Reteaua lui Mondialu "a spalat" 130 de milioane de euro. "Sefu' Romaniei" din Dobreni vindea 300 de tone de fier pe zi. Procurorii au descoperit ca familia lui Mircea si Nelu Mondialu au pus la punct o retea nationala care "producea" circa 5 milioane de euro pe luna, bani negri obtinuti din comert cu fi er vechi, prin firme-fantoma. Patronii erau analfabeti, iar pe fi sele de transport erau trecuti oameni morti. Satul Dobreni, din judetul Giurgiu, a ajuns unul din cele mai importante puncte de pe harta evazionistilor nationali. Altadata un sat prafuit in care principala ocupatie a localnicilor era cultivarea si comercializarea legumelor, localitatea ce apartine de comuna Varasti a cunoscut o transformare uluitoare, in ultimii 14 ani, de cand au inceput sa fie "la moda" afacerile cu fier vechi, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Reuters: Romanii salveaza satele italiene, devenite pustii dupa ce tinerii localnici le-au parasit. Putea fi "un colaps demografic". Romani sositi in Italia sunt foarte bine primiti in satele acestei tari, care sunt tot mai pustii pe masura ce tinerii italieni le parasesc, iar populatia ramasa aici este imbatranita, scrie marti agentia Reuters, intr-un comentariu ce subliniaza ca de-a lungul timpului imigrantii au salvat situatia demografica a Italiei, care in lipsa lor s-ar fi confruntat cu o scadere dramatica a populatiei. Situatia este agravata de criza economica recenta, care a ridicat rata somajului la 12,7% (procent chiar mai mare in cazul tinerilor), si de reducerea imigratiei la o treime fata de anul 2007, odata cu cresterea emigratiei, in special a italienilor cu un nivel ridicat de calificare. 'Fara nicio indoiala, datorita imigratiei, Italia a evitat in ultimii 10-15 ani un colaps demografic', puncteaza Antonio Golini, seful institutului national de statistica ISTAT, citeaza Capital.ro

"Pe 26 februarie Romania trebuia sa atace Ucraina". De ce nu au stiut si romanii acest lucru? Pe data de 26 februarie Romania trebuia sa atace Ucraina prin regiunile Cernauti si Odessa. Operatiunea ar fi fost una ultrasecreta si s-ar fi numit Romania Mare. Evenimentul nu a avut insa loc pentru ca romanii...nu au stiut de un astfel de eveniment. Aceasta informatie este parte componenta a clasicei campanii de dezinformare dusa de serviciile de securitate rusesti. Niste aberatii monumentale sunt prezentate ca fiind de bune si numai cu scopul de a intensifica tensiunile interetnice. Cu toate acestea, in timp ce tancurile romanesti stateau in cazarmi, armata rusa crestea presiunea militara la Sevastopol, dar si pe toata granita de Est a Ucrainei. Nu ar fi fost exclus ca o eventuala incursiune sa aiba drept pretext tocmai apararea independentei statului vecin, anuntaAdevarul.

Ordinul cu care a contribuit Sova la cariera lui Nicolas Cage. Actorul american este, pana in prezent, singurul beneficiar al unei modificari legislative dispuse in toamna anului trecut de catre ministrul Dan Sova, potrivit careia un drum national sau o autostrada pot fi inchise pentru organizarea unor "manifestari culturale, artistice si sportive". Actorul american Nicolas Cage prezent in Romania pentru realizarea filmului cu buget redus "The Dying of the Light", este norocos. Zilele trecute, impreuna cu echipa sa de filmare, Nicolas Cage a avut posibilitatea de a folosi in exclusivitate 13 kilometri din autostrada Bucuresti Ploiesti, timp de noua ore, si aceasta pentru o suma de nimic, de aproximativ 600 de euro. Circulatia rutiera pe autostrada A3, Bucuresti - Ploiesti, a fost restrictionata marti in intervalele orare 8.00 - 12.30, respectiv 13.30 - 18.30. Potrivit unui comunicat al CNADNR, in perioadele orare mentionate, circulatia rutiera a fost inchisa pentru intervale de maximum 30 de minute, acestea alternand cu intervale de timp cuprinse intre 10 si 20 de minute pentru fluidizarea traficului, informeazaRomania Libera.

DW: Romania, ingrijorata de evolutiile din Ucraina. Conducerea Romaniei continua sa comenteze cu multa prudenta evenimentele din Ucraina. Problema minoritatii romanesti care si-a pierdut o parte din drepturile castigate in urma unui vot a Parlamentului de la Kiev a suscitat insa o atentie sporita. Miercuri, presedintele Traian Basescu a avut o intrevedere cu Astris Thors, inalt comisar OSCE pentru minoritatile nationale, in urma careia a fost difuzat urmatorul comunicat: "Domnul Traian Basescu a subliniat ca fiind de neinteles graba cu care a fost abrogata legea care oferea minoritatilor posibilitatea de a-si folosi limba materna in administratiile locale, decizie in urma careia si minoritatea romana si-a pierdut dreptul de a-si utiliza propria limba". Integral inDeutsche Welle.

Mircea Diaconu a jucat impecabil ca "inculpat" in fata judecatorilor. Fostul senator PNL, actorul-politician- Mircea Diaconu (64 de ani), si-a petrecut ieri intreaga dimineata in sala de judecata. Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa se pronunte in zilele urmatoare in dosarul in care acesta este acuzat de cinci infractiuni de conflict de interese. Diaconu a fost matinal la intalnirea cu magistratii: la ora 8.30 a ajuns in fata instantei. La ora 9.00, atunci cand s-a deschis sala de judecata, s-a asezat cuminte in centru, pe banca a doua, fix in spatele celor doi avocati de top pe care i-a angajat. Din boxa arestatilor, detinutii se uitau la el si isi dadeau coate. Diaconu a fost abatut si a discutat cu avocatii strategia de aparare. Atunci cand a intrat judecatorul, el s-a retras in banca sa, si-a dat haina jos si a ramas in costum. S-a asezat picior peste picior si a asteptat sa fie strigat la bara, anuntaEVZ.

Condamnarea la moarte dictata de austrieci pentru capii Rascoalei de la 1784-1785: "Pentru dansii o pedeapsa binemeritata, pentru altii exemplu si oroare". Ancheta comisiei austriece, declansata la Alba Iulia in ianuarie 1785 pentru condamnarea lui Horea, Closca si Crisan, a durat aproape o luna. Ca sa poata indeplini ordinul imparatului de la Viena, a fost adaugat sentintei articolul ce prevedea pedeapsa cu moartea prin zdrobirea oaselor condamnatului cu roata. Capii Rascoalei de la 1784-1785 au fost prinsi prin tradare la sfarsitul anului 1784. Ulterior, au fost adusi la Alba Iulia. Horea si Closca au fost incarcerati la portile a III-a si a IV-a a Cetatii ridicate de austrieci la Alba Iulia pe spatele taranilor romani. Crisan a fost intemnitat in vechiul corp de garda, o cladire azi disparuta, pana in 13 februarie 1785, cand si-a pus capat zilelor, infomeazaAdevarul.

Bilantul DNA pe 2013. Codruta Kovesi: 1000 de inculpati au fost trimisi in judecata. Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la bilantul de activitatea al DNA, ca stie "cat de important este pentru imaginea Romaniei sa avem o justitie independenta si eficienta". "Este primul bilant DNA la care am fost invitat. M-am gandit ca, daca voi participa, voi fi acuzat ca vreau sa preiau puterea in institutie, daca nu, voi fi acuzat ca sunt ostil. Am decis totusi sa particip, in calitate de reprezentant al Executivului. Ma mandresc cu activitatea anterioara de procuror si in baza acestei mentalitati, sustin si cred ca activitatea Ministerului Public este fundamentala, lupta impotriva coruptiei are o valoare fundamentala. Stiu cat de important este pt imaginea Romaniei sa avem o justitie independenta si eficienta", a spus premierul Victor Ponta. "Guvernul nu este nici dusmanul, nici prietenul DNA", a punctat premierul, scrieRomania Libera.

Cum arata angajamentul pentru care DNA a cerut arestarea lui Rusanu. Saptamana asta DNA a cerut arestarea preventiva a lui Rusanu, seful ASF, ba chiar l-a retinut marti pentru 24 de ore. Motivul este ca Rusanu a incercat obstructionarea anchetei de la ASF intr-un mod foarte clar: i-a obligat pe angajatii ASF sa semneze un angajament prin care isi asumau tacerea in fata procurorilor, a judecatorilor, a institutiilor de control ale statului. Practic, angajatii aveau voie sa dea declaratii procurorilor numai daca era de acord cu asta Rusanu. Despre Dan Radu Rusanu s-a scris in presa de nenumarate ori ca ar fi fost securist pur-sange. (scuzati asocierea "pur" - "securist"). Nu, el este cu mult peste un securist. Un securist nu si-ar fi permis niciodata sa-si oblige subalternii sa semneze un astfel de angajament. Nici vreun kaghebist nu ar fi avut indrazneala asta, nici vreun ofiter STASI. Secretomania folosita ca arma tocmai impotriva institutiilor statului (la asa ceva face referire angajamentul lui Rusanu) nu s-a practicat nici in cele mai oribile organizari statale recente, fie ca vorbim de nazism, fie ca vorbim de comunism. Bravo, domnule Rusanu, sunteti peste imaginatia lui Hitler si Stalin. Integral inRevista Kamikaze.