Consiliul Judetean Cluj, institutia spre care duce mafia din transportul public de persoane. Stefan Cadar, patronul societatii Fany, a fost retinut, fiind acuzat de DNA Cluj ca i-ar fi dat o mita de 10.000 de euro lui Razvan Pop, finul si seful de cabinet al presedintelui Consiliul Judetean (CJ), Horea Uioreanu. Din cei 10.000 de euro ar fi fost platita efectiv suma de 6.000 de lei. In schimbul miilor de euro promise, Pop ar fi trebuit sa intervina pe langa membrii comisiei de specialitate - Octavian David, angajat la CJ, si Daniela Dobrila, de la Autoritatea Rutiera Romana (ARR) - pentru a atribui licentele de transport pe traseele cele mai bune firmei lui Cadar. Procurorii anticoruptie au descoperit ca, dupa ce s-a promis si acceptat mita, a urmat un lant de evenimente care a favorizat Fany, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Ce risca extremistii maghiari indezirabili daca nu respecta decizia Romaniei. Cei patru membri ai unor organizatii extremiste ungare care au primt interdictie de a intra pe teritoriul Romaniei pe o perioada de un an risca pedeapsa maxima de 2 ani de inchisoare in cazul in care nu vor respecta decizia autoritatilor de la Bucuresti. Reprezentantii partidul nationalist ungar Jobbik au anuntat, luni seara, ca nu accepta interdictia de un an impusa de Romania unora dintre membrii sai. Parlamentarul Jobbik Istvan Szavay a declarat pentru MTI ca decizia Romaniei este scandaloasa si explicatia interdictiei este mai degraba vaga. Potrivit Ministerului roman al Afacerilor Interne exista indicii ca cei patru cetateni maghiari "fac parte din structuri implicate in activitati de natura nationalist-extremista, ce constituie riscuri la adresa ordinii publice si a securitatii nationale a Romaniei", anuntaAdevarul.

Salariile primarilor cresc intre cele doua scrutine. De la 1 iulie 2014, salariile celor mai multi alesi locali din Romania vor creste, cu procente cuprinse intre 5,5% si 50,1%, potrivit unei legi promulgate ieri de presedintele Traian Basescu. Majorarea va costa bugetul de stat, doar in 2014, peste 43 milioane lei. Cresterea salariilor primarilor a fost realizata legislativ prin introducerea unui amendament, la propunerea vicepremierului Liviu Dragnea (PSD), in legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta nr. 103/2013, lege promulgata ieri de presedinte, dupa ce a fost adoptata de cele doua Camere ale Parlamentului. Ironia este ca ordonanta amendata se refera la inghetarea in 2014 a salariilor de baza, a soldelor si indemnizatiilor de incadrare ale bugetarilor, la nivelul din decembrie 2013. Exceptii, in ordonanta emisa de Guvernul Ponta II, erau profesorii din invatamantul preuniversitar si universitar, cu o vechime de pana in sase ani (carora li se acorda o majorare "cu pana 10%"), si medicii si farmacistii rezidenti (li se stabilea o bursa de 670 lei pe luna). In comisii s-au mai gasit bani, se vede insa treaba, si pentru alte exceptii, mult mai importante in an electoral: primarii, informeazaRomania Libera.

DW: Alegeri prezidentiale cu un singur candidat. Cetatenii sunt intrebati de operatorii de sondare cu cine ar vota, dar nu exista pana acum niciun candidat prezidential mai bine profilat. Scena politica e un amalgam din care e foarte greu de distins ceva. Se fac periodic sondaje despre alegerile prezidentiale, dintre care unele sunt publicate. Cel mai recent (INSCOP research, martie 2014) confirma in linii mari pozitia dominanta a primului-ministru Victor Ponta. Nu este de ignorat tendinta care este si ea favorabila lui Victor Ponta si defavorabila lui Crin Antonescu. Daca, anterior, liderul PNL crestea prin raportare la Ponta, acum - poate contrar asteptarilor - tendinta s-a inversat. Daca in ianuarie Ponta ar fi castigat in turul al doilea impotriva lui Antonescu cu 53,5% la 46,5%, imediat dupa ruperea oficiala a USL, Ponta ar castiga cu 57,5% la 42,5%, scrieDeutsche Welle.

Alaturi de Crimeea, Transnistria si Gagauzia pot intregi triunghiul separatist rus. Ieri, in ziua cand, la Moscova, presedintele rus Vladimir Putin si liderii Crimeii semnau acordul prin care peninsula din sudul Ucrainei devenea formal parte integranta a Rusiei, la Tiraspol, separatistii transnistreni puneau in scena noi provocari. Transnistria a cerut Moscovei sa prevada in legislatia rusa posibilitatea intrarii republicii separatiste in componenta Federatiei Ruse. Un apel in acest sens a fost trimis de catre liderul Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla (foto), presedintelui Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului federal rus), Serghei Naraskin, potrivit cotidianul economic rus Vedomosti. Integral inEVZ.

Dan Dungaciu: Recunoasterea Transnistriei de catre Rusia ar insemna unda verde pentru reunificarea Romaniei cu Moldova. Directorul Institutului de Stiinte Politice al Academiei Romane, analistul Dan Dungaciu, a prezentat in exclusivitate pentru ziarul "Adevarul" implicatiile actiunilor pe care Moscova le intreprinde in regiune, dupa ce Transnistria a cerut integrarea in Federatia Rusa. Cu ocazia crizei din Ucraina a devenit limpede ca Republica Moldova nu are nici o garantie de securitate, iar ideea de neutralitate (negarantata) din Constitutie nu inseamna, de fapt, nimic. Iluzia neutralitatii si jocul "inteligent" la doua capete si cu Estul si cu Vestul - raman ceea ce sunt: iluzii naive si primejdioase. Transnistria se poate oricand radicaliza, ceea ce va pune Chisinaul intr-o situatie imposibila. Nu va avea pur si simplu ce sa faca, informeazaAdevarul.

Cea mai noua statiune din Romania, un sat turistic. Vartopul s-a cocotat pe crestele Masivului Bihariei, la granita intre judetele Bihor si Alba. Ambitia autoritatilor locale si investitorilor a creat aici 70 de pensiuni si hoteluri, dar si un domeniu schiabil de doi kilometri. Primul amanunt care-ti atrage atentia este numarul locuitorilor din orasul Nucet - 2.300 de persoane, conform celor spuse chiar de primarul localitatii. Spre comparatie, comuna invecinata, Campani, are 2.600 de suflete. Nucetul este la ora actuala unul dintre cele mai mici orase din Romania. Ma aflu chiar la granita intre judetele Bihor si Alba. Ai putea spune ca in acest loc istoria s-a jucat cu destinele oamenilor, punandu-i s-o ia, de fiecare data, de la capat, pentru a-si asigura viitorul. Sunt doua localitati care au fost, daca se poate spune asa, inventate. Una s-a tras din cealalta, scrieRomania Libera.