Premiera DNA. "Martorii amenintati" l-au infundat pe Rusanu. Procurorii DNA sustin ca Dan Radu Rusanu (64 de ani) a constituit un grup infractional organizat la care au aderat mai multi subordonati ai acestuia, dar si milionarul Ilie Carabulea, cel care controleaza societatea "Carpatica Asig". Interesul lui Rusanu era controlul ASF, protejarea Carpatica Asig si promovarea unor apropiati in functii cheie din sistemul asigurarilor. Una din acuzatiile cele mai grave aduse lui Rusanu este cea de initiere a unei Ordonante de Urgenta, promovata de finul sau, deputatul PNL Daniel Chitoiu, fost vicepremier si ministru de Finante. Actul normativ privea modificarea functionarii ASF. Prin aceasta Ordonanta a putut fi indepartat Daniel-George Tudor din functia de vicepresedinte al ASF. In acest dosar are calitatea de suspect si fina sa, Laura Chitoiu, director in cadrul ASF, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Semnele de intrebare ale acordului Basescu-Ponta. Cabinetul Ponta III isi incepe activitatea dupa ce presedintele si premierul au ajuns la o intelegere: ministrii au depus juramantul, iar premierul isi va asuma raspunderea pe un program politic care sa actualizeze programul de guvernare. Consensul la care au ajuns brusc presedintele si premierul pare straniu in conditiile in care partile si-au mentinut, timp de mai multe zile, pozitiile divergente, iar pe parcursul zilei de ieri nu a aparut nici un element nou care sa justifice o rasturnare de situatie, anuntaRomania Libera.

Operatiunea "Secretizati dosarele penale": Cine vrea sa ascunda cauzele de coruptie de ochii opiniei publice. Consiliul Superior al Magistraturii va decide in urmatoarea perioada daca secretizeaza sau nu dosarele penale. Judecatorii si procurorii din CSM au inceput sa modifice ghidul de colaborare cu mass-media, fara a se consulta insa cu niciun reprezentant al presei. In schimb, CSM a colectat opiniile instantelor si parchetelor din Romania. O parte dintre judecatori si procurori sunt de parere ca accesul presei la dosarele penale trebuie limitat, iar in unele cazuri chiar interzis. Sunt insa si magistrati care sunt de parere ca trebuie sa existe un grad de transparenta, chiar daca nu in totalitate. Aproape toti magistratii sunt de parere ca este nevoie de o supra-reglementare a modului in care presa are acces la dosare, informeazaGandul.

"Chestiunea evreiasca" in criza din Ucraina. Cum a fost folosita comunitatea de evrei pentru a justifica interventia militara rusa in Crimeea. Presa rusa transmite tot mai vehement ca Euromaidanul a fost orchestrat si controlat de "neonazisti" si "fascisti". Putin a anuntat ieri ca a vazut cu ochii lui o svastica in Piata Independentei, cea in care au murit aproximativ 100 de persoane in timpul protestelor pro-europene. De cealalta parte, liderii comunitatii evreiesti din Ucraina avertizeaza ca Peninsula Crimeea s-a umplut de mesaje antisemite de cand este controlata de trupele ruse. Atunci cand protestele din Piata Independentei abia izbucnisera, la jumatatea lunii noiembrie a anului trecut, fostii ministri din guvernul controlat de presedintele pro-rus Ianukovici ar fi transmis trupelor de represiune mobilizate pentru a dispersa miscarea Euromaidan ca protestatarii din Kiev sunt evrei, scrieAdevarul.

DW: Ar fi fost bine ca Ucraina sa fie admisa in NATO? Cu sase ani in urma, presedintele Traian Basescu sustinea puternic admiterea Ucrainei si Georgiei in NATO. In ajunul summit-ului care urma sa se desfasoara la Bucuresti, parea inca posibil ca cele doua foste republici sovietice sa fie cuprinse in Planul de Actiune pentru Aderare (MAP). Extinderea catre rasarit era promovata de presedintele George W. Bush, care intentiona sa limiteze puterea Rusiei si sa ofere Organizatiei Atlanticului de Nord o noua ratiune de existenta. In schimb, Germania si Franta s-au opus, argumentand ca extinderea NATO ar fi provocat o reactie agresiva din partea Rusiei. Dincolo de interesele diferite, aliatii s-au pierdut intr-o aporie: extinderea NATO si relansarea organizatiei ca o contrapondere la puterea Rusiei parea sa urmeze logica razboiului rece, dar abandonarea planului si slabirea frontului estic ar fi dat Rusiei prilejul sa ia initiativa in acelasi spirit al razboiului rece, anuntaDeutsche Welle.

Orasul asistat social, cu palate tiganesti de milioane de euro. In anul 2004, in zona Hasdat, localitate situata la extremitatea sudica a orasului Hunedoara, existau patru "palate tiganesti". Acum sunt de zece ori mai multe. In schimb, in Hunedoara, nici blocuri de locuinte nu s-au mai ridicat in ultimii cinci ani. Intre timp, "palatele" cu burlane argintii, multe construite ilegal, au devenit interesante pentru turistii care sunt adusi pentru a vedea Castelul Corvinilor. Conform evidentelor Primariei Hunedoara, la Hasdat exista acum 41 de "locuinte tip vila cu arhitectura specifica etniei romilor". In cazul a 15 imobile, ridicate "la rosu", cu acoperisurile finalizate, nu se cunosc nici proprietarii care le-au ridicat pe terenuri aflate in proprietatea statului. Alte 15 "palate cu turnulete" care au fost ridicate pe terenuri cu proprietari privati, trebuie receptionate in acest an si incluse in categoria celor impozitate. Restul de 11 "vile cu arhitectura specifica" au receptia lucrarilor efectuata si sunt declarate la impozitare, informeazaEVZ.

Nitu, ignorat de sefii DNA, SRI, DIICOT si ambasada SUA. Tiberiu Nitu a sustinut ieri raportul de bilant al activitatii Ministerului Public pentru anul 2013, in absenta sefilor principalelor institutii angrenate in lupta anticoruptie. Prin comparatie, prezentarea bilantului DNA de saptamana trecuta s-a bucurat de o atentie mult mai mare. Semnalele din ultima vreme indica faptul ca Ministerul Public, respectiv Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, condus de procurorul general Tiberiu Nitu, este ignorat atat de principalii actori ai institutiilor cu atributii investigative pe infractiuni grave, cat si de oficialii de prim rang de la ambasadele de la Bucuresti, scrieRomania Libera.