Frica de scindare

Crimeea: punctul de plecare al urmatoarei crize din Ucraina?, se intreaba BBC. Fugind vineri din calea revolutionarilor de la Kiev, fostul presedinte Ucrainean Viktor Ianukovici a ales sa mearg in sud-estul tarii, inainte de a se indrepta spre Crimeea, in sudul extrem. Presa sugereaza ca un iaht se afla pregatit pentru fuga acestuia pe mare in Rusia, cu ajutorul flotei ruse din Marea Neagra, care detine o baza navala plasata strategic in aceasta peninsula. Acest lucru a alimentat temerile ca majoritatea etnica ruseasca din Crimeea, care se bucura de autonomie in Ucraina, ar putea aprinde urmatoarea criza politica. Tensiunile au crescut in peninsula in ultimele zile, iar politicieni si activisti pro-Moscova organizeaza mitinguri si indeamna Rusia sa le apere teritoriul.

Si editorialistii New York Times vorbesc despre pasii pe care Occidentul trebuie sa-i faca pentru a veni in sprijinul Ucrainei. Primul si cel mai presant pas, in opinia lor, este ca liderii occidentali sa trimita mesaje fara echivoc la Moscova ca orice incercare a Rusiei de inflitrare pentru regiunile de sud si de est ale Ucrainei cu scopul de a determina ruperea lor de restul tarii va fi aspru sanctionata si va duce la o reconsiderare generala a relatiile cu Moscova la toate nivelurile.

Tara se indreapta spre colaps financiar, avertizeaza BBC. Multi economisti considera ca Ucraina se indreapta spre colaps financiar, avand 73 de miliarde de dolari de rambursat in urmatoarele 18 luni. Autoritatile s-au bazat pe Rusia pentru a cumpara o parte din datorie, dar achizitiile de obligatiuni au fost abandonate pe fondul tensiunilor. In plus, agentia Standard & Poors a redus ratingul Ucrainei la CCC-.

The Guardian crede ca Revolta din Ucraina aminteste de rasturnarea lui Slobodan Milosevic, de la conducerea Serbiei, in octombrie 2000 si de asaltul asupra protestatarilor romani, in apropierea Craciunului din 1989. Exista totusi o diferenta mare intre ceea ce se intampla in Ucraina si toate celelalte experiente revolutionare din estul Europei. Ucraina este tinta unor mari rivalitati de putere. In cazul in care UE va decide sa ajute Ucraina, va trebui sa exploreze caile de colaborare cu Rusia. Procesul de integrare al Ucrainei in Uniunea Europeana va dura multi ani, intr-o perioada de criza fara precedent in Europa. Din motive economice si politice, Uniunea Europeana trebuie sa se implice mai ales in estul Ucrainei, mult mai productiv din punct de vedere economic decat vestul si cu standarde de viata mult mai bune.

Le Figaro vorbeste despre "Manevrele facute de Angela Merkel in fata lui Vladimir Putin", apreciind ca Germania a investit mai mult decat alte tari in incercarea de a gasi o solutie politica la Kiev. Le Figaro apreciaza ca, pentru Berlin, care pretinde acum responsabilitati la nivel international, criza ucraineana este un test, iar Germania doreste sa-si foloseasca toata influenta pentru a preveni instabilitatea in Ucraina, dar si pentru a mentine legaturile fragile dintre Rusia, Ucraina si Europa.

Le Monde prezinta un reportaj interesant care arata si cealalalta fata a Ucrainei, cea din Estul tarii, cu cetateni pro-rusi si antioccidentali, cu batrani si nostalgia dupa uniforma "Armatei rosii".