Mai multe tari doneaza Romaniei 8 milioane de euro pentru proiecte de eficienta energetica. Norvegia, Islanda si Liechtenstein doneaza Romaniei 8 milioane de euro pentru finantarea unor programe de eficienta energetica, cu scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera. "Statele donatoare, Regatul Norvegiei, Islanda si Liechtenstein, au incheiat cu Romania memorandumul de intelegere prin care Ministerul Economiei a fost desemnat operator de program pentru programul cu finantare MF SEE "Eficienta Energetica", aprobat in 1 octombrie 2013. Ministerul Economiei (...) anunta lansarea apelului de proiecte pentru finantare prin granturile SEE, deschis in perioada 10 martie - 9 mai 2014", potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei. Obiectivul porgramului este imbunatatirea eficientei energetice in industrie, in special in industria cu poluare si consum energetic mare. Programul a inceput anul trecut si se va incheia in 2016, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Revolutionar din Ucraina: "Se tragea in noi si in fortele de ordine cu munitie ruseasca". Unul dintre revolutionarii de la Kiev, venit sa se trateze in Romania, ne-a povestit, in exclusivitate, despre planul secret al presedintelui Viktor Ianukovici si despre diversionistii care trageau in protestatari, dar si in fortele de ordine. Cinci dintre cei 11 raniti in timpul protestelor violente care au avut loc la Kiev, capitala Ucrainei, au parasit Romania, ieri, la noua zile dupa ce au fost adusi in tara noastra pentru a beneficia de tratament medical. Inainte de reintoarcerea in tara lui, unul dintre protestatari a venit in redactia "Evenimentul zilei" si a povestit lucruri socante care au avut loc in timpul manifestatiilor de strada indreptate impotriva presedintelui Viktor Ianukovici. Roman Kulchytzkyi are 61 de ani si ne-a spus ca a mers la Kiev inca din 16 decembrie. Integral inEVZ.

Noua descentralizare "pe bucati", cadoul Guvernului Ponta 3 pentru liderii din judete. Dragnea: "Sigur o facem. La 1 ianuarie vrem sa fie operationala". Odata cu plecarea liberalilor de la guvernare, ministrii Cabinetului Ponta 3 fac planuri pentru noua descentralizare, declarandu-se gata sa reia discutia despre transferul la nivel judetean al politiei, cat si despre trecerea in proprietatea Primariei a unei treimi din Portul Constanta. Vicepremierul Liviu Dganea a explicat pentru Gandul ca discutia despre descentralizarea politiei va fi reluata, urmand ca solutia sa vina din consultarea cu autoritatile locale, favorabile acestei idei. La randul sau, vicepremierul Kelemen Hunor spune ca UDMR sustine fara rezerve realizarea descentralizarii in acest an, fie "global", fie "pe bucati", informeazaGandul.

Primul Mare Sinod din ultimul mileniu. Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni in anul 2016, pentru prima data dupa 1.100 de ani, intalnirea urmand sa se desfasoare la Biserica Sfanta Irina din Istanbul, unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic, din anul 381. "Sfantul si Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni in anul 2016, in preajma Sarbatorii Rusaliilor, si se va tine la Constantinopol, in celebra si sfanta Biserica a Sfintei Irina, unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic. Decizia a fost luata la intalnirea Intaistatatorilor Bisericii Ortodoxe, organizata la Biserica Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, din cartierul Fanar (din Istanbul, n.r.), in perioada 5-9 martie", a spus IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si Exarh Patriarhal, care a participat la intalnirea Intaistatatorilor Bisericii Ortodoxe, scrieRomania Libera.

DW: Cateva truisme despre refacerea dreptei. Ca sa castige alegerile prezidentiale, dreapta trebuie sa actioneze solidar, trecand peste disputele din trecut. Dar este acest lucru posibil? Cel mai important litigiu dintre gruparile dreptei a fost provocat de suspendarea presedintelui Basescu. Poate fi el depasit? In principiu, da; ar fi insa nevoie ca fiecare grupare sa evite subiectul. O societate animata de dorinta puternica de a ramane impreuna, in ciuda tuturor divergentelor, cunoaste aceasta arta a omisiunilor oportune. Politica devine in acest punct o rafinata mondenitate. Dreapta nu are sanse sa se transforme intr-o forta reala, daca nu va sti sa uite, sa ignore, sa schimbe subiectul atunci cand devine prea incomod, anuntaDeutsche Welle.

Am intrebat un expert militar cum ar putea fi Rusia invadata si cucerita. Cand i-am intrebat mai demult pe niste experti militari de la IHS Jane cum s-ar putea cuceri America sau Marea Britanie, sansele ca asa ceva sa se intample in viitorul apropiat erau destul de mici. Dar evenimentele recente din Crimeea au crescut posibilitatea unui conflict, asa ca atunci cand l-am intrebat pe Konrad Muzyka de la IHS Jane ce ar trebui facut pentru a cuceri Rusia, totul a parut brusc foarte real. Nimeni nu vrea sa-l vada pe Putin dirijand un razboi nuclear. In orice caz, vreau sa mentionez ca n-as avea nicio problema sa ma inclin in fata noilor nostri stapani rusi si i-as ajuta sa inteleaga dialectul de Lancashire in caz de nevoie. Integral peVice.com.

Trenul electric SF construit la Craiova va fi livrat unei firme private. Trenul de mare viteza este construit in premiera de firma Softronic din Craiova si atinge 160 de kilometri pe ora. Primul tren electric a costat aproximativ 5 milioane de euro si este cu cel putin 15-20% mai ieftin decat produsele similare de pe piata internationala. Garnitura va fi livrata unei firme private din Craiova. "Singura comanda pe care am primit-o este din partea unui operator privat, care va folosi trenul pe relatia Motru-Craiova-Bucuresti. Vor fi 180 de locuri pe scaune, iar viteza maxima va depasi 160 km la ora", spune Ion Girnita, directorul general al companiei Softronic din Craiova. Avantajele aduse de constructia noii garnituri, reprezentantii Softronic spun ca nu va mai fi necesara schimbarea locomotivei, economisindu-se energie. "Acesta este prototipul, dar se va incepe construirea unuia la fel spre sfarsitul acestui an", a spus Radu Slatian, consultant Softronic, scrieAdevarul.