Demnitarii maghiari bat la pas Transilvania. Presedintele Ungariei in vizita privata in judetul Cluj. Presedintele Ungariei Adel Janos a efectuat o vizita privata in mai multe judete din Transilvania. Dupa ce a participat la mai multe manifestari care s-au desfasurat in judetele Covansa si Harghita, inaltul demnitar maghiar, a vizitat mai multe obiective din judetul Cluj. In judetul Cluj, delegatia maghiara s-a oprit la Castelul Banffy de la Bontida, aflat de mai multi intr-un proces de reconstructie. Presedintele ungar s-a aratat interesat de lucrarile de restaurare si a promis sprijin pentru obtinearea de finantare. "Ne-a intrebat despre modalitatile de restaurare a castelului, care sunt sansele noastre de a primi bani pentru aceasta restaurare. Noi am spus ca, din pacate, fonduri publice nu pot fi obtinute, pentru ca este proprietate privata, dar ne-a asigurat de sprijinul dansului pentru continuarea lucrarilor de restaurare. Pentru renovare ar fi nevoie de circa 7 milioane de euro, pe care noi dorim sa ii obtinem, asa ca si pe banii pe care i-am avut acum, adica din fonduri europene, finantari particulare si de la finantatorii nostri din SUA", a declarat Hegedus Csilla, administratorul castelului de la Bontida, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Nicolae Untila, presedintele asociatiei moldo-romanilor din Crimeea, despre prima zi in Rusia: "Ei, cum sa fie? E bine". Pe strada Sevastopolskaya, undeva la iesirea din capitala Crimeei, Simferopol, poti sa auzi in fiecare dimineata vorbindu-se romaneste. Acolo isi are sediul asociatia moldo-romanilor din Crimeea, iar presedintele ei, Nicolae Untila, arboreaza mandru, in sediul asociatiei, drapelele Moldovei si Romaniei, ambele agatate la colturi de portretul lui Stefan cel Mare. Sunt vreo 35.000 de moldo-romani in Crimeea, dintre care doar 600 declarati etnici romani. Ma primeste in biroul asociatiei ce tine loc si de sediu pentru "o afacere cu aparate de aer conditionat". Biroul poarta amprenta ultimilor 7 ani prin prin care a trecut, de cand aceasta asociatie a luat fiinta. Poti zari, la o privire mai atenta, chiar si un fax vechi, ascuns printre mormane de hartii si dosare prafuite, anuntaAdevarul.

Ilie Ilascu: Rusia s-a inteles cu statele UE pentru anexarea Crimeei. Ilie Ilascu, fost deputat al Republicii Moldova si detinut politic in Transnistria, sustine ca anexarea Crimeei face parte din intelegerea Rusiei cu guvernele statelor Uniunii Europene si ca declaratiile lui Vladimir Putin sunt teatrale, informeaza www.noi.md. Ilascu considera ca se urmareste revenirea la hotarele din 1939-1940. "Este tare suspecta aceasta alipire a Crimeei, mai ales ca Occidentul a tratat-o pasnic. Dupa parerea mea, este o intelegere a Rusiei cu guvernele statelor din Uniunea Europeana. Cred ca se va reveni la hotarele din 1939-1940", a spus Ilascu. De altfel, si Vladimir Jirinovski, o lansat aceeasi ipoteza si anume ca parte a Ucrainei va trece la Ungaria, Polonia, Slovacia si Romania. Jirinovski a spus ca Republica Moldova va ceda Rusiei Transnistria si apoi se va alipi Romaniei, informeazaRomania Libera.

DW: Codul penal, ca iluzie optica. Articolul din Codul penal care suscita o noua disputa intre presedinte si oponentii sai traditionali prevede sanctiuni impotriva celor care ar cauta sa-i discrediteze pe procurori sau judecatori in cursul unei proceduri judiciare. De exemplu, cineva care raspandeste zvonuri calomnioase la adresa procurorului care il ancheteaza risca sa fie condamnat la inchisoare numai pentru aceasta infractiune. Realitatea este ca, desi pare sa aiba sens, acest articol de lege este foarte vag si ingaduie interpretari abuzive. E vorba de articolul 276 din Codul penal care prevede: "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda", scrieDeutsche Welle.

Eurosondaj: Popularii au ajuns umar la umar cu social-democratii europeni. Ce spune sondajul din Romania. Social-democratii au pierdut avansul considerabil pe care il aveau, in urma cu o luna de zile, in fata popularilor europeni si se afla acum aproape la egalitate in preferintele electoratului european - cel putin asa arata cel mai recent sondaj care ia pulsul inaintea alegerilor europarlamentare. Sondajul paneuropean realizat de Pollwatch si dat miercuri publicitatii arata ca social-democratii (S&D) ar obtine 215 locuri in Parlamentul European, in timp ce popularii (PPE) ar reusi sa ocupe 211 de locuri. Cum cele patru locuri sunt in marja de eroare a oricarui sondaj, cele doua mari grupuri politice se afla practic la egalitate, anuntaCursdeguvernare.ro.

Lasa-ti drepturile la intrare, daca ajungi la sectie. Sloganul Politiei Romane este "Siguranta si Incredere", dar acum cateva zile, un tanar de varsta mea, 26 de ani, a murit in custodia politiei, la sectia 10. Daniel, zis Dinte, era un parcagiu ilegal din Piata Unirii, iar politistii l-ar fi luat la sectie pentru identificare. De acolo a iesit cu picioarele inainte, iar certificatul medico-legal spune ca posibilele cauze ale decesului sunt anemie, ruptura de splina si hemoragie in zona abdomenului. Povestea indica cel putin o neatentie din partea politistilor, iar gurile rele deja arata politia cu degetul pentru violenta. Nu este prima data cand se intampla un astfel de caz. In ultimii 20 de ani, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat statul roman sa plateasca despagubiri de ordinul sutelor de mii de euro pentru incalcarea dreptului de a nu fi supus la tortura. Includem aici o infractiune motivata de ura, o mutilare pe viata, o bataie aplicata intr-un oficiu postal pentru furtul unui bax de apa minerala, iar lista de cazuri pronuntate in favoarea reclamantilor poate continua, informeazaVice.com.

Rusia continua programul spatial. Sambata trecuta, in plina criza diplomatica mondiala dupa ultimele evenimente din Ucraina, Rusia si-a continuat programul normal al lansarilor spatiale efectuand cu succes o dubla lansare de la cosmodromul din Baikonur. Acesta a fost al doilea zbor al unei rachete Proton M Breeze M pe anul 2014, dupa un scenariu clasic de aproximativ 9 ore. La bord s-au aflat doi sateliti din clasa Express: AT 1 si AT 2 - construiti de ISS Reshetnev (pe standardul Express 1000) si utilizand echipament RF furnizat de Thales Alenia Space. Ei vor fi operati de Russian Satellite Communications Co (RSCC), scrieSpaceAlliance.ro.