treptata, inaintea capitalei initiativa intrand in vigoare in orasul Tianjin si in provinciile Zhejiang, Jiangsu si Anhui. Cea mai mare metropola a tarii, orasul Shanghai, a anuntat ca noua lege va intra in vigoare inainte de jumatatea anului, odata cu alte sase provincii si regiuni din cele 30 care compun China, informeaza Capital.

Cum are de gand sa cheltuiasca Oprescu un miliard de euro din banii bucurestenilor. Bugetul Primariei Capitalei preconizat de municipalitate pentru 2014 este de 4.5 miliarde de lei, adica un miliard de euro. Din aceasta suma, peste 3 miliarde de lei se duc pe cheltuieli curente. Adevarul va propune o trecere in revista a principalelor proiecte pe care Municipalitatea are de gand sa cheltuiasca banii bucurestenilor. Proiectul propus de Primaria Capitalei in fruntea careia se afla Sorin Oprescu estimeaza venituri totale de 4.519.016.000 de lei. Din aceasta suma 3.125.217.000 de lei se duc pe cheltuieli curente si 85.118.000 de lei pe cheltuielile de personal, 945.321.000 de lei se vor duce pe bunuri si servicii si alti 132.139.000 de lei pe plata dobanzilor. Trebuie spus ca circa o patrime din bugetul total (1.098.000.000 de lei) se duce catre subventiile platite catre RADET si RATB.

DW: Despre umanitatea subsidiara. Articolul din proiectul de revizuire a Constitutiei care prevede ca "cetatenii romani se nasc si traiesc liberi" a fost respins de Curtea Constitutionala. Cand vor fi publicate argumentele Curtii Constitutionale vor fi mai multe de spus. Deocamdata sa observam un detaliu important. Curtea a respins o noua formulare data articolului 15: "Cetatenii romani se nasc si traiesc liberi, se bucura de drepturile si libertatile garantate si stabilite prin Constitutie si alte legi si au obligatiile prevazute de acestea". In varianta actuala a Constitutiei, pasajul subliniat lipseste. Comisia de revizuire a introdus acest text la propunerea a trei deputati PNL care au dorit, pesemne, sa lege mai intim Constitutia de Declaratia Universala a Drepturilor Omului. Amendamentul a fost respins probabil din prudenta logica (sa nu se inteleaga ca cetatenilor straini nu li se recunosc aceleasi drepturi) sau pentru ca a fost considerat redundant (exista o trimitere explicita la aceasta Declaratie la art. 20) Dar oricat ar parea de surprinzator, textul respins este in spiritul Constitutiei actuale si nu face decat sa adanceasca o pronuntata gandire localista, noteaza Deutsche Welle.

Daniel Constantin: "Ruperea USL este foarte greu de evitat. Am foarte multe lucruri sa-i reprosez lui Crin Antonescu". Presedintele PC, Daniel Constantin, considera ca doar Crin Antonescu mai poate salva USL, daca va renunta la orgoliile si la ambitiile personale. Chiar si asa, liderul conservator sustine ca este foarte greu ca ruperea USL sa fie evitata, mai ales ca are multe reprosuri la adresa presedintelui PNL. Totodata, Daniel Constantin puncteaza faptul ca daca USL se rupe, USD merge mai departe cu un candidat la prezidentiale, Sorin Oprescu si Victor Ponta fiind candidatii cu sanse foarte mari. Orgolii personale, multe lucruri nepotrivite spuse, rani adanci si multe reprosuri. Asa catalogheaza, pe scurt, presedintele PC, Daniel Constantin, criza din USL, care, spune el, este destul de greu de stopat daca presedintele PNL, Crin Antonescu, nu cedeaza, scrie Gandul.

Planurile PNL de dupa iesirea de la guvernare. Liberalii si-au pregatit mai multe variante pentru iesirea de la guvernare, in eventualitatea in care Victor Ponta nu accepta nominalizarile de ministri pe care le-au facut. Crin Antonescu nu vrea sa depuna motiune de cenzura, au precizat pentru EVZ surse de la varful conducerii PNL. Liberalii s-au reunit si ieri la sediul partidului din Bulevardul Aviatorilor, intr- o sedinta informala, pentru a stabili strategia de iesire de la guvernare. Este ultima intalnire a liderilor PNL, inainte de expirarea ultimatumului dat de Crin Antonescu lui Victor Ponta, in contextul in care presedintele PNL este plecat din tara luni si marti. Potrivit surselor EVZ, liberalii iau in considerare trei scenarii pentru saptamana viitoare, doua dintre ele presupunand iesirea de la guvernare. In toate aceste cazuri, liberalii urmeaza sa se reuneasca si marti, dupa revenirea lui Antonescu din Austria, in sedinta Biroului Politic al PNL, pentru a alege varianta optima.