Presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu (67 de ani), a contestat la Curtea de Apel Bucuresti adeverinta de necolaborare 2584/22 octombrie 2013, act prin care CNSAS a stabilit, pentru a patra oara, ca presedintele Romaniei, Traian Basescu (62 de ani), nu a fost lucrator sau colaborator al fostei Securitati, scrie EVZ. Dan Voiculescu a pierdut de trei ori la rand procesele cu CNSAS, iar magistratii au stabilit definitiv si irevocabil ca el a fost colaborator al Securitatii comuniste, sub numele de cod "Felix".

Dan Voiculescu Foto: Agerpres

Dan Voiculescu mai are doua procese penale pe rolul instantelor: este in apel cu dosarul "Privatizarii frauduloase a ICA" - condamnat la 5 ani de inchisoare in faza de fond- si in faza de fond cu procesul "Santaj la Felix TV".

De data aceasta, "Felix" cere judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti anularea adeverintei de necolaborare 2584/22 octombrie 2013. Este vorba de actul prin care CNSAS a stabilit, pentru a patra oara, ca presedintele Romaniei, Traian Basescu (62 de ani), nu a fost lucrator sau colaborator al fostei Securitati.

Decizia a fost data dupa consultarea notelor atribuite acestuia privind activitatea profesionala in anii 1987-1989. In acea perioada, Basescu a fost sef al Agentiei Navrom din Anvers.

  • Ce spune CNSAS

"Documentele citate in cuprinsul prezentei adeverinte se refera la aspecte economice si comerciale specifice postului ocupat la Navrom, si nu fac referire la activitati sau atitudini ᅡpotrivnice regimului totalitar comunistᅡ. De asemenea, din continutul documentelor citate nu rezulta ca persoana verificata ar fi vizat ᅡingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omuluiᅡ", se arata in adeverinta CNSAS.

Plangerea lui Voiculescu a fost inregistrata saptamana trecuta, pe 12 martie 2014, si inca nu a fost stabilit primul termen. Voiculescu este cunoscut drept un adversar inversunat al CNSAS, institutie care l-a deconspirat ca a fost colaborator al Securitatii.

Potrivit CNSAS, politicianul a fost recrutat de Securitate in februarie 1970, sub numele conspirativ "Mircea". Trei ani mai tarziu, el ar fi fost recrutat in reteaua Directia a III-a, sub numele conspirativ "Felix". Curtea de Apel Bucuresti a stabilit, pe 5 februarie 2010, ca Voiculescu a facut politie politica. In iunie 2011, Curtea Suprema a respins recursul lui "Felix", iar decizia a ramas definitiva. Pe 13 februarie 2013, Curtea de Apel Bucuresti a respins o cerere de revizuire.

De la inceputul acestui an, Dan Voiculescu a pierdut doua procese deschise impotriva "Editurii Evenimentul zilei si Capital" si a postului B1 TV. El cerea in instanta, prin intermediul firmei controlate de familia sa, Intact Production, dizolvarea celor doua societati. Un judecator de la Tribunalul Bucuresti a decis, in numai doua termene, sa respinga cererea lui Voiculescu deoarece nu are nicio calitate procesuala. "Respinge actiunea ca fiind formulata de o persoana fara calitate", se arata in hotararea instantei. Decizia nu este definitiva, ea poate fi atacata cu apel in 30 de zile. Si in cazul B1TV, motivarea judecatorului a fost aceeasi: nu a reusit sa demonstreze care este interesul sau legitim in inchiderea unui post TV concurent.