Presa internationala despre situatia din Ucraina: Crimeea: punctul de plecare al urmatoarei crize din Ucraina?/ Trebuie trimise mesaje fara echivoc Rusiei ca nu se va accepta scindarea Ucrainei/ Paralele cu Serbia si Revolutia din Romania
Crimeea: punctul de plecare al urmatoarei crize din Ucraina?, se intreaba BBC. Fugind vineri din calea revolutionarilor de la Kiev, fostul presedinte Ucrainean Viktor Ianukovici a ales sa mearg in sud-estul tarii, inainte de a se indrepta spre Crimeea, in sudul extrem. Presa sugereaza ca un iaht se afla pregatit pentru fuga acestuia pe mare in Rusia, cu ajutorul flotei ruse din Marea Neagra, care detine o baza navala plasata strategic in aceasta peninsula. Acest lucru a alimentat temerile ca majoritatea etnica ruseasca din Crimeea, care se bucura de autonomie in Ucraina, ar putea aprinde urmatoarea criza politica. Tensiunile au crescut in peninsula in ultimele zile, iar politicieni si activisti pro-Moscova organizeaza mitinguri si indeamna Rusia sa le apere teritoriul.
Si editorialistii New York Times vorbesc despre pasii pe care Occidentul trebuie sa-i faca pentru a veni in sprijinul Ucrainei. Primul si cel mai presant pas, in opinia lor, este ca liderii occidentali sa trimita mesaje fara echivoc la Moscova ca orice incercare a Rusiei de inflitrare pentru regiunile de sud si de est ale Ucrainei cu scopul de a determina ruperea lor de restul tarii va fi aspru sanctionata si va duce la o reconsiderare generala a relatiile cu Moscova la toate nivelurile.
Tara se indreapta spre colaps financiar, avertizeaza BBC. Multi economisti considera ca Ucraina se indreapta spre colaps financiar, avand 73 de miliarde de dolari de rambursat in urmatoarele 18 luni. Autoritatile s-au bazat pe Rusia pentru a cumpara o parte din datorie, dar achizitiile de obligatiuni au fost abandonate pe fondul tensiunilor. In plus, agentia Standard & Poors a redus ratingul Ucrainei la CCC-.
The Guardian crede ca Revolta din Ucraina aminteste de rasturnarea lui Slobodan Milosevic, de la conducerea Serbiei, in octombrie 2000 si de asaltul asupra protestatarilor romani, in apropierea Craciunului din 1989. Exista totusi o diferenta mare intre ceea ce se intampla in Ucraina si toate celelalte experiente revolutionare din estul Europei. Ucraina este tinta unor mari rivalitati de putere. In cazul in care UE va decide sa ajute Ucraina, va trebui sa exploreze caile de colaborare cu Rusia. Procesul de integrare al Ucrainei in Uniunea Europeana va dura multi ani, intr-o perioada de criza fara precedent in Europa. Din motive economice si politice, Uniunea Europeana trebuie sa se implice mai ales in estul Ucrainei, mult mai productiv din punct de vedere economic decat vestul si cu standarde de viata mult mai bune.
Le Figaro vorbeste despre "Manevrele facute de Angela Merkel in fata lui Vladimir Putin", apreciind ca Germania a investit mai mult decat alte tari in incercarea de a gasi o solutie politica la Kiev. Le Figaro apreciaza ca, pentru Berlin, care pretinde acum responsabilitati la nivel international, criza ucraineana este un test, iar Germania doreste sa-si foloseasca toata influenta pentru a preveni instabilitatea in Ucraina, dar si pentru a mentine legaturile fragile dintre Rusia, Ucraina si Europa.
Le Monde prezinta un reportaj interesant care arata si cealalalta fata a Ucrainei, cea din Estul tarii, cu cetateni pro-rusi si antioccidentali, cu batrani si nostalgia dupa uniforma "Armatei rosii".

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Rusia are interesul ca Ucraina sa ramina asa cum este acum, cel putin in viitorii 50 de ani. Scindarea tarii va genera un razboi de genul celui din Iugoslavia, in principal intre etnicii ucrainieni sprijiniti de SUA plus Europa Occidentala si rusofonii sustinuti de Rusia. In asemenea conflict vor fi atrase direct sau indirect si Romania sau Polonia care au unele probleme teritoriale cu Ucraina.
SUA, Franta, Germania, Anglia sunt cei cu adevarat interesati in generarea unui conflict interminabil in Ucraina, scopul principal fiind slabirea Rusiei.
Pe de alta parte, etnicii ucrainieni isi dau seama ca actuala Ucraina are multe teritorii ce nu pot fi puse istoric in legatura cu vreun popor ucrainian si pe care nu au mari sanse sa le pastreze daca continua cu actiunile nationaliste. Nu cred ca vor sari la lupta impotriva rusilor asa usor deoarece realizeaza ca in loc de integrarea in UE, si presupusa bunastare ce va urma, se vor trezi impinsi de Occident intr-un razboi de slabire a Rusiei de pe urma caruia se vor alege in cel mai bun caz cu o Ucraina cam jumatate din cea actuala si probabil fara iesire la Marea Neagra.
Ai nostri fura cu miliardul de euro, ai Ucrainei fura cu zecile de miliarde.
Si Ucraina este condusa de borfasi.
http://thenewsdoctors.com/washington-orchestrated-protests-are-destabilizing-ukraine/
(paul craig roberts was assistant secretary of the treasury for economic policy and associate editor of the wall street journal)
the truth behind the ukraine uprising
ukraine protests: - the truth behind the kiev uprising. u s funded regime change
http://financearmageddon.blogspot.ro/2014/02/the-truth-behind-ukraine-uprising.html
https://www.youtube.com/watch?v=q2ec7yv7eny
si care sunt interesele Rusiei?
//-
1. Gazele de Sist, Minereurile si Terenurile Agricole
se afla in proportie de 90% in Sudul Ukrainei
In plus, Flota Rusa la Marea Neagra se afla in Crimea
tot in partea de Sud a Ukrainei
//--
2. Deci o separere Ukraina-de-Nord-Vest (pro-UE)
vs Ukraina-de-Sud-Est (pro-rusa)
ar fi in avantajul Rusiei care ar controla resursele naturale ale Ucrainei si ar beneficia de un tampon intre Rusia si Nato/UE
In acest caz, castigurile UE si SUA rezultate in urma Revolutiei Armate de la Kiev s-ar evapora cat ai zice
"peshte"
De aici apelurile "disperate" ale UE, SUA (si ale trompetistului SUA, Basescu
la "pastrarea integritatii teritoriale a Ukrainei"
//--
3. Mentinerea integritatii Ukrainei e in interesul
UE si SUA care vor acapara gazele de sist , minereurile de fier si terenurile agricole din sudul Ukrainei la preturi de nimic (3% - 6% redevente ca la noi + vanzarea terenurilor catre straini, acord cu FMI de privatizare a tuturor activelor valoroase etc...vezi cazul Romaniei)
In acest caz Rusia ar ajunge sa se invecineze cu UE si NATO iar rolul ei in in Europa va fi redus la tacere definitiv..
//---
4. Care e Interesul Romaniei
4.a. Dezintegrarea Ukrainei (eventual spargerea ei in mai multe parti)
si slabirea ei definitiva
ar fi o sansa ca nordul Bucovinei si Sudul Basarabiei sa revina candva la Patria Mama
Pe de alta parte
aparitia unei Ucraine de Sud pro-ruse care s-ar invecina cu Transnistria, ar intari prezenta Armatei Rosii in Moldova..si ar pune in pericol independenta Rep.Moldova
4.b. O Ukraina ramasa in frontierele ei de azi intrata in UE si NATO
ar slabi influenta Rusiei in Transnistria (infl. care se va evapora treptat) ceea ce ar fi in avantajul Rep.Moldova si implicit a Romaniei.
pe de alta parte Rolul Geostrategic al Romaniei la granita de est a UE si Nato s-ar diminua iar pierderea Bucovinei de Nord si a Basarabiei de Sud ar putea deveni definitive.