Elena Udrea: "In 2007, ministrii PD doreau sa ramana alaturi de Tariceanu". Elena Udrea a relatat ieri cum, pe vremea guvernarii Tariceanu, mai multi ministri PD au vrut sa-l tradeze pe Basescu si sa ramana la guvernare cu PNL. Ea nu a vrut sa spuna despre cine este vorba, dar, potrivit unor surse EVZ, ar fi vorba de Blaga, Berceanu si Videanu. "Cu o zi inainte de a fi dati afara de la guvernare, colegi de la PD din Cabinetul Tariceanu se intelesesera sa ramana in guvern alaturi de Tariceanu, si nu alaturi de Basescu. Urmau sa fie chemati la Palatul Victoria si sa convina ca se despart de Traian Basescu si raman alaturi de Tariceanu. Numai ca Tariceanu nu a sunat si a dat afara PD-ul de la guvernare", a relatat ieri Elena Udrea.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

DW: Societatea romaneasca pare subreprezentata la Bruxelles. Parlamentul European a votat joi o rezolutie care a provocat cele mai aprinse dezbateri inca de la discutarea sa in comisia LIBE in noiembrie anul trecut. Este vorba de Rezolutia privitoare la situatia drepturilor fundamentale in Uniunea Europeana. Pare ciudat ca se vorbeste neincetat despre drepturile omului in Europa occidentala, acolo unde acestea pareau achizitii bine consolidate. Dar tocmai aceasta capacitate permanenta de inovatie si de extindere a revendicarilor face ca subiectul sa imparta societatile europene in doua tabere greu conciliabile. Exista, pe de o parte, conservatorii priviti in sens larg ca persoane atasate de practicile sociale incetatenite si, pe de alta, progresistii care incearca sa impinga mereu inainte orizontul drepturilor si al libertatilor, dincolo de definitiile constituite prin practica sociala si prin jurisprudenta Curtilor specializate, noteaza Deutsche Welle.

Tariceanu: Romania are in sfarsit un premier de talie, nu un aghiotant al presedintelui. Antonescu va fi o copie palida a lui Basescu. Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a vorbit, la Adevarul Live, pe marginea demisiei din PNL, despre noul partid pe care intentioneaza sa-l infiinteze, despre o posibila candidatura la Presedintie si despre negocierile cu premierul Victor Ponta pentru continuarea proiectului USL. Despre decizia de a demisiona din PNL - Poate chiar peste noapte nu m-am gandit sa plec din PNl, dar decizia de rupe USL a fost picatura care a umplut paharul. In politica, daca nu exista altruism, o serie de considerente de ordin moral, nu ai ce cauta. Trebuie sa ai in prim plan elemente care tin de interesul national, ce tin de cetatean. Nu am fost marele sustinator al USL la inceput, dar odata ce ne-am angajat in acest proiect, aveam datoria sa ducem acest proiect la bun sfarsit. Aici este esenta politicii: nu te poti juca cu voturile alegatorilor.

Sotul fostului ministru Mariana Campeanu si-a reinnoit permisul de conducere la sase ani dupa ce a fost declarat invalid de gradul intai. Sotul fostului ministru al Muncii si Protectiei Sociale, Mariana Campeanu, invalid de gradul unu cu acte, ceea ce inseamna ca este prea bolnav ca sa aiba serviciu sau sa se ingrijeasca singur, poate totusi sa conduca. Are pemis din 1981 si l-a reinnoit la sase ani dupa ce Casa de Pensii Ilfov i-a acordat pensie si indemnizatie pentru ingrijire, in valoare de peste 1.500 de lei pe luna. Cu toate acestea, fostul ministru al protectiei sociale sustinea ca sotul ei nu conduce si ca, oricum, nu mai au masina de ani de zile. Iulian Campeanu are cel mai grav caz de invaliditate dintre cele pe care legea le clasifica. Dosarul lui de pensionare a fost intocmit de Casa de Pensii Ilfov, coordonata in acel moment de sotia sa. In acte scrie ca are afectiuni grave. Mariana Campeanu a explicat ca dosarul sotului a fost solutionat la Ilfov, desi el are domiciliul in Bucuresti, pentru ca institutia din Capitala era suprasolicitata. Motivul pare sa nu stea in picioare, informeaza digi24.ro.

De ce vor fi stropite cu apa rece slugile Varanului de la CNA, incepand de luni. Din anul 1992 cand s-a infiintat, Consiliul National al Audiovizualului are o istorie agitata si plina de mismasuri. Multi dintre cei care au lucrat pe acolo s-au imbogatit si foarte putini - s-ar putea numara chiar pe degete - au plecat cu coada intre picioare. Imaginatia bogata a poporului nostru i-a legat de foarte multe ori pe oamenii respectabili din aceasta institutie de spagi uriase. Motive erau pentru ca anumite televiziuni miliardare zburdau iar cei mici si multi, din cuprinsul patriei noastre erau prigoniti. Opinia publica a mai pleznit de revolta cand s-a aflat ca licentele se acorda pe bani adevarati si ca venerabilii demnitari nu se mai satura de miere ba se mai si cearta intre ei pentru cate un fleac de mii de dolari si apoi, cand am mai evoluat, euro, scrie EVZ.

Romania are datorii de peste 192 de milioane de euro la spitalele din strainatate. Datele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) puse la dispozitie pentru Gandul arata ca tara noastra datoreaza spitalelor din strainatate pentru tratamentele acordate romanilor peste 192 de milioane de euro. Potrivit CNAS, pentru cei 1010 romani care au plecat la tratament in strainatate cu formularul E112, anul trecut, autoritatile au avut la dispozitie un buget de peste 33.600 de euro. In realitate, costul tratamentelor acordate anul trecut in spitalele din strainatate s-a ridicat la peste 33 de milioane de euro. Sistemul sanitar din Romania, atat cel de stat, cat si cel privat, pierde tot mai mult teren in detrimentul spitalelor din strainatate. Dovada stau miile de romani care pleaca anual la tratament peste granita. Si asta nu pentru ca nu avem medici exceptionali, ci pentru ca pacientii de la noi din tara nu pot beneficia de tratamente adecvate.

DW: Ponta vs Antonescu in sondaje. Daca e sa luam drept criteriu sondajele de opinie, gestul lui Crin Antonescu de a parasi USL este pe deplin rational. De aproximativ un an de zile, liderul PNL nu a reusit sa creasca in sondaje, dar relevant este mai ales ca s-a plasat mereu in urma lui Victor Ponta in simularile de tur II. De ce a fost masurata sansa lui Ponta la prezidentiale este alta problema. In cazul intrebarilor deschise, fiecare raspunde dupa cum doreste si este firesc sa apara si Ponta, in virtutea notorietatii sale, dar intrebarile inchise sunt pilotate de anumite intentii politice, care urmeaza sa fie testate. E clar asadar ca sondajele publicate au avut ca scop, printre altele, sa consolideze ideea ca ruperea USL este posibila si ca o candidatura a primului ministru, in ciuda dezmintirilor sale repetate, este probabila. In luna noiembrie 2013 potrivit unui sondaj INSCOP, 54,4% din totalul populatiei investigate se astepta ca PSD sa propuna la prezidentiale un candidat propriu. O alta dovada ca sondajele sunt corelate cu anumite intentii precise este ca nimeni nu a testat pana acum varianta turului II Antonescu vs Tariceanu, pe care nimeni nu o luase pana acum in calcul, informeaza Deutsche Welle.

Experiment Stirile Pro TV. Marja de eroare de 1-3 la suta nu este respectata. Cu cat sunt furati, de fapt, romanii la cantar. Daca o punga de zahar cantareste un kilogram, iar noi platim pentru 15 pungi, cate kilograme de zahar am cumparat? 15, ar raspunde orice copil, de clasa a doua. Gresit! Poate 14, isi rad in barba unii producatori, care ne fura la cantar chiar si cu 80 de grame. Un raport alarmant al celor de la protectia consumatorilor scoate la iveala aceste practici neortodoxe. Verificarile facute in laboratorul Larex confirma diferente mari intre continut si ceea ce este scris pe ambalaj. Marja de eroare, de 1-3 la suta, nu este respectata. De exemplu, o punga de masline ar trebui sa aiba 500 de grame, dar are 427 de grame, mai putin cu peste 70 de grame, noteaza stirileprotv.ro.