Coalitia aflata la putere in Romania s-a destramat dupa ce a stat 14 luni la putere, dupa ce Partidul Liberal s-a retras. Neintelegerile dintre Victor Ponta si Crin Antonescu, potentiali rivali in alegerile prezidentiale din noiembrie, a adancit criza politica din Romania. Guvernul se lupta sa indeplineasca conditiile fiscale de salvare, impuse de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana. Dupa ruperea coalitiei de guvernare, ministrii liberali au fost inlocuiti cu interimari, iar premierul Victor Ponta, care se bazeaza pentru majoritate pe doua partide mici, a anuntat ca saptamana viitoare va prezenta noul Guvern. Presedintele Traian Basescu a aprobat schimbarile, scrie Bloomberg.

Premierul Victor Ponta va solicita ajutorul unui partid etnic maghiar pentru a-si asigura majoritatea in Parlament. Eliberat de obligatiile fata de liberali, Ponta urmeaza sa desemneze candidatul partidului sau pentru alegerile prezidentiale, daca nu va candida chiar el. Anterior, coalitia il desemnase drept candidat la alegerile prezidentiale pe Crin Antonescu. Traian Basescu isi exercita insa influenta in momente cheie, avand posibilitatea sa numeasca premierul din cadrul partidului care castiga alegerile. Presedintele Romaniei are, de asemenea, un cuvant greu de spus in negoierea acordurilor internationale, potrivit Reuters.

AFP spune ca analistii cred ca economia romaneasca, care a crescut cu un robust 3,5 % in 2013, nu ar trebui sa sufere un colaps pe termen scurt, cu exceptia cazului in care instabilitatea politica continua.

Despre criza politica din Romania au mai scris Novinite si The Sofia Globe.