Graba si interesele au "otravit" vaccinul de la Cantacuzino. Ministrul Sanatatii spune ca seful Agentiei Nationale a Medicamentului a exagerat in privinta efectelor adverse ale vaccinului antigripal produs la Institutul Cantacuzino si l-a demis. In aceste conditii, este sau nu sigur vaccinul romanesc? Inainte de a demisiona din functia de ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu a tinut sa dea un ordin de demitere a sefului Agentiei Nationale a Medicamentelui (ANM), Marius Savu. Motivul invocat: incompetenta si testari in afara legii. De cealalta parte, oficialii ANM spun ca au cerut testari suplimentare ale vaccinului tocmai pentru a fi siguri in privinta lui. "Avand in vedere gravitatea dezinformarii opiniei publice privind nivelul exagerat al prezentei endotoxinei in vaccinul gripal ca urmare a utilizarii unei metode neconforme cu standardele impuse de farmacopeea europeana, lipsa de responsabilitate si neprofesionalismul cu care a gestionat situatia vaccinului gripal, dar si crearea temerilor in randul opiniei publice de catre presedintele ANM, am decis revocarea din functie", a declarat, ieri, ministrul Eugen Nicolaescu, in ultima iesire din aceasta postura, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cazurile Ilie Ilascu, Ivantoc, Hadareni si Timosenko, in analiza Consiliului Europei. In perioada 4-6 martie, Comitetul de ministrii al celor 47 de state membre ale Consiliului Europei vor examina modul in care au fost transpuse deciziile CEDO. Informatia a fost postata pe site-ul Consiliului. Prin aceste cazuri care vor fi analizate se afla si "Grupul Ilascu" si Ivantoc, care au fost incheiate in anii 2004 si, respectiv, 2011. Totodata, in comunicat se mentioneaza ca decizia CEDO vizeaza Rusia, iar in privinta Republicii Moldova CEDO nu a depistat obligatiuni neindeplinite. Grupul Ilascu, inclusiv Ivantoc, a fost retinut de autoritatile autoproclamatei RMN la inceputul anilor '90, fiind acuzat de activitate terorista si condamnat la ani grei de inchisoare. In 2004 CEDO a acuzat Rusia si Moldova in baza cazului "grupul Ilascu" si le-a obligat sa le membrilor acesteia compensatii banesti in suma totala de peste 800 de mii de euro, anuntaRomania Libera.

Universitatea din Bucuresti a decis anularea diplomei de master primite de Stefania Duminica, dupa ce a plagiat. Stefania Duminica, fostul secretar de stat din Ministerul Educatiei, acuzata ca a plagiat in lucrarea de disertatie, pierde diploma si titlul de master, in urma deciziei Senatului Universitatii din Bucuresti (UB), de miercuri, 26 februarie 2014. Senatul Universitatii din Bucuresti, intrunit in data de 26 februarie 2014, a aprobat propunerea Rectorului de anulare a diplomei si retragere a titlului de master al doamnei Stefania Duminica pentru lucrarea "Pagini web in prezentarea elementelor de geografie a Romaniei in ciclul primar", sustinuta in anul 2012, au anuntat miercuri seara reprezentantii UB. "Decizia a fost luata in temeiul art. 146 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, in urma constatarii efectuate de catre Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti cu privire la plagiatul in cazul lucrarii de master a doamnei Stefania Duminica", se mai arata in comunicatul de presa oficial, informeazaAdevarul.

DW: USL s-a rupt din plictiseala. In preziua ruperii aliantei de guvernare, presedintele PNL, Crin Antonescu, a dat asigurari mediilor politice externe ca guvernul va ramane stabil si va continua sa aplice acelasi program. Paradoxal, USL isi permite sa se divida, gratie succesului sau. Daca la alegerile din 2012 nu ar fi inregistrat o victorie atat de categorica, astazi prim-ministrul Victor Ponta nu ar fi asistat la fel de calm la perspectiva ca liberalii sa treaca in opozitie. Dar majoritatea care a speriat, cel putin retoric, destula lume in 2012, isi poate permite sa fie "generoasa". USL obtinuse 66,26% din mandatele parlamentare, la care intre timp s-au mai adaugat cateva procente. O majoritate de 70% se poate divide fara urmari semnificative, scrieDeutsche Welle.

Bomba cu ceas a drogurilor: Romania, in pragul epidemiei de HIV. Nu ii vedem pe strada, dar nu inseamna ca nu exista. Sunt in jur de 20.000 de consumatori in Bucuresti. In cartierele marginase, Rahova sau Ferentari, nu se mai ascund decat de Politie, in timp ce in zonele de lux, drogurile se consuma in cluburi. Saraci si bogati deopotriva, dependentii de droguri au ceva in comun: 90% dintre ei sunt bolnavi de hepatita C si aproape jumatate - de HIV/ SIDA. Infectiile au explodat in ultimii trei ani, dupa ce programele de schimb de seringi au fost sistate. Cei care vor sa spuna "nu" drogurilor au putine centre la dispozitie, iar tratamentul abia acopera a zecea parte dintre consumatori.EVZintoarce fenomenul pe toate fetele si va prezinta, in zilele urmatoare, povestile celor care se lupta cu drogurile sau au reusit sa se lase, precum si modul in care combat problema oficialii.

Cum a umflat primarul din Iasi, Gheorghe Nichita, pretul asfaltarilor. Inspectorii statului au descoperit grave probleme in ceea ce priveste contractele pentru reabilitarea strazilor din Iasi. In ciuda nenumaratelor rapoarte, dosarul, ajuns pe masa DNA, stagneaza de mai multi ani. Zeci de acte aditionale, unele nedatate, trecute in contracte dupa terminarea licitatiilor, falsificarea inventarului de catre firmele constructoare si folosirea unor materiale mai slabe decat cele trecute in acte, aceasta este reteta simpla prin care Primaria si Consiliul Local Iasi, conduse de pesedistul Gheorghe Nichita, a reusit sa umfle cu 12 milioane de euro valoarea unui proiect de asfaltare a strazilor din oras, potrivit mai multor acte de control ale institutiilor statului, informeazaRomania Libera.